Red robin snoeien

Het snoeien van een Red robin is een belangrijk onderdeel van het verzorgen van uw tuin. Je moet het voor een goed resultaat en om die tuin van je dromen te krijgen, goed aanpakken. Maar hoe kan je dat het beste doen? Welke periode is het meest geschikt, met welke gereedschappen en hoe pak je het aan? In dit artikel leggen we je dat precies uit.

Waarom Red robin snoeien?

Uit onderzoek is gebleken dat Red robin op de juiste manier gebogen en besnoeit, een betere groei laat zien. Of je nu je tuin wil bedekken met het robuste haagblad, je plant wil laten tolereren in een bepaalde vorm of wil voorkomen dat het uitgroeit tot een bos, snoeien is een essentiële taak. Tevens voorkomt u door regelmatig te snoeien ook ongedierte in je tuin. Snoeien voorkomt ook dat de plant licht en voedingsstoffen krijgt die het anders misschien niet krijgt.

Wanneer je de haag bladschade, wind of sneeuw blootstelling wil voorkomen, is het ook belangrijk om de Red robin regelmatig te snoeien. Door je struik of haag op stevige wortels te laten groeien, voorkom je dat er effe bladschade word veroorzaakt door de wind.

Welke periode is het meest geschikt?

Red robins beginnen hun normale groeiseizoen in het vroege voorjaar, na de laatste periode met vorst. Daarom is de beste tijd om de struik te snoeien, na de laatste periode van vorst en voor de bladverliezende periode.

Wanneer je snoeit binnen deze periode, voorkom je ook beter dat er insecten of schimmels in de struik terecht komen.

Als je Red robin ouder dan 5 jaar is, dan moet je een lichtere snoeibeurt uitvoeren. Je hoeft de Red robin dan niet helemaal terug te knippen tot het basisniveau. Als je de kronen openhoudt, zal de plant jonger lijken.

Het is aangegeven dat Red robins minder tolerant zijn voor stressvolle omgevingsfactoren in het late najaar of vroege voorjaar. Je moet dus zoeken naar het perfecte tijdstip om te knippen. Op deze manier vermijd je delicaat blad dat zou kunnen worden blootgesteld aan de elementen.

Red robins kunnen ieder jaar tot op dezelfde hoogte geknipt worden, soms kan je iets extra bijsnoeien, afhankelijk van de voorkeur. Maar als je het aanhoudt bij ieder jaar een lichtere snoeibeurt, dan verkrijg je de meest gunstige resultaten voor de plant.

Welke gereedschappen?

Je hebt enkel enkele middelgrote gereedschappen nodig om je Red robin te snoeien. Een elektrische of handmatige heggenschaar, een scherp mes met een lemmet of een speciale trimmerset, en eventueel een vormzaag zijn de beste gereedschappen om mee te werken.

Een elektrische of een handmatige heggenschaar is belangrijk om je haag te knippen en om de toplagen te snoeien. Het is ook aangeraden de kanten lichtjes te dunnen.

Om de basis van je Red robin te definiëren, maak je best gebruik van een scherp mes en een vormzaag. De vormzaag is speciaal bedoeld voor het maken van bochten en krommen, maar ook om kleine stukjes Red robin weg te knippen.

De trimmerset word gebruikt voor het eerste ontwerp van je haag. Naarmate de Red robin groeit, mag je de trimmerset gebruiken om de kanten af te stoffen en ruwe afwerkingen te controleren.

Hoe pak je het aan?

Ten eerste moet je je Red robin verdelen in zones of secties. Doe dit door middel van een touw of stok om je haag heen te tekenen. Door je haag op te delen in secties, kan je gemakkelijker en sneller snoeien. Je zal zelf de grootte van de secties kiezen, maar hou er rekening mee dat je bij deze zaken de ruimte laat voor je plant om te blijven groeien.

Begin bij de bodem van je Red robin struik of haag en werk je naar boven. Kijk uit naar onstabiele of dode bladeren of takken die weg moeten. Maak hier gebruik van de heggenschaar of trimmerset. Knip al prefer veroudering of beschadigde delen van de haag uit. Belangrijk is dat je altijd een stapje terugneemt om te controleren of de haag de gewenste vorm gaat krijgen. Als je meerdere takken of struiken bij elkaar knipt, zorg er dan voor dat je dezelfde hoogte aanhoud. Om de Red robin haag te defineren, gebruik je het mes en een vormzaag. De vormzaag helpt je om mooie bochten of rondingen te maken.

Als je klaar bent met al je knippen, vergeet je niet de bosjes grond rondom de Red robin zodat er voldoende water en lucht door de plant kan circuleren.

Daarna is het tijd om een maaitijdschema te maken. Hoe vaak je moet knippen hangt af van waar je woont, hoeveel elementen je plant riskeert te blootstelling aan, enz. Om een goed resultaat te behalen, moet je je plant minstens twee keer per jaar snoeien.

Conclusie

Het is aan te bevelen dat je Red robin elk jaar knipt in het voorjaar, nadat de laatste vorst heeft plaats gevonden. Ook zijn de handmatige of elektrische heggenschaar, een scherp mes met lemmet, de trimmerset en de vormzaag de ideale gereedschappen om hierbij te gebruiken.

Het is belangrijk om je tuin op te delen in zones en je haag of struik zo efficiënt mogelijk te snoeien. Vergeet ook geenmaal je grond rondom je Red robin te verzorgen na het knippen.

Een goed onderhouden Red robin, die liefdevol is geknipt, is altijd een genot om naar te kijken. Wil je je tuin als een echte tuinman onderhouden, dan is het belangrijk dat je zo nu en dan de tijd neemt om je Red robin te snoeien.

Plaats een reactie