Rode beuk snoeien

Rode beuk (Fagus sylvatica) is een prachtige boom met veel verschillende toepassingen. Het is een sterk en duurzaam hout, wat het ideaal maakt voor bouwprojecten, parken en tuinen. Rode beuk is veruit de meest voorkomende boom in Nederland en veel mensen zien hem ook als een symbool van schoonheid. Om ervoor te zorgen dat je rode beuk in optimale conditie blijft, is het noodzakelijk om hem op de juiste manier te snoeien. In dit artikel gaan we dieper in op hoe je rode beuk het beste kunt snoeien, wanneer je dit het beste kunt doen en met welke gereedschappen je het kunt uitvoeren.

Hoe rode beuk het beste te snoeien?

De beste manier om rode beuken te snoeien is door het snoeien te spreiden. Door rode beuk af en toe licht te snoeien, voorkom je een plotselinge, ingrijpende verlies aan schaduw. Het betekent ook dat je rode beuk regelmatig bloot moet stellen aan zonlicht.

Begin met het snoeien van het kroonmateriaal. Verwijder takken waarvan al het blad is uitgevallen en takken die zo dicht bij elkaar staan, dat ze elkaar belemmeren. Als je rode beuk kort wilt houden, zorg er dan voor dat je de takken doorknipt, die uit de top van de boom groeien.

Als je vervolgens de stam van de boom wilt snoeien, zorg er dan voor dat je dit het beste kunt doen tijdens de wintermaanden, om de kans op infectie te verminderen. Het idee hierachter is dat alle grote takken die worden verwijderd van de hoofdstam, de kans op een infectieveroorzakende schimmel verkleint.

Welke gereedschappen gebruik je voor het snoeien?

Om rode beuk het beste te snoeien, is het aan te raden om gebruik te maken van professionele gereedschappen. Gebruik een klikschaar om takken kort te houden en verwijder dode takken en bladeren met een loofschaar. Gebruik stapscharen om de takken te verwijderen die te groot en te dik zijn voor de schaar. Gebruik lopers om problematische takken te verwijderen en ladders voor hoge takken.

Om schaafwonden te voorkomen, is het ook aan te raden om een barkpans te gebruiken. De barkpans is ontworpen om de bark van de rode beuk voorzichtig te verwijderen, waardoor het uiterlijk van de stam en de verwelkte takken er veel beter uitzien.

Vergunningscheck

Het snoeien van rode beuk kan risicovol zijn. Als je problemen wilt voorkomen, is het daarom van het grootste belang om eerst een vergunningscheck uit te voeren. Als je in bezit bent van een vergunning, kun je de rode beuk op de juiste manier snoeien, zonder fouten te maken. Als je een vergunning hebt, kun je ook een kwekerij bezoeken om hands-on training voor het snoeien van de rode beuk te krijgen.

Wat is de beste periode om rode beuk te snoeien?

De beste periode om rode beuk te snoeien is kort nadat de nieuwe lentebloemen zijn verschijnen, zoals in maart en april. Deze periode is ideaal omdat het het sterkst groeiende deel van de boom is. Ergens tussen mei en juni kun je ook een tweede korte snoeibeurt uitvoeren, om ervoor te zorgen dat je rode beuk er in de herfst en de winter goed uitziet.

Conclusie

Rode beuk is een prachtige boom die veel verschillende toepassingen heeft. Om er zeker van te zijn dat hij in optimale conditie blijft, is het van essentieel belang om hem op de juiste manier te snoeien. Begin met het snoeien van de kroon en de stam en gebruik professionele gereedschappen om ervoor te zorgen dat je rode beuk het beste wordt verzorgd. Kort nadat de nieuwe lentebloemen zijn verschenen, is het perfecte moment om rode beuk te snoeien. Vergeet ook niet dat het verkrijgen van een vergunning voor het snoeien van de rode beuk vooral van essentieel belang is.

Plaats een reactie