Seringen snoeien

Waarom Seringen snoeien?

Het is belangrijk om te beginnen met het feit dat het snoeien van Seringen essentieel is voor een stevig, gezond, en resistent plantwortelstelsel. Niet alleen zal het het volledige uiterlijk van de Seringenazale verbeteren, maar het snoeien van de Seringen kan ook de productiviteit verbeteren. Het snoeien helpt bij het wegknippen van verouderde scheuten waardoor er beter lucht en licht binnenkomt. Dit heeft als resultaat dat je planten sterk, gezond en resistent tegen plagen en schimmels blijven. Ook helpt het bij het beperken van de infectierisico’s en het verminderen van de levensduur van de Seringen niet.

Hoe en wanneer moet je Seringen snoeien?

Je kunt Seringen het beste snoeien in het vroege voorjaar, voor het ontluiken van de bloemen of tijdens het zogenaamde “dormantsnoei” tijdens de winter. Toch kun je het, als de behoefte hier toe is, het hele jaar door snoeien. Voordat je begint met het snoeien, is het belangrijk dat je je plant inspecteert. Kijk naar welke takken verouderd of beschadigd zijn en verwijder deze. Verwijder ook takken die elkaar kruisen of knellen. Hierna kan je gaan beginnen met het snoeien.

Het is verstandig om van boven naar beneden te beginnen en om te starten met de grofste takjes. Je moet de meeste takken in plankvorm snoeien en verschillende takken op verschillende lengtes terugknippen, zodat je plant een natuurlijke en niet-rechte vorm krijgt.

Let bij het snoeien van de Seringen ook op de knoppen aan de takken. De meeste zijn zacht, maar als je er eentje aantreft die wat harder is, laat je deze het beste staan. Harde knoppen betekenen dat deze bloem later in de lente of de zomer zal beginnen uit te bloemen.

Gereedschappen

Het is aan te raden om speciale snoeischepen te gebruiken voor het snoeien van Seringen. Deze snoeischep heeft een lange, enigszins gebogen steel met een scherpe, scherpe snede. Het korte, brede handvat zorgt voor een nauwkeurige controle.

Ook kunt u het beste een klein paar schaar gebruiken voor het fijnere snoeiwerk. Een klein paar schaar is meestal kleiner dan normale schaar en heeft een een lange, dunne sneden voor het knippen van dikkere scheuten.

Aanbevelingen

Het is belangrijk om je Seringen te snoeien met een lichte hand. Als je teveel materiale verwijdert, kan dit de bloemproductie beïnvloeden. Ook is verstandig om je snoeigereedschap met alcohol of desinfecterende oplossing te reinigen voordat het op een andere plant wordt gebruikt. Dit is van belang om te voorkomen dat een infectie wordt overgebracht op de andere planten.

Zorg ervoor dat u uw Seringen regelmatig controleert verteerd of er soms teveel blad aanwezig is. Verwijder blad dat verwelkt of beschadigd wordt door verschillende soorten plagen of schimmels. Verwijder ook losse bladeren. Alleen extra bladeren verwijderen is al genoeg, je hoeft de takken niet te knippen.

Hoe je Seringen kunt planten

De Seringenplant is heel gemakkelijk te planten. Je hoeft alleen maar een pot te nemen met goede kwaliteit potgrond, wat veel water zoals regen of bewatering bevat en die goed uitlekbaar is. Leg wat potgrond in de pot, je kunt eventueel wat grovere materialen zoals boomschors aan de grond toegevoegen. Zet je plant in de pot en vul je pot eventueel aan met wat meer grond. Zoek een locatie waar de plant goed kan gedijen – licht, warm en vochtig.

U kunt Seringen ook propagen. Dit betekent dat je scheuten of stengels afknipt van een bestaande plant om ze te planten als een nieuwe plant. Hiervoor kun je contact met de grond maken of de stengels in water laten staan. Je stengels moeten in ieder geval binnen 4 weken in contact komen met de grond, anders sterft de stengel.

Conclusie

Het snoeien van Seringen is een relatief gemakkelijke, maar ook tijdrovende taak.Het is belangrijk om de Seringen zo vaak mogelijk te snoeien om een gezond, stevig en resistent plantwortelstelsel te krijgen. Als je de volgende stappen volgt, is het mogelijk om je Seringen te verfraaien en om gezond en sterk te blijven. Zorg ervoor dat je de juiste gereedschappen gebruikt en de tijd neemt bij het snoeien om de best mogelijke resultaten te krijgen.

Plaats een reactie