Struiken snoeien

Het snoeien van struiken is een belangrijke taak in je tuin. Niet alleen om je tuin er mooi uit te laten zien, maar ook om de struiken gezond en sterk te houden. Door de juiste technieken toe te passen en de juiste gereedschappen te gebruiken, kun je met een minimum aan inspanning en kosten een mooie tuin creëren. Hieronder volgen enkele tips om je een handje te helpen bij het snoeien van struiken.

Wanneer snoeien?

Het is het meest van belang de juiste tijd te kiezen om de struiken te snoeien. Uiteraard verschilt dit per struik wat betreft de ideale snoeitijd. Populieren, beuken en coniferen mogen op elk moment van het jaar gesnoeid worden, maar doornstruiken en fruitstruiken hebben meestal een rustperiode nodig om te kunnen groeien. Je kunt hier het beste deskundig advies voor inwinnen bij de tuinwinkel. Zorg er ook voor dat je de winterse temperaturen in acht neemt, want als het de hele tijd koud is, is het niet het juiste moment om struiken te snoeien.

Hoe snoeien?

Begin altijd met het inspecteren van de struik. Oude, dode en schadelijke takken moeten altijd verwijderd worden en verdere snoei kan je toepassen om de vorm intact te houden. Het is ook belangrijk dat je bij het snoeien goed oplet dat je geen takken beschadigt of verwondingen veroorzaakt.

Met de juiste gereedschappen doe je de meeste snoeiwerk. Je hebt kleine, precisiewerktuigen voor het snoeien van kleine, delicate takken en grote, behoorlijk zware machines voor het werken aan grote, dikke takken. Het snoeien van fruitstruiken vraagt om extra aandacht, want om optimale opbrengst te krijgen, is het belangrijk de stam te verhogen en de takken te lokken voor koude lucht. Het is hierbij van belang de aangetaste takken weg te snijden en de vitaliteit van de boom te behouden.

Extra tips

Ten slotte enkele extra tips voor het snoeien van struiken:

  • Bruin en zwart worden de houtkleur van dode struiken, neem ze niet per se weg;
  • Laat de dunne takken staan om de struik te laten groeien;
  • Verwijder ook oude bloemen na de bloei om de ontwikkeling van nieuwe bloemen te bevorderen;
  • Verzorging van de struik is belangrijk na het snoeien, voer na elk snoei-interval een dagelijkse watergift toe;
  • Gebruik scherpe gereedschappen, zo voorkom je verwondingen bij de struik;
  • Ook plastic beschermingsmateriaal kan je gebruiken als je geen kappersmateriaal hebt.

Samenvatting

Samengevat is het belangrijk om de juiste technieken toe te passen en de juiste gereedschappen te gebruiken als je struiken wilt snoeien. Verder is het van belang voldoende water toe te voegen na elk snoei-interval om de planten gezond te houden. Zorg er tenslotte voor dat je de ideale tijd kiest voor je soort struik, en wees voorzichtig met de gereedschappen die je gebruikt. Door al deze tips in acht te nemen, krijg je vruchtbaar snoeiresultaat en een mooie tuin.

Plaats een reactie