Tijm snoeien

Tijm is een populaire kruidachtige plant die makkelijk te onderhouden is. Het is relatief een koude-tolerant kruid, dus je kunt het hele jaar door mee-eten. Het is ook zeer geschikt voor het koken en voor het aromatiseren van sauzen en vlees. Het is een onmisbaar ingrediënt in Proven‑caalse gerechten. Het snoeien van tijm is nodig om de plant gezond, sterk en productief te houden. Het snoeien is niet moeilijk, zolang je weet wat je moet doen en met welke gereedschappen.

In welke periode van het jaar snoeien?

Het beste moment om tijm te snoeien is aan het begin van de lente. In de winter is de plant namelijk veel minder actief, dus het is het beste om te wachten tot de plant weer aan het groeien is. Ook is het verstandig om het snoeien naar het einde van de lente te verplaatsen, wanneer de plant geen nieuwe scheuten meer aanmaakt. Op deze manier vermijd je dat de plant “uitgeput” raakt van te veel verwijderd materiaal.

Hoe te snoeien?

Het snoeien van tijm is een relatief eenvoudig proces. De meeste mensen gebruiken hiervoor een scherp snoeimes. Om ervoor te zorgen dat je geen schade toebrengt aan de plant, moet je ervoor zorgen dat je de scheuten afsnijdt aan de basis van de plant. Als je te ver omhoog snoeit, zal de hogere stengel afgeknepen worden en zal deze afsterven. Ook is het belangrijk om de plant niet teveel te snoeien. Het is beter om de plant hiervoor te veel te laten groeien dan teveel te snoeien. Je moet de plant immers de kans geven om nieuwe scheuten te vormen.

Met welk gereedschap kan ik het snoeien uitvoeren?

Voor het snoeien van tijm is een scherp snoeimes het meest geschikt. Een goed gescherpt snoeimes kan de plant efficiënt verzorgen. Als je geen scherp snoeimes hebt, kun je ook heel wat pincet of een tuinbijl gebruiken om te knippen. Als je met een tuinbijl werkt, zorg er dan voor dat je je in één zwaai uitvoert, zodat je de plant niet beschadigt. Als je niet de juiste gereedschappen hebt, is het verstandig om voor professionele ondersteuning te gaan, zoals tuinarchitecten of tuinmanagers, die meer kennis en ervaring hebben met het snoeien van tijm.

Samenvatting

Tijm is een gemakkelijk te onderhouden kruid en het snoeien kan eenvoudig gebeuren. Het beste moment om tijm te snoeien is aan het begin van de lente. Let erop dat je de plant niet teveel snoeit, om ervoor te zorgen dat je de plant niet uitput. Vermijd ook om te ver boven de basis van de plant te snoeien. Vie gereedschap dat je voor het snoeien gebruikt is een scherp snoeimes. Als je twijfelt, vraag dan professionele hulp bij het snoeien.

Plaats een reactie