Toscaanse jasmijn snoeien

Toscaanse jasmijn, ook wel Trachelospermum jasminoides genoemd, is een mooie bloeiende klimplant met zacht parfumige bloemen die veel gebruikt wordt in tuinen. Toscaanse jasmijn groeit snel en kan in korte tijd een flinke hoogte bereiken. Om deze klimplant gezond en compact te houden, is het belangrijk om deze jaarlijks te snoeien. Hier vind je tips over hoe je Toscaanse jasmijn het beste kunt snoeien.

Wanneer is de beste tijd om te beginnen met snoeien?

Het beste moment om Toscaanse jasmijn te snoeien is eind juni of begin juli, aan het eind van de bloeiperiode. Deze klimplant heeft een rustperiode gedurende de winter, wanneer er geen bloemen zijn, zodat je zeker weet dat je op het juiste moment snoeit. Snoei de klimplant voordat de bloei begint, zodat deze de energie die de nieuwe bloemen maken, niet aan de voetstappen besteedt lost.

Hoe pak je het snoeien aan?

Om Toscaanse jasmijn te snoeien, heb je verschillende tools nodig. Ten eerste heb je een robuuste aluminium ladder nodig om bij de hogere takken te komen. Ten tweede heb je een stevige snoeischaar en een schoffel nodig. Met de schoffel kun je de grond rondom de plant omwroeten voordat je begint met snoeien. Dit helpt om onkruid weg te halen en zorgt ervoor dat je beter zicht hebt.

Als je klaar bent met wroeten, kun je beginnen met snoeien. Houd de takken op hun plek terwijl je ongeveer een derde van de lengte van elke tak afsnijdt. Snoei de takken in een 45 graden hoek iets boven een buigpunt. Dit zorgt ervoor dat de plantzich goed zal blijven vormen en dat er genoeg licht en lucht binnen komt. Om ervoor te zorgen dat de plant zich op een goede manier uitbreidt, moet je ervoor zorgen dat de stam en de vertakkingen in dezelfde richting groeien.

Na het snoeien, is het belangrijk om de grond rondom de plant los te maken om structuur aan de grond toe te voegen en ervoor te zorgen dat de wortels niet verstikt worden door de onkruiden. Gebruik mest als je het nodig vindt om de plant meer te voeden.

Conclusie

Snoeien van Toscaanse jasmijn is een belangrijke handeling voor het behoud van deze plant. Pas je de bovenstaande tips toe, dan zorg je ervoor dat je jouw Toscaanse jasmijn een mooi uiterlijk geeft en in goede gezondheid houdt.

Plaats een reactie