Viburnum Snoeien

Viburnum is een veel voorkomende plant, die in veel verschillende tuinen wordt aangeplant. Het is een verscheidenheid aan struiken die worden gekenmerkt door hun busvormige struiken, hoge lagen blad en rode of witte bloemen. De plant is een makkelijke om aan te houden, maar het is belangrijk om te weten hoe je het correct moet snoeien. Door het snoeien van je Viburnum-planten zal je zorgen dat je een gezonde, sterke struik hebt met mooie bladeren, bloemen en vruchten.

Wanneer is de beste tijd om te snoeien?

Het beste moment om Viburnum te snoeien is afhankelijk van het type struik. In het algemeen is het het beste om Viburnum tijdens of kort na de bloei te snoeien. In de winter, als de bladeren van de plant vallen, is het ook een goed idee om de struiken te snoeien. Door de nieuwe knoppen te snoeien voor de winter kan je de sterke groei stimuleren.

Uitgebreide snoei

Als je een uitgebreide snoeibeding wilt maken, is het belangrijk dat je dit in het vroege voorjaar en zomer doet. Met deze operatie kun je oude twijgen en takken verwijderen die een zwakke groei geven, de vorm van de struik veranderen of de grootte van de struik verminderen. Om de vorm van je Viburnum te veranderen, knip je delen af die doorgroeien of verwijder je delen die te groot worden. Als je de grootte van je Viburnum wilt verminderen, neem dan een derde van de gezonde, nieuwe groei weg.

Hoe pak je het snoeien van Viburnum aan?

Om Viburnum goed te snoeien, heb je enkele gereedschappen nodig. Zo heb je snoeischaren of -shears nodig om de takken en twijgen af te knippen. Daarnaast heb je ook een ladder nodig, afhankelijk van wat voor type en hoogte struik je hebt. Tenslotte heb je voldoende tuinafvalzakken nodig om al het snoeiafval op te ruimen.

Wat als je een stevige struik wilt behouden?

Als je Viburnum stevig en sterk wilt houden, moet je ervoor zorgen dat je de struik jaarlijks knipt. Je moet er echter voor zorgen dat je niet te veel knipt. Door te veel bij te snijden, kan je je struik schade toebrengen en kan je bladeren of bloemen verliezen. Als je al te veel hebt gesnoeid, moet je je struik wat rust gunnen en de volgende keer beter opletten.

Conclusie

Als je je Viburnum goed wilt onderhouden, is het belangrijk dat je het jaarlijks snoeit. Zorg ervoor dat je het snoeien pas doet als je plant bloeit, in het vroege voorjaar of in de winter als de bladeren vallen. Voor het snoeien heb je gespecialiseerd gereedschap zoals snoeischaren of -shears nodig, en een ladder als je een hoge struik hebt. Wees echter voorzichtig wanneer je snoeit en knip niet teveel af, of je struik loopt schade op. Als je deze tips volgt, zou je een mooie, sterke Viburnum moeten hebben.

Plaats een reactie