Viburnum Snoeien

Viburnum is een veelvoorkomende heestersoort in de tuin. Het is winterhard en heeft mooie bloemen en leerachtig blad. Het is een decoratieve plant die vroeg bloeit en een opvallende groene sfeer in de tuin creëert. Het groeit in bossen van hele hoge bomen, maar ook in tuinen. Het belangrijkste deel bij het snoeien van Viburnum is de juiste timing te weten te komen.

Hoe Snoei je Viburnum?

Viburnum kan worden gesnoeid tijdens de laatste lente of de eerste zomer. Hoewel dit de beste tijd is om te snoeien, kunt u het ook in andere tijdstippen doen zolang het maar voor of na het bloeiseizoen is. In de winter hebben de stengels geen grote hoeveelheden sap meer, dus is het een goed moment om te snoeien. Voordat je de snoeimachine gebruikt, moet je eerst het uiterlijk en de stevigheid van de struik inspecteren. Als de scheuten dik, sterk en heldergroen zijn, dan is de plant gezond.

Neem vervolgens een snoeimachine met scherpe messen en knip stammen van maximaal 5 centimeter dik. Houd bij het snoeien de stam, de stengels en de takken in evenwicht. Als de snede te snel zou zijn, kunt u een wond maken in het hout door bacteriën die dozenkisten veroorzaken. Ook Hierdoor kan rot optreden. Snoeien heeft de voorkeur boven het afschaven van de stammen, omdat deze laatste blijvend schade kan veroorzaken.

Waarom Snoeien?

Snoeien van Viburnum heeft veel voordelen. Het verbetert de luchtcirculatie, wat gunstig is voor de plant omdat het de kans op schimmel en andere ziekten vermindert. Snoeien vermindert ook het aantal ongedierte dat op de bladeren, takken en stengels kunnen leven. Het helpt ook om de tuin er beter uit te laten zien door takken, bladeren en stengels te verwijderen die vies of dor zijn en het uiterlijk van de heester te verbeteren. Snoeien is ook belangrijk om de plant in balans te houden, zodat de Viburnum symmetrisch kangroei.

Gereedschap

Om Viburnum goed te snoeien, heb je de juiste gereedschappen nodig. Een handsnoeischaar kan gebruikt worden voor de fijnere snoeiwerkzaamheden. Delen van de Viburnum die niet makkelijk te bereiken zijn, tot een hoogte van drie meter, kunnen gemakkelijker worden gesnoeid met een telescoopstokzaag. Als je grotere delen moet snoeien, met name meer dan 5 centimeter dik, kun je een kettingslijper gebruiken. Als de krings winters schade lijdt, kan een schroeischaren worden gebruikt om de schade te verminderen.

Advies

Het beste advies voor snoeien van Viburnum is om het in het voorjaar of begin zomer te doen. Voel eerst met je handen of de stammen te groot zijn om af te knippen. Als dit het geval is, kun je de stammen met een schroeischaren of een telescoopstokzaag afknippen. De stammen kunnen vervolgens verwijderd worden met een handsnoeischaar. Verwijder alle dode takken, bladeren of stengels voordat je gaat snoeien.

Snoeien van Viburnum is noodzakelijk om ervoor te zorgen dat de structuur van de plant in balans blijft en gezondere nieuwe scheuten voortbrengt. Zorg er ook voor dat je de juiste gereedschappen gebruikt. Als je weet wanneer en hoe je de Viburnum moet snoeien, kun je je tuin omvormen tot een aangename en aantrekkelijke plek.

Plaats een reactie