Vlinderstruiken snoeien

Vlinderstruiken zijn een prachtige decoratie voor elke tuin. Ze komen in verschillende kleuren variërend van felroze tot wit. Maar het snoeien van Vlinderstruiken is iets waar veel tuinliefhebbers tegenop zien. Toch is het noodzakelijk om de schoonheid van deze vlinders te behouden. Dit artikel bevat tips voor het snoeien van Vlinderstruiken, inclusief informatie over de beste tijd om te snoeien, welk gereedschap je nodig hebt en hoe je het aanpakt.

Wanneer is de beste tijd om Vlinderstruiken te snoeien?

Vlinderstruiken moeten eenmaal per jaar worden gesnoeid. De beste tijd om te snoeien is in het vroege voorjaar, wanneer de struik net begint te bloeien. Snoeien na de bloei is ook geen probleem, maar het zal de bloei voor volgend jaar verminderen. Het is niet aan te raden om de struik in de herfst of winter te snoeien, omdat de struik dan in winterrust gaat en het onmogelijk is om te beoordelen welke takken dienen te worden gesnoeid. Als je dit doet, kun je het nieuwe blad vernietigen, wat de Vitaliteit van de struik vermindert.

Hoe Vlinderstruiken te Snoeien?

Voordat je begint met snoeien is het raadzaam om eerst een plan te maken. Om te beginnen, moet je de enorme takken identificeren die over de buitenkant van de struik groeien. Deze takken moeten worden verwijderd omdat ze weinig productie bieden. Je kunt ook takken die uit elkaar staan verwijderen om een open structuur te creëren. Vergeet niet om ongezonde of gebroken takken te verwijderen.

Makita DUM111ZX LXT 18 V accu Grasschaar en Buxusschaar Body
Coolblue.nl
Standaard meegeleverd Zonder accu's en lader in doos inclusief buxusschaar Bijzondere kenmerken Dubbelsnijdende messen voor een mooi knipresultaat.Met beveiliging voor diepontlading van de accu: LED-indicator geeft de status aan.Stil en milieuvriendelijk door het gebruik van Lithium-ion accu.Lichtgewicht en compact ontwerp voor optimale bewegingsvrijheid.De LXT 18 V Makita accu past op ruim 250 machines.Ideaal voor preciesiewerk en het knippen van middelgrote oppervlakken.De messenset kan zonder gereedschap vervangen worden. De MAKITA DUM111ZX is ideaal voor het bijwerken van graskanten, het vormen en snoeien van buxus en het terugsnoeien van vaste planten en struiken. Dankzij de optioneel verkrijgbare steel 198516-8 is ergonomisch werken in een rechtopstaande positie mogelijk. Deze grasschaar heeft dezelfde basis als de DUM604Z met als verschil de werkbreedte van 110mm en de messen hebben een zwarte coating laag die corrosie tegen gaat. Standaard geleverd met een buxusschaarset van 200mm. Specificaties Platform:LXT 18 V Gewicht met BL1815N accu: 1,4 kg Vibratie ah met buxusschaarmes: 2,5 m/s² Gewicht met hoge LXT 18 V accu: 1,7 kg Onzekerheid (K) (LwA): 1,46 dB(A) Geluidsdrukniveau (LpA) met grasschaarmes: 70 dB(A) Afm. lxbxh: 333x120x131 mm Max. snijcap.: 200 mm Aantal snijbewegingen: 2500 Onzekerheid (K) (LpA): 3 dB(A) Geluidsvermogenniveau (LWA) met grasschaarmes: 74,28 dB(A) Volt (spanning): 18 V Geluidsdrukniveau (LpA): 70 dB(A) Geluidsvermogenniveau (LWA) met buxusschaarmes: 78,3 dB(A) Werktijd hoog (BL1815N): 0,03125 uur Type motor: 2-polig Dubbelsnijdende messen: 1 Vibratie (K) met grasschaarmes: 1,5 m/s² Softgrip: 1 Vibratie (K) met buxusschaarmes: 1,5 m/s² Geluidsdrukniveau (LpA) met buxusschaarmes: 70 dB(A) Geluidsdrukniveau (LpA) 2T slagmes: 70 dB(A) Vibratie ah onbelast: 2,5 m/s² Vibratie ah met grasschaarmes: 2,5 m/s²...
€ 63.99

Daarnaast moet je de takken die naar binnen groeien verwijderen. Dit zijn de takken die de vorm van de struik bederven en het licht belemmeren dat de onderliggende takken nodig hebben om te bloeien. In het algemeen moeten 5-10 cm boven de grond worden afgesneden, afhankelijk van de grootte van de tak. Alle afgedankte takken kunnen worden verwijderd zodat er geen schimmels kunnen groeien. Als laatste, als je het doel hebt om een decoratief kunstwerk te maken, kun je de struik vormen zoals je wilt.

Gereedschap om mee te snoeien

Er zijn verschillende gereedschappen die je kunt gebruiken voor het snoeien van Vlinderstruiken. Een kleine snoeischaar is handig om dichtbij een raamwerk te komen, terwijl een langere, sterkere shears ideaal is voor het verwijderen van de grote takken. Als je de takken stevig vasthoudt, helpt een hakmes om de takken in kleinere stukken te zagen. Een tuinschaar is ook handig voor het verwijderen van kleine twijgen. Je kunt ook een takkenschaar gebruiken waarmee je takken kunt knippen die groter zijn dan 3 cm. Als je hiermee snoeit, let dan op dat je een schone snede maakt, zodat de twijgen niet meer uitlopen.

Aandachtspunten voor het Snoeien van Vlinderstruiken

Er zijn een paar aandachtspunten waar je rekening mee moet houden als je Vlinderstruiken snoeit. Allereerst is het belangrijk dat je je bewust bent van je voorzorgsmaatregelen, omdat het snoeien van takken gepaard gaat met een grote risico’s. Gebruik altijd de juiste Beschermende kleding en veiligheidsmiddelen, zoals handschoenen, een veiligheidscorrectiebril en stevige veiligheidsschoenen. Daarnaast is het een goed idee om de gesnoeide takken direct te verwijderen om te voorkomen dat er schimmels ontstaan.

Aan het einde van het snoeien is het belangrijk om de struik te inspecteren om ervoor te zorgen dat alle problemen zijn verholpen. Als je eenmaal klaar bent met snoeien, is fijne kunstmest geschikt om de struik te versterken. Door het toe te voegen, zul je zien dat de bladeren gaan schitteren en de bloemen veel rijker worden.

Conclusie

Om het Vlinder struiken te laten bloeien als nooit tevoren, moet je weten wanneer, waar en hoe je ze correct moet snoeien. Snoeien moet eenmaal per jaar gebeuren in het vroege voorjaar, maar het is niet aan te raden om te snoeien in de herfst of winter. Het is belangrijk om het juiste gereedschap te gebruiken, en je moet een goed plan maken voordat je begint met snoeien. De afgedankte takken moeten worden verwijderd om te voorkomen dat er schimmels ontstaan. Tot slot moet je de struik na het snoeien inspecteren. Als je deze tips volgt, zul je zien dat je Vlinderstruiken nooit mooier zullen zijn.

Plaats een reactie