Zuilbeuk Snoeien

De Zuilbeuk (Taxus baccata) is een zeer populaire conifeer, die veel gebruikt wordt in hedendaagse tuinen. Een zuilvormige beuk is een goede keuze om tuinen te sieren met architectonisch interessante planten. Zuilbeuken zijn relatief vorstbestendig, wat betekent dat ze goed kunnen overleven in gebieden waar de winters koud en droog kunnen worden. Zuilbeuk behoudt ook een winterkleur, omdat de naalden gewoonlijk niet van kleur veranderen. Om ervoor te zorgen dat uw zuilbeuk een goed uiterlijk behoudt, moet je hem regelmatig snoeien. Het is daarom belangrijk om te weten hoe je een zuilbeuk goed kunt snoeien.

Wanneer snoeien?

Het beste is om uw zuilbeuk te snoeien in de lente. Naarmate de maanden mei en juni naderen, geven uw zuilbeuken een paar nieuwe naalden per jaar. Om het uiterlijk van uw zuilbeuken te behouden, kunt u de planten in deze periode van het jaar snoeien. U kunt de planten een keer per jaar snoeien, maar als u het bladerdak regelmatig controleert en kleine snoei-operaties uitvoert, zullen de zuilbeuken er gezonder en mooier uitzien. Vergeet niet dat het schaduwen van bomen, struiken en heggen uw zuilbeuken zal beïnvloeden. Daarom is het belangrijk om regelmatig uw gebladerte te controleren om ervoor te zorgen dat er niet te veel schaduw op uw beuken valt.

Hoe te Snoeien?

Probeer voorzichtig te zijn als je de Zuilbeuk snoeit. Om de juiste vorm te behouden, kunt u twee typen snoei gebruiken, namelijk: ‘dead heading’ en ‘stam snoei’. Met deadheading elke zomer verwijdert u de gedroogde naalden. Dit zal de plant helpen in de groei en de bloemen helpen de bladeren te behouden. Door middel van stam snoei, kunt u de vorm van de plant aanpassen door de basis te snoeien. Als u het stam snoeien goed doet, zal uw zuilbeuk kanvlakker worden. Hiermee kunt u ervoor zorgen dat de lucht eromheen vrij is, waardoor de lucht naar binnen kan circuleren en de plant gezonder kan worden.

Gereedschappen die je nodig hebt

U heeft een paar verschillende gereedschappen nodig voor het snoeien van uw zuilbeuk. U wilt een scherpe snoeischaar, lopers, schoffel, en een hoge ladder. Een scherpe snoeischaar helpt bij het verwijderen van verwrongen en droge twijgen. De lopers helpen u bij het verwijderen van dode takken die te diep reiken en die u met een scherpe snoeischaar niet meer kunt bereiken. U kunt ook een hand schoffel of hark gebruiken om overblijfselen op de grond te verwijderen, zodat ze niet in de grond wegzakken en de gezondheid van de plant ten goede komen. Als u de stam wilt snoeien, heeft u een hoge ladder nodig om krachtig te kunnen werken; dit voorkomt dat u valt.

Overwegingen

Houd rekening met het volgende als u uw Zuilbeuk snoeit:

  • De gesnoeide plant is tot 8 maanden na de operatie gevoelig voor vorst.
  • Snoei nooit meer dan een derde van het bladerdak in één seizoen.
  • Als uw zuilbeuk ouder wordt, blijf er belt van weg.
  • Snoei nooit kleine scheuten van de binnenkant van de groeiende top.
  • Snoei de planten regelmatig om te voorkomen dat ze te dik worden.
  • Snoei voorzichtig om schade aan de stam of takken te voorkomen.

Na het snoeien, adviseren we u om welke delen u hebt gesnoeid met bedekkende vernis te coaten of met een snoeihars. Dit voorkomt dat insecten hun weg naar de open stukken takken vinden en dat de planten schade oplopen. Snoei uw Zuilbeuk regelmatig volgens de bovengenoemde methoden en gereedschappen. Zo wordt uw tuin niet alleen nog mooier, maar elke plant blijft ook gezond en sterk.

Plaats een reactie