Zwarte bessen snoeien

Als je veel mooie zwarte bessen wilt oogsten, is het van belang je struik met regelmaat te snoeien. Zwarte bessen zijn koudebestendige planten die in elke Nederlandse tuin kunnen worden geplant en gegeten worden. Door goed te snoeien, kun je meer bessen oogsten en een gezondere en langere levensduur van je struiken verkrijgen. Hieronder staan een aantal tips over hoe je je zwarte bessen het beste kunt snoeien.

Wanneer je moet snoeien?

Het beste moment om je zwarte bessen te snoeien is in het vroege voorjaar, kort nadat de winter is voorbij, voor de eerste jonge scheuten verschijnen. De beste manier om te zorgen dat je zwarte bessen op tijd kunt snoeien is om het te doen wanneer de struiken in winterslaap zijn. Als je het te laat doet, en er al jonge loten zijn ontstaan, kan dit leiden tot verminderde bessenproductie.

Hoe de struiken aan te pakken?

Wees niet bang om veel van de oude takken weg te knippen. Alle twee tot drie jaar kun je de oude takken verwijderen. Het maakt niet uit of ze helemaal naar de grond zijn gegroeid of als zijtakken zijn gegroeid. Zorg ervoor dat je de takken wegknipt die meer dan 3-4 jaar oud zijn. Er komen na verloop van tijd ook oude takken die je moet verwijderen omdat ze te ver afstaan van de nieuwe scheuten. Als je de oude takken weghaalt kan de plant meer energie steken in het produceren van nieuwe loten. Maar wees gewaarschuwd, haal niet meer dan de helft weg, dat is veel te streng. Je wilt ook een redelijk constant aantal nieuwe terugkerende loten die je jaarlijks kunt snoeien!

Welke gereedschappen heb je nodig?

Voordat je begint, zorg ervoor dat je de juiste snoeigereedschappen klaar hebt liggen. Je wilt geen onnauwkeurige sneden maken die je later spijt krijgt. Het beste gereedschap om zwarte bessen mee te snoeien is een paar goede half geforceerde snoeischaar. Half geforceerde scharen combineren de kracht van volledige geforceerde scharen met het comfort en de precisie van niet-geforceerde scharen. Ze hebben ook een geslepen snee voor een betere knipervaring. Verder heb je ook een schoffel nodig om de grond om de struiken te bewerken en te trappen. Als je de struiken snoeit, heb je een beschermende handschoenen of handschoenen en een veiligheidsbril nodig. Zorg ervoor dat je je eigen veiligheid in acht neemt en oplet met scherpe gereedschappen.

Hoe het snoeien van zwarte bessen af te maken?

Als je de struiken hebt gesnoeid is het belangrijk om de grond goed te bewerken én te mulchen. De bemesting zorgt er bijvoorbeeld voor dat je volgend jaar meer vruchten krijgt. Het mulchen en het losmaken van grond helpt ook om ervoor te zorgen dat de wortels van je struiken voldoende luchtigheid krijgen. Een laag mulchdek houdt de grond vochtig en zorgt ervoor dat de vorst de wortels niet beschadigd. Zorg er ook voor dat de bessen vrij grijpen naar het licht om zo veel mogelijk te kunnen oogsten. Verminder daarom het aantal bladeren dat licht wegneemt in die tijd.

Conclusie

Met de bovenstaande tips kun je je zwarte bessen elk jaar weer gezond en productief houden. Door je struiken op het juiste moment te snoeien met goeds gereedschap en door te mulchen en te bemesten, zorg je ervoor dat je er beter van kan genieten. Niet alleen zal je meer bessen kunnen oogsten, maar je zult ook een gezonder en langer leven voor je struiken verkrijgen. Zo door de goede zorg, kun je meer plezier hebben en je bessenplanten gezonder maken!

Plaats een reactie