Addenda donna: het snoeien

Introductie

Addenda donna is een opmerkelijke en unieke plant speciaal voor tuinliefhebbers. De Addenda donna, ook wel bekend als de ‘donkere bom’, staat er om bekend een smalle erecte overhangende groei te hebben. Dit geeft de plant een unieke look als deze is “uitgegroeid”. Echter, snoeien is een vereiste om te zorgen dat de plant mooi blijft. Het is belangrijk om precies te weten hoe je Addenda donna het beste kunt snoeien, wanneer je dat het beste kunt doen en met welke gereedschappen je dit kunt doen.

Snoeiperiode

Addenda donna is een lentebloemende plant, wat betekent dat de bloemen bloeien tussen april en mei. Omdat de meeste tuinieren in het najaar het beste kunnen worden uitgevoerd, is het verstandig om Addenda donna net na de bloei in augustus / september te snoeien. Als je klaar bent met snoeien, kun je de grond bemesten en de tuin klaarmaken voor de winter.

Hoe snoeien?

Het snoeien van Addenda donna moet voorzichtig worden uitgevoerd. Allereerst moet je alle gebroken, dorre en verdroogde takken of bloemen verwijderen. Ook moet je altijd de afgesnoeide takken afknippen met een schaar of een zijdeschaar. Vergeet ook niet eventuele wildgroei te verwijderen. Omdat de plant lange en dunne takken heeft, is het verstandig om vooral de laatste 5 cm af te snoeien. Probeer ervoor te zorgen dat je de vorm van de plant niet verandert door harde of felle snoeisessies, maar gebruik liever een licht knippen om het aantal takken te verminderen en de plant te verjongen. Als je klaar bent met je snoei, voeg dan wat voeding toe aan de aarde om de plant te voeden.

Gereedschapen

Het zijn bepaalde gereedschappen waarmee je de Addenda donna kunt snoeien, zoals een zijdeschaar, schaar, snoeischaar, maar ook een decoupeerzaag. Met een decoupeerzaag kun je gemakkelijk de wildgroei, zoals lange takken, korte stengels en dode en verdorde bloemen, verwijderen. Als je liever een ander gereedschap gebruikt, kun je ook twijgensnijders of scherpe scharen gebruiken om de Addenda donna zorgvuldig te snoeien. Daarnaast is het aan te raden om plastic handschoenen te gebruiken als je Addenda donna snoeit om je handen te beschermen tegen doornen.

Samenvatting

Het is dus van cruciaal belang dat je Addenda donna goed en voorzichtig snoeit om haar mooie bloei in de lente te behouden. Het beste kun je deze tuinplant in augustus of september snoeien, net na de bloei. Je kunt takken en bloemen afsnijden met behulp van een zijdeschaar, schaar of snoeischaar. Vergeet ook niet om plastic handschoenen te dragen om je handen te beschermen tegen de doornen. Als je klaar bent met snoeien, voeg dan wat voeding toe aan de grond om je plant te voeden. Als je dit regelmatig doet, zal Addenna donna je verrassen met een geweldige bloei in de lente.

Plaats een reactie