Annabellen snoeien

Wat zijn Annabellen?

Annabellen, ook bekend als Abutilon X hybridum, is een familie van klimplanten die oorspronkelijk uit Zuid-Amerika en Mexico komt. De Azteken bestuurden vroeger deze plantenfamilie. Deze klimplant heeft een hele aparte vorm, met donkergroene, brede bladeren waarop wanneer deze uitbloeien sierlijke oranje, rode of gele bloemen te zien zijn. De bloemen zijn verwant aan die van de malva of de madeliefjes.

Hoe Annabellen snoeien?

Snoeien is belangrijk om de vorm van de Annabel en de gezondheid van de bloemen te behouden. Een goede snoei techniek is essentieel wanneer je je plant lange tijd mooi wilt houden.

Het snoeien gaat als volgt:

Stap 1 – Kies de juiste tijd

Het beste moment om de Annabel te snoeien is net nadat de bloei is afgelopen. Dit is meestal aan het einde van de zomer of het begin van de herfst. Door op dit moment te snoeien, krijgt je plant weer ruimte om uit te zetten en nieuwe bloemen te produceren.

Stap 2 – Verwijder overtollig groen

Haal alle dood en zwak groen weg dat aan de basis kan zijn geraakt door hevige temperaturen of insecten. Verwijder ook alle stengels die kleiner zijn dan een centimeter in doorsnee. Haal ook alle wild gegroeide of hele oude stengels weg die de structuur van de plant kunnen veranderen. Door dit te doen bouw je de structuur van de plant op voor de volgende groeicyclus.

Stap 3 – Vorm snoeien

Gebruik scherpe, goed onderhouden snoeigereedschappen om je plant te snoeien. Begin met de lange stengels in te korten, zodat de totale grootte niet meer dan de helft van de oorspronkelijke grootte is. Verwijder ook alle bijvormende stengels die de structuur van de Annabel verstoren. Door vormsnoei te gebruiken, hou je de plant gezond en mooi.

Stap 4 – Maak af afsnijdingen

Na het vormsnoei is het belangrijk om de afsnijdingen met wat stikstofrijk mest te maken. Dit zorgt ervoor dat de stekken sneller aanslaan en gezonde nieuwe groei stimuleren. Als je het snoeien goed hebt gedaan, zul je volgend jaar veel meer bloemen hebben.

Conclusie

Annabellen snoeien is een van de belangrijkste taken voor het behouden van de gezondheid en de mooie vorm van de plant. Kies de juiste periode van het jaar om te snoeien, en gebruik schoon en scherp gereedschap. Zorg ook voor een goede afsnijding en en stikstoffertilisatie om de stekken te stimuleren. Dan zal je volgend jaar van een gezonde, weelderige Annabel genieten!

Plaats een reactie