snoeien

Apenboom

De Apenboom snoeien – Hoe het beste aangepakt?

Het onderhouden van een Apenboom is essentieel om ervoor te zorgen dat deze gezond en sterk blijft. Snoeien is een belangrijke onderhoudstak. Goed en geregeld snoeien zorgt er niet alleen voor dat de Apenboom er een stuk beter uitziet, maar zorgt er ook voor dat hij gezond is. In dit artikel wordt uitgelegd hoe u de Apenboom het beste kunt snoeien, in welke periode van het jaar en met welk gereedschap u dit het beste kunt doen.

Wanneer en hoe snoeien?

Apenbomen zijn er in verschillende soorten, sommige groeien sneller dan andere. Om die reden zal er ook verschillend worden gesneden. Als algemene regel wordt aangeraden om de Apenboom in het voorjaar te snoeien, wanneer het temperatuur is gestegen en de bladeren groen beginnen te worden.

Voor het snoeien is het belangrijk om goed te weten wat u wilt bereiken met het snoeien. Het doel van het snoeien is de vormgeving en de uitstraling van de Apenboom te verbeteren. Daarnaast is het belangrijk om de bovenste takken zodanig te snoeien, zodat er meer licht bij de onderste takken komt. De Apenboom heeft meer licht nodig om evenwichtig te groeien en gezond te blijven.

Het is ook belangrijk dat takken die te dicht op elkaar staan, goed uitgedund worden, omdat deze elkaar anders verdringen. Daarnaast kunnen ook takken die binnenstebuiten groeien, of takken die naar beneden hangen, worden gesneden. Deze moeten worden weggehaald om te voorkomen dat de vorm van de Apenboom te veel wordt aangetast.

Welk gereedschap?

Voor het snoeien van Apenbomen zijn verschillende gereedschappen beschikbaar. Hiervoor heeft u een scherp snoeimes nodig, of een takkenschaar. Met het snoeimes kunnen verschillende takken die u wilt verwijderen worden gesneden. Voor takken die breder zijn dan 2 inch, factor 4 centimeter, is een takkenschaar een betere keuze. Met de takkenschaar kan het snoeien in één keer worden gedaan.

Je dient overigens voorzichtig te snoeien en geen takken tegelijkertijd te verwijderen, als dit de Apenboom zou kunnen beschadigen. Bij het snoeien is het belangrijk dat de structuur van de stam en de takken intact blijft. Dit betekent dat de bovenkant van de stam en de takken die u verwijdert op de juiste manier moeten worden gesneden.

Apenboom snoeien: conclusie

Snoeien is een van de meest essentiële onderhoudstaken voor Apenbomen. Als een Apenboom goed wordt onderhouden, zal hij goed blijven groeien en gezond blijven. Het is belangrijk om de bovenste takken uit te dunnen en takken die dichter op elkaar staan, zodanig te verwijderen dat de structuur van de stam en de takken bewaard blijft. Het moment van snoeien is in het voorjaar, wanneer het buiten warmer is geworden. Hiervoor heeft u een scherp snoeimes of een takkenschaar nodig. Met deze gereedschappen zal de Apenboom zodanig gesnoeid worden dat deze beter eruit zal zien, én gezond zal blijven.

Plaats een reactie