Appelbomen snoeien

Waarom is het belangrijk om appelbomen te snoeien?

Appelbomen houden van het Nederlandse klimaat en in ons land vind je talloze appelbomen die heerlijke appels produceren. Gelukkig kun je appelbomen net als andere bomen snoeien, waardoor je de groei ervan beter kunt beheersen. Door je bomen te snoeien, houd je hun hoogte, vorm en bloei in stand. Snoei ook regelmatig de oude takken weg zodat je meer openruimte krijgt. Als je een goede en regelmatige snoei hanteert zullen je appelbomen gezonder zijn zoals beter beschermd tegen ziektes en schimmel. Snoei je appelbomen ook als je de appels oogst omdat de appels dan meer blijven hangen, makkelijk te plukken zijn en de bomen makkelijker kunnen herstellen na de oogst.

Waarom is winter het meest geschikte moment om appelbomen te snoeien?

Winter is het meest geschikte moment voor het snoeien van appelbomen. De beste maand om te snoeien is februari of maart. Winter snoei heeft bepaalde voordelen. De meeste ziekten hebben hun activiteit in dit droge jaargetijde bereikt en je appelbomen hebben alle energie opgeslagen in hun stam. Appelbomen bloeien pas in het voorjaar, dus het is veilig om deze periode door aan de takken te snoeien zonder de bloei te schaden. In de zomer zou het snoeien geen voordelen hebben omdat de boom te veel energie zou verspillen tijdens het herstel. Bij voortijdig snoeien in de winter hebben de bomen meer tijd om te herstellen voordat de lente begint.

De basisvorm van een appelboom snoeien

De basisvorm van een appelboom snoeien is een centrale leider (een stam van 50 cm hoog) waaruit andere takken groeien. Het is van essentieel belang de centrale stam hoog mogelijk te houden, zodat je bovenop een gratis zonlicht krijgt. Om het energielaan van je bomen te optimaliseren, kun je een zontekening maken zodat je exact kan zien waar je je deletakken moet maken. De deletakken die je maakt, houden de vorm van de boom in stand, maar ook de waslaag, de trosappels en de kroon tegen de appelhagella, een bodemplaag die schadelijke schimmels verspreid, wordt dankzij jouw deletakken gereduceerd. De deletakken maken het een stuk makkelijker om te plukken en ze zorgen er ook voor dat je meer bladeren krijgt. Houd bij het snoeien in gedachte dat de centrale leider nooit helemaal onder de boom komt te staan.

GARDENA THS 500/48 Telescopische Heggenschaar (gemotoriseerd) - 48 cm Meslengte - 25 mm Tandmes opening
Coolblue.nl
Met de Gardena THS 500/48 heggenschaar kunt u hoge heggen eenvoudig en veilig snoeien vanaf de grond.Waar is de heggenschaar voor geschikt?Met de elektrische telescopische heggenschaar THS 500/48 kunt u zonder ladder probleemloos hoge heggen snoeien. Deze haagschaar van Gardena beschikt over een telescopische steel en is daarmee ideaal voor het snoeien van hoge hagen vanuit een veilige staande positie op de grond. Dankzij de telescopische steel kan deze haagschaar worden verlengd tot 3 meter werkbereik. Een kantelbare kop maakt het snoeien van hoge heggentoppen en bodembedekkers mogelijk. Dankzij de ergonomisch gevormde handgreep ligt de haagschaar prettig en veilig in de hand in elke snoeisituatie. Dit garandeert moeiteloos en prettig werken. Door de nieuwe mes-geometrie en lasergesneden precisiemessen wordt het snoeimateriaal vastgezet waardoor je efficiënt en snel kan snoeien. Gesnoeid materiaal slipt minder vaak en ook de resten worden gemakkelijker weggesnoeid. Dankzij de grote mesopening zijn ook dikkere takken in hagen geen enkel probleem. Deze elektrische haagschaar is voorzien van een hoogwaardige, krachtige motor voor krachtig en continu snoeien in één haal, zonder lastige blokkeringen en onderbrekingen. Uw veiligheid is belangrijk voor Gardena. De mesbescherming op het uiteinde van het mes beschermt de gebruiker tegen terugslag als er dicht bij de grond wordt gesnoeid en beschermt het mes tegen schade. Een kabelontlasting voorkomt dat het verlengsnoer per ongeluk kan loskomen.Belangrijkste specificaties: Telescopische steel waarmee de heggenschaar kan worden verlengd tot 3 m werkbereik De kantelbare kop maakt het snoeien van hoge heggentoppen en bodembedekkers mogelijk Voorzien van een hoogwaardige motor voor krachtig en continu snoeien in één haal Gewicht: 4.1 kg Garantie:Er zit twee jaar garantie op de (elektrische) Gardena heggenscharen....
€ 168.13

Welke gereedschappen heeft u nodig voor het snoeien van appelbomen?

Voor het snoeien van appelbomen heb je een boomzaag, een blikkenschaar,hoog stand staken, handschoenen en een ladder nodig. Het gebruik van een ladder is noodzakelijk als de centrale leider hoger is dan 10 meter. Aan de bovenkant van de centrale leider kun je de schaar gebruiken om de oude of dode takken te verwijderen zodat meer zonlicht door het bladerdak naar beneden komt. Ook is het aan te raden om gesnoeide takken af te dekken met glad plastic om te voorkomen dat een ziekte zich verspreidt. Daarom is het belangrijk om handschoenen te dragen tijdens het snoeien van je bomen.

Tips voor het snoeien van uw appelbomen

Voordat je begint met snoeien, kun je het best eerst de ontwikkeling en de vorm van je bomen bekijken. Door van tevoren te weten wat je wilt bereiken kun je een plan maken en krijg je een mooi resultaat. Geef je bomen een goede inspectie zodat je zeker weet dat je geen zieke of dode takken bijsnoeit die een vatbaar voor ziekten en schimmel zijn.

Snoei je bomen ook regelmatig om te voorkomen dat er meer oude takken groeien dan je wilt. Verwijder ook alle zijscheuten die een vleestint krijgen. Als je geen deletakken maakt, kan je boom te laat worden uitgedund en gaan er meer rijpende appels vallen. Kortom, als je regelmatig de uitdunnende snoei toe past op je bomen, dan krijg je meer energie voor de bloemen en appels.

Laatste tip is om geen teveel stengels van boven te snoeien, dit kan je boom schaden. Probeer het lichtverlies te beperken als je takken verwijdert. Als je eenmaal klaar bent met snoeien, geef je bomen dan regelmatig keer wat meststoffen of compost voor een gezonde groei.

Plaats een reactie