Appelboom snoeien

Het snoeien van een appelboom is iets dat regelmatig uitgevoerd moet worden voor een goede groei van de boom. Er zijn een aantal tips en trucs om een appelboom naar je hand te zetten en ervoor te zorgen dat de boom goed verzorgd is. In deze gids bespreken we de verschillende manieren waarop appelbomen gesnoeid kunnen worden, het juiste moment ervoor, welke gereedschappen je hierbij kunt gebruiken en hoe je elke noot kunt volgen.

Wanneer moet je een Appelboom snoeien?

Het is belangrijk dat je een appelboom snoeit op het juiste moment van het jaar. Dat moment is afhankelijk van de leeftijd en het type appelboom. Jonge appelbomen moeten in de late lente worden gesnoeid, en oudere bomen moeten in de winter worden gesnoeid. Het is belangrijk dat de maanden vóór de bloei niet gesnoeid worden, aangezien dit het zal beïnvloeden en kan leiden tot minder appelproductie. Het is belangrijk om te weten dat appelbomen tijdens de wintermaanden afsterven, dus als je appelbomen gaat snoeien, doe dit dan in de late winter of in de vroege lente.

Hoe moet je Appelboom snoeien?

Bij het snoeien van appelbomen is het belangrijk om eerst en vooral je gereedschap klaar te zetten. Hiervoor zijn zware snoeischaren en een verbindende zaag het meest geschikt. Het is belangrijk dat deze schoon en verzorgd zijn, anders kan de kwaliteit van het snoeiwerk eronder lijden. Als je klaar bent om te snoeien, is het tijd om het snoeiwerk te beginnen. Dit gaat als volgt:

 • Haal alle dode, zieke en zwakke takken weg.
 • Verwijder alle takken die de boom naar de grond trekken.
 • Verwijder alle takken die naar binnen groeien.
 • Verwijder takken en scheuten met grote knopen die obstakel zijn voor de vruchtproductie.
 • Verwijder takken die door insecten of ziekten beschadigd zijn.
 • Haal alle watertanden weg die de vruchtstructuur van de appelbomen beïnvloeden.

Wanneer je klaar bent met het snoeien, is het belangrijk om het gereedschap af te spoelen met water of een desinfecterend middel. Als je dit niet doet, kan het snoeiwerk op verschillende manieren beschadigd worden.

Verzorging na het snoeien

Om een gezonde, krachtige en productieve appelboom te krijgen is het belangrijk om na het snoeien ook een aantal verzorgingstaken te verrichten. Het snoeiwerk heeft een grote invloed op de groei en de productie van de appelboom, dus het juiste onderhoud moet regelmatig worden uitgevoerd. Hieronder vind je een lijst met verzorgingstaken die u kunt uitvoeren na het snoeien:

 • Topdressing: Gebruik organisch materiaal, zoals compost of mest, om de grond rond de appelboom te bemesten.
 • Water: Geef de appelboom regelmatig voldoende water om ervoor te zorgen dat de wortels voldoende benutten. Een regelmatige van water stelt de appelboom in staat om meer mineralen op te nemen.
 • Weg hakken: Zorg ervoor dat de onderstam vrij blijft van overtollige begroeiing.
 • Spintbestrijding: Inspecteer de appelboom regelmatig op spint. Als er spint wordt gevonden, behandel de boom dan direct om verdere infectie te voorkomen.
 • Insectenbestrijding: Inspecteer de appelboom regelmatig op eventuele insectenplagen. Als er insectenactiviteit wordt geconstateerd, behandel de appelboom dan direct om verdere schade te voorkomen.

Conclusie

Het snoeien van een appelboom is een cruciaal onderdeel van de verzorging. Het is belangrijk om te weten wanneer en hoe je een appelboom moet snoeien, zodat je kunt benutten wat de boom te bieden heeft en je ook jarenlang plezier kunt hebben van je boom. We hopen dat deze gids je heeft geholpen bij het snoeien van je appelboom. Als je je aan de bovenstaande tips en richtlijnen houdt, moet je in staat zijn om je appelboom naar je hand te zetten en je einddoel te bereiken.

Plaats een reactie