Aucuba japonica snoeien

Aucuba japonica is een aantrekkelijke, wintergroene struik die gebruikt wordt om warmte te behouden en in de tuin te versieren. De bladeren, die donkergroen kunnen zijn met gele vlekken, bloeien in de late lente en blijven aantrekkelijk tot in de herfst. Ontdek hoe je de Aucuba japonica het beste kunt snoeien, welke gereedschappen je nodig hebt, en in welk seizoen je dit het beste kunt doen.

Wanneer je Aucuba japonica het beste kunt snoeien

Aucuba japonica heeft het beste snoeiseizoen wanneer de planten in de lentemaanden zijn gebloeid. Als je het snoeien in het vroege voorjaar doet, voor de bloei, kan deze de bloei beïnvloeden. Het beste moment om de struik te snoeien is na de bloei in mei en juni. Voor sommige tuinen kan het handig zijn om in augustus en september nog een laatste snoei uit te voeren.

Hoe je Aucuba japonica het beste kunt snoeien

Snoeien is een cruciaal onderdeel van het verzorgen van Aucuba japonica. Omdat elke struik verschillend is, is de beste manier om deze te snoeien afhankelijk van de vorm die je wilt afgeven aan je plant. Als je de Aucuba japonica wilt uitdunnen, kun je de oudere takken of takken die in de weg zitten of anderszins verstrikt zijn met een scherp apparaat snoeien. Een vormsnoei kan ook toegepast worden waardoor een nieuwe vorm gecreëerd wordt. Als je de Aucuba japonica wilt verjongen, kun je de takjes op de jongere takken en bovenaan terugsnoeien. De snoeimes hoort minimaal 10-15 cm boven de grond te blijven.

Gereedschappen die je nodig hebt

Het belangrijkste gereedschapvoor het snoeien van Aucuba japonica is een goed scherp, zwaar snoeimes. Een elektrische takkenschaar kan ook gebruikt worden, maar deze kan de struik beschadigen als deze verkeerd wordt gebruikt. Verder heb je wat lopers en een handschoen nodig om de struik te onderhouden. Een schild om je handen tegen steken te beschermen en stokken om de plant overeind te houden als je boven op de plant werkt, zijn ook aan te raden.

Belangrijke punten om in gedachten te houden bij het snoeien

Als je Aucuba japonica snoeit, is het belangrijk om de volgende punten in gedachten te houden:

  • Zorg ervoor dat je altijd met een schoon verpakt snoeimes werkt om infecties te voorkomen;
  • Verwijder nooit meer dan de helft van de groene delen van de struik, anders kan deze ernstig beschadigd raken;
  • Gebruik geen chemicaliën om onkruid te verwijderen. Compost strooi je voor een gezonde bodem;
  • Eén- of tweejaarlijkse voedingsstoffen geven heeft een positieve invloed op de groei en bloei van de beduimde struiken;
  • Wees voorzichtig met voedingsstoffen en zorg ervoor dat je niet te veel geeft;
  • Behoed Aucuba japonica bij zeer lage temperaturen;
  • Snoeien voorkomt verkleuring of verwelking van de bladeren.

Aucuba japonica is een aantrekkelijke wintergroene struik die een seizoensgebonden schoonheid biedt en warmte behoudt. Als je weet wanneer je de struik het beste kunt snoeien, welke gereedschappen je nodig hebt en welke belangrijke punten je in gedachten moet houden, dan ben je klaar om je Aucuba japonica te verzorgen. Kortom, als je de Aucuba japonica goed verzorgt, kun je de volgende winter van de mooie plant genieten.

Plaats een reactie