Berkenboom snoeien

Berkenbomen zijn populair voor tuinen en parken. Ze zijn mooi om te zien, hebben een fijn bladerdak en bieden een goede schaduw. Maar om er optimaal van te genieten is het aan te raden om de bomen een aantal keer per jaar te snoeien. Snoeien van bomen zorgt ervoor dat de boom gezond blijft en mooi in model wordt gehouden. Hieronder staan enkele tips over hoe je de berkenboom het beste kunt snoeien:

Hoe?

De berkenboom kun je het beste snoeien in het voorjaar (april/mei). Eerst is het verstandig om de boom in zijn geheel te inspecteren op zwakke en dode takken. Zwakke en dode takken moeten worden verwijderd, dus haal deze eerst uit de boom. Als je vervolgens de boom inspecteert, zoek dan naar te dicht opeen staande takken. Als je deze vind, knip ze dan ook zo ver mogelijk terug. Hierdoor doe je de boom goed en houd je de vorm ervan in stand.

Let ook op de vorm van de boom. Berkenbomen hebben vaak een meer piramidale vorm. Als deze verloren is gegaan, probeer deze dan te herstellen door takken te verwijderen die hier niet bij horen.

GARDENA - TeleCut Telescopische - Takkenschaar 520-670B - 42 mm Verstelbare Lengte
Coolblue.nl
De Gardena takkenschaar TeleCut 520-670 B is een bypass takkenschaar voor het snoeien van vers hout. Vanwege het lage gewicht en de uitstekende werking van de armen, heeft u weinig kracht nodig om te snoeien. De in lengte verstelbare hefboomarmen maken ook het nauwkeurig snoeien van hogere takken mogelijk. Daarnaast beschermen stopbuffers van speciaal kunststof uw gewrichten. Precisiegeslepen messen met antikleeflaag garanderen een nauwkeurige snede die vriendelijk is voor planten. 25 jaar garantie. Belangrijkste specificaties van dit product De hendelarmen met verstelbare lengte zorgen voor een uitstekende hendelwerking waardoor minder kracht nodig is bij het snijden. Aluminium hendelarmen en ergonomisch gevormde handgrepen met zachte onderdelen bieden de benodigde antislipeigenschappen en garanderen gebruiksgemak en veilig werken. Stootkussens van speciale kunststof beschermen de polsen. De garantie van 25 jaar garandeert de hoge kwaliteit Over het merk Gardena Gardena (onderdeel van de Husqvarna Group) is het grootste merk in Europa op het gebied van tuinverzorging. Of het nu gaat om besproeiingssystemen, pompen, tuinvijvers, gazononderhoud, verzorging van bomen en struiken, tuingereedschap of bodembewerking. Uw planten en gazon houdt u groen en gezond door de juiste besproeiing. Gardena heeft uitstekende oplossingen voor besproeiing, watertransport, reiniging en schoonmaken, besproeiingspompen en automatische besproeiing. Voor nagenoeg iedere tuin heeft Gardena een efficiënte besproeiingsoplossing....
€ 40.50

Alle takken die overhangen of te dicht bij de grond staan, knip je af. Ook zal het verstandig zijn om ofwel alle takken of alle schijnbaar zijtakken af te knippen. Dit hangt af van de kwaliteit, de gezondheid en de structuur van de boom.

Welk gereedschap?

Het is belangrijk om de juiste gereedschappen te gebruiken voor het snoeien van de berkenboom. Het beste gereedschap voor deze klus is een snoeischaar of snoeizaag. Het maakt niet uit wat voor snoeizaag je gebruikt, als het maar duurzaam en scherp is. Als je niet precies weet welke snoeischaar je moet kopen, vraag dan aan de persoon in het tuincentrum. Zij zouden je kunnen adviseren hoe je de juiste snoeischaar kiest.

Voor kleinere takken kun je ook handgereedschap gebruiken, zoals snoeischaartjes, lopers of kniptangen. Ook deze gereedschappen moeten sterk en scherp zijn. Zorg altijd dat je gereedschap goed onderhouden is en bijgeslepen als het nodig is.

Verzorging

Het is belangrijk om ervoor te zorgen dat je berkenboom gezond en sterk blijft. Na het snoeien is het verstandig om de boom te besproeien met water om ervoor te zorgen dat het zich goed kan herstellen. Als je de boom regelmatig besproeit, blijft de boom gezond en kan het sneller herstellen van de schade die gepaard gaat met snoeien.

Het is ook belangrijk om de grond rond de boom in de gaten te houden. Controleer regelmatig of de grond niet te droog is, dit kan leiden tot onnodige schade aan de boom. Controleer ook of er geen onkruid of andere planten in de buurt van de boom groeien: als dit het geval is, probeer deze dan zo snel mogelijk te verwijderen. Als je deze dingen regelmatig controleert, blijft de boom gezond en mooi.

Conclusion

Het is dus belangrijk om je berkenboom regelmatig te snoeien. Het snoeien ervan in het voorjaar (april/mei) is aan te raden. Wees voorzichtig bij het verwijderen van zwakke of dode takken en let op de vorm en structuur van de boom. Gebruik de juiste gereedschappen om de takken te snoeien en maak enkele regelmatige controles, zoals het verwijderen van onkruid, besproeien van de boom en het controleren van de grond. Als je deze tips volgt, zal je genieten van een prachtige en gezonde berkenboom.

Plaats een reactie