Beuk snoeien

Beuken zijn mooie, stevige bomen die vaak worden gebruikt als haag, planten border of als solitaire boom om een tuin te verfraaien. Hoewel snoeien soms een taai karwei kan zijn, is het belangrijk dat u uw Beuk regelmatig trimt. Goede snoei kan niet alleen het algemene uiterlijk van uw Beuk verbeteren, maar helpt ook om de kans op ziektes te verminderen. In dit artikel leggen we uit hoe u Beuk het beste kunt snoeien, in welke periode van het jaar, hoe u het aanpakt en wat voor gereedschap u nodig heeft.

Hoe regelmatig moet je Beuk snoeien?

De beste tijd om Beuk te snoeien is ’s zomers, net voor de start van de groeiperiode. Als deze periode is aangebroken, komt er extra sap in de knoppen en is het goed voor de voeding van de boom. Als je wilt dat je Beuk er goed uitziet, dan moet je ervoor zorgen dat er jaarlijks iedere zomer gezorgd wordt voor een goed onderhoudssnoei. Beter is het echter om de Beuk iets vaker te snoeien. Hoogstwaarschijnlijk heb je hier alleen een licht snoei nodig en kun je de volledige beukenhaag iedere twee tot drie jaar heroverwegen.

Hoe te snoeien?

Beuken moeten voornamelijk worden gesnoeid met een schaar, alhoewel je een machtige schaar nodig hebt om de meer onwillige takken te knippen. Snoeien moet vooral worden gedaan om de groei van te jonge takken te verminderen, om de vorm van de Beuk te behouden en de algemene gezondheid van de boom. Om te voorkomen dat Beuken te snel groeien, kun je de dikkere en meest groeikrachtige takken volledig wegnemen, waardoor ze niet meer kunnen groeien. Vergeet ook niet om verdorde, gebroken, gekrompen of verstikkende takken weg te knippen. Haal diep in de kruin. In het geval dat je een Beuk hebt die bijna geheel is geïnfecteerd door de Beukenmosaicschimmel, kun je de hele top verwijderen, wat het infectiesoort uiteindelijk zal vernietigen.

Welke gereedschappen heb ik nodig?

Bij het snoeien van Beuk is het belangrijk dat je gebruik maakt van de juiste gereedschappen, anders kan het resultaat slecht uitpakken. Hiervoor heb je een stevige tuinschaar nodig, zoals bijvoorbeeld een heggenschaar. Een lange steel kan erg handig zijn omdat het je in staat stelt takken uit de top van de boom te knippen zonder dat je een ladder nodig hebt. Het is ook verstandig om een ratelend steekschaar, een grote takkenschaar en een takkenschaar met dunne bladen te gebruiken. Als je Beuken op een grote schaal hebt, kun je het snoeien voor een deel door een vakman laten uitvoeren.

Tips en Tricks

Het is belangrijk om voorzichtig te zijn bij het snoeien van Beuk. Gebruik altijd een schaar om ze te trimmen – geen schroevedraaiers of houtsnijwerkers, aangezien schade aan de schors ook ziekte en insectenoverlast kan veroorzaken. Gebruik ook schone gereedschappen om de verspreiding van ziektes en plagen te voorkomen. Vergeet ook niet om de beuken na het snoeien goed te bewateren en te voeden met een goede organicusiegebaseerde meststof.

Beuken zijn hardnekkig en vereisen regelmatig onderhoud, maar als je de juiste technieken en gereedschappen gebruikt kun je er voor zorgen dat je Beuk er altijd goed uitziet. Een goede discussie met de tuincentrummedewerker of een tuinarchitect kan je helpen om tips te krijgen die de vorm en gezondheid van je Beuk in stand houden.

Plaats een reactie