Beukenhaag snoeien

Beukenhaag, een populaire dekking van tuinen, is een van de mooiste manieren om je tuin te laten opfleuren. Een beukenhaag biedt privacy, beschermt je huis tegen wind en is dankzij haar uitstekende snoeiwerk een kunstwerk op zich. Als je je beukenhaag in goede conditie wil houden, is regelmatige snoei noodzakelijk. Lees hier hoe je je beukenhaag het beste snoeit.

Hoe kies je de juiste tijd?

Het beste moment om je beukenhaag te snoeien, hangt af van welke soort beuk je hebt. Voor sommige beuken is vroege lente het beste moment – maar je hebt ook latere variëteiten die alleen gesnoeid moeten worden als de bladeren al volledig zijn uitgegroeid. Ongeacht de tijd dat je kiest, zorg ervoor dat je werkt wanneer het weer droog en zonnig is, anders kan je het vochtige weer eindigen met een zieke overhang. Voor iedere beuksoort geldt ook dat je alleen je haag in de late winter of vroege lente moet snoeien om de nieuwe groei aan te zetten, pas het snoeien toe als er zo weinig mogelijk bladeren meer aanwezig zijn.

Hoe pak je het snoeien aan?

Het fundamentele idee van een beukenhaag is dat deze de lucht in een bepaald patroon gesnoeid wordt. Als je een strakke haag hebt, wil je dus dat deze perfect in vorm blijft. Dit doe je door eerst het hoogste punt van de haag te definiëren, dat is waar je begint met snoeien. Begin aan de buitenkant met het bijhouden van de punten van de beuk, zodat deze er symmetrisch uitzien. Werk vervolgens naar het midden toe, zodat de haag al zijn ‘puntige’ schoonheid behoudt.

Welke gereedschappen heb je nodig?

Als het gaat om het snoeien van je beukenhaag, heb je een paar verschillende gereedschappen nodig. Een kleine handzaag kan handig zijn bij het verwijderen van de dikkere takken, maar voor het grootste deel kun je kiezen uit een kleine takkenschaar of tuinschaar. Beide werkt heel goed voor het bijhouden van de punten van je beukenhaag. Probeer ook een paar handschoenen aan te trekken voor een extra pakkend gevoel.

Hoe vaak moet je je beukenhaag snoeien?

Hoewel je in het begin tenminste twee keer per jaar een serieuze sessie snoeien moet doen, kun je het vervolgens terugbrengen naar een of twee keer per jaar afhankelijk van hoeveel groei je ervaart. Wees voorzichtig als je je bomen na elke lente korter snoeit dan de vorige keer; je bomen groeien uiteindelijk mee naar jouw vereisten, maar als je te ver gaat, kan de lente-growth lijden. Wil je dus dat je beukenhaag steviger wordt, snoei haar dan regelmatig met voorzichtigheid.

Met de juiste zorg en aandacht kan je beukenhaag een mooie welkome aanvulling zijn op je tuin. Door te weten wanneer je je beukenhaag het beste kunt snoeien en door te weten welke gereedschappen je daarvoor nodig hebt, kan je je beukenhaag herstellen naar exact de juiste vorm. Met de juiste zorg en liefde kan je beukenhaag bloeien in het volle glorieuze haar.

Plaats een reactie