Beukenhaag snoeien

Beukenhaag, een populaire dekking van tuinen, is een van de mooiste manieren om je tuin te laten opfleuren. Een beukenhaag biedt privacy, beschermt je huis tegen wind en is dankzij haar uitstekende snoeiwerk een kunstwerk op zich. Als je je beukenhaag in goede conditie wil houden, is regelmatige snoei noodzakelijk. Lees hier hoe je je beukenhaag het beste snoeit.

Hoe kies je de juiste tijd?

Het beste moment om je beukenhaag te snoeien, hangt af van welke soort beuk je hebt. Voor sommige beuken is vroege lente het beste moment – maar je hebt ook latere variëteiten die alleen gesnoeid moeten worden als de bladeren al volledig zijn uitgegroeid. Ongeacht de tijd dat je kiest, zorg ervoor dat je werkt wanneer het weer droog en zonnig is, anders kan je het vochtige weer eindigen met een zieke overhang. Voor iedere beuksoort geldt ook dat je alleen je haag in de late winter of vroege lente moet snoeien om de nieuwe groei aan te zetten, pas het snoeien toe als er zo weinig mogelijk bladeren meer aanwezig zijn.

Hoe pak je het snoeien aan?

Het fundamentele idee van een beukenhaag is dat deze de lucht in een bepaald patroon gesnoeid wordt. Als je een strakke haag hebt, wil je dus dat deze perfect in vorm blijft. Dit doe je door eerst het hoogste punt van de haag te definiëren, dat is waar je begint met snoeien. Begin aan de buitenkant met het bijhouden van de punten van de beuk, zodat deze er symmetrisch uitzien. Werk vervolgens naar het midden toe, zodat de haag al zijn ‘puntige’ schoonheid behoudt.

Makita DUM111ZX LXT 18 V accu Grasschaar en Buxusschaar (excl. accu en lader)
Coolblue.nl
Standaard meegeleverd Zonder accu's en lader in doos inclusief buxusschaar Bijzondere kenmerken Dubbelsnijdende messen voor een mooi knipresultaat.Met beveiliging voor diepontlading van de accu: LED-indicator geeft de status aan.Stil en milieuvriendelijk door het gebruik van Lithium-ion accu.Lichtgewicht en compact ontwerp voor optimale bewegingsvrijheid.De LXT 18 V Makita accu past op ruim 250 machines.Ideaal voor preciesiewerk en het knippen van middelgrote oppervlakken.De messenset kan zonder gereedschap vervangen worden. De MAKITA DUM111ZX is ideaal voor het bijwerken van graskanten, het vormen en snoeien van buxus en het terugsnoeien van vaste planten en struiken. Dankzij de optioneel verkrijgbare steel 198516-8 is ergonomisch werken in een rechtopstaande positie mogelijk. Deze grasschaar heeft dezelfde basis als de DUM604Z met als verschil de werkbreedte van 110mm en de messen hebben een zwarte coating laag die corrosie tegen gaat. Standaard geleverd met een buxusschaarset van 200mm. Specificaties Platform:LXT 18 V Gewicht met BL1815N accu: 1,4 kg Vibratie ah met buxusschaarmes: 2,5 m/s² Gewicht met hoge LXT 18 V accu: 1,7 kg Onzekerheid (K) (LwA): 1,46 dB(A) Geluidsdrukniveau (LpA) met grasschaarmes: 70 dB(A) Afm. lxbxh: 333x120x131 mm Max. snijcap.: 200 mm Aantal snijbewegingen: 2500 Onzekerheid (K) (LpA): 3 dB(A) Geluidsvermogenniveau (LWA) met grasschaarmes: 74,28 dB(A) Volt (spanning): 18 V Geluidsdrukniveau (LpA): 70 dB(A) Geluidsvermogenniveau (LWA) met buxusschaarmes: 78,3 dB(A) Werktijd hoog (BL1815N): 0,03125 uur Type motor: 2-polig Dubbelsnijdende messen: 1 Vibratie (K) met grasschaarmes: 1,5 m/s² Softgrip: 1 Vibratie (K) met buxusschaarmes: 1,5 m/s² Geluidsdrukniveau (LpA) met buxusschaarmes: 70 dB(A) Geluidsdrukniveau (LpA) 2T slagmes: 70 dB(A) Vibratie ah onbelast: 2,5 m/s² Vibratie ah met grasschaarmes: 2,5 m/s²...
€ 63.36
Makita DUH483Z 18V LXT heggenschaar 48cm | zonder accu's en lader
Coolblue.nl
Let op! Standaard geleverd zonder accu's en oplader! Standaard meegeleverd 1x snijmessen voor heggenschaar 1x transportbescherming 1x beschermkapje voor accu Bijzondere kenmerken lichte en compacte heggenschaar op li-ion accu met een snijlengte van 48cm, ideaal voor lichtere snoeiwerkzaamheden in privé-tuinen. alle voordelen van een elektrische heggenschaar zonder de hinderlijke verlengkabel en het bijhorend risico op doorknippen. de verende ophanging van motor, transmissie en mesbalk binnen de behuizing zorgt voor een laag trillingsniveau. dubbelsnijdende mesbalk met tegengesteld bewegende messen en tegenmessen en tweezijdige snijrichting zorgt voor een efficiënte snijwerking. vuil- en harsafstotende nikkelcoating houdt de messen langer scherp en proper. verbrede aambeelden over de volledige lengte van het mes beschermen de gebruiker tegen snijwonden. elektrische veiligheidsrem stopt de messen zodra de machine met één van beide handen wordt losgelaten. overbelastings- en diepontlaadbeveiliging met lichtsignaal: rode led knippert wanneer de accu bijna opgebruikt is en geeft continu signaal bij lege batterij. met behulp van de optionele knipselvanger kan men het snoeisel uit de haag houden. deze basisversie wordt geleverd zonder batterijen en zonder lader, maar is compatibel met bijna alle andere lxt 18v li-ion batterijen. op deze manier kan u op een prijsbewuste manier uw collectie makita machines uitbreiden. Specificaties Batterijchemie Li-ion Afmetingen (l X B X H) 888 x 195 x 194mm Aantal Snijbewegingen Max. 1350min⁻¹ Effectieve Snijlengte 48cm Gebruiksduur Op Hoge Snelheid 30min Gegarandeerd Geluidspeil (ld) 89dB(A) Geluid Onzekerheidsfactor (k) 2,5 dB(A) Geluidsdrukniveau (lpa) 75 dB(A) Maximale Takdikte 10mm Mesafstand 15mm Nominale Accuspanning 18V Triaxiale Vibratiewaarde (ah) 2,5m/s² Vibratie Onzekerheidsfactor (k) 1,5m/s² Gewicht Met Standaard Accu 3,1kg ...
€ 106.33

Welke gereedschappen heb je nodig?

Als het gaat om het snoeien van je beukenhaag, heb je een paar verschillende gereedschappen nodig. Een kleine handzaag kan handig zijn bij het verwijderen van de dikkere takken, maar voor het grootste deel kun je kiezen uit een kleine takkenschaar of tuinschaar. Beide werkt heel goed voor het bijhouden van de punten van je beukenhaag. Probeer ook een paar handschoenen aan te trekken voor een extra pakkend gevoel.

Hoe vaak moet je je beukenhaag snoeien?

Hoewel je in het begin tenminste twee keer per jaar een serieuze sessie snoeien moet doen, kun je het vervolgens terugbrengen naar een of twee keer per jaar afhankelijk van hoeveel groei je ervaart. Wees voorzichtig als je je bomen na elke lente korter snoeit dan de vorige keer; je bomen groeien uiteindelijk mee naar jouw vereisten, maar als je te ver gaat, kan de lente-growth lijden. Wil je dus dat je beukenhaag steviger wordt, snoei haar dan regelmatig met voorzichtigheid.

Met de juiste zorg en aandacht kan je beukenhaag een mooie welkome aanvulling zijn op je tuin. Door te weten wanneer je je beukenhaag het beste kunt snoeien en door te weten welke gereedschappen je daarvoor nodig hebt, kan je je beukenhaag herstellen naar exact de juiste vorm. Met de juiste zorg en liefde kan je beukenhaag bloeien in het volle glorieuze haar.

Plaats een reactie