Beukenhaag snoeien

Een beukenhaag is een prachtige toevoeging aan de tuin, waarmee je jouw tuin kunt omtoveren tot een stijlvolle en sfeervolle ruimte. Ook is de beukenhaag een goede privacy- en geluidsbuffer. Maar een beukenhaag moet regelmatig gesnoeid worden, anders kan de haag uitgroeien en een rommelige indruk maken. In dit artikel leer je stap voor stap hoe je een beukenhaag kunt snoeien. We vertellen je wanneer je moet snoeien, hoe je het aanpakt en met welke gereedschappen.

Wanneer snoeien?

Een beukenhaag heeft het meeste baat bij jaarlijkse snoei, meestal eenmaal per jaar. Het meest ideaal is om te snoeien in augustus of september, nadat de beuken 100% is uitgegroeid. In juni kan ook gesnoeid worden, als je de haag wilt onderhouden. Kies een rustige dag als je gaat snoeien, terwijl het ook handig is om de snoei tussen droge perioden in te plannen. Dat betekent dat als het vochtig weer is geweest, je beter een paar dagen kunt wachten voor je begint met snoeien.

Hoe te snoeien?

Als je start met snoeien, probeer de bovenkant van de beuken minder aan te snoeien als de zijkanten. Dit betekent dat als je zijkanten snoeit naar een hoogte van ongeveer 1,5 meter, je de boventop op ongeveer 2 meter hoogte kunt laten. Merk op dat als je twee meter boven de top laat staan, deze een meer natuurlijke vorm krijgt. Je kunt ook de bodem van de haag iets verwijderen, omdat dit ervoor zorgt dat het licht er beter bij kan komen, waardoor de haag meer wortels verkrijgt. Je kunt ook takken snoeien die schuin uit de haag groeien. Als je dat doet, moet je er wel voor zorgen dat je geen opvallende openingen maakt. Ten slotte moet je de haag altijd in het midden dunner maken, zodat er meer licht en lucht bij komt.

Welke benodigdheden heb je nodig?

Voor het snoeien van een beukenhaag heb je een paar eenvoudige gereedschappen nodig. Eerst moet je een paar goede, scherpe en zware snoeischaar hebben. Snoeischaren of lichte serreschaar kunnen soms heroverwogen worden, omdat ze de takken niet kunnen afsnijden. Verder is een telescoopsteel (telescoopschaar) ook handig als je bredere of hoge takken wilt snoeien. Als je een telescoopsteel hebt die lange staven heeft (langer dan twee meter), is dat nog beter. Een grotere en zwaardere schaar is ook handig, omdat je daarmee hele stelen gemakkelijker en accurater kunt afsnijden.

Conclusie

Als je een beukenhaag hebt in je tuin, is het belangrijk om deze jaarlijks te snoeien. Snoeien doe je het beste in augustus of september, als de beuken helemaal uitgegroeid is. Maar als je wilt onderhouden, kun je ook in juni beginnen met snoeien. Je hebt verschillende soorten gereedschap nodig voor de taak, zoals scherpe snoeischaren, telescoopsteel (telescoopschaar) en een zwaardere schaar. Door je beukenhaag regelmatig te snoeien, heb je een prachtige en goed onderhouden haag in jouw tuin.

Plaats een reactie