Beukenhaag snoeien

Een Beukenhaag is een prachtige en populaire haag voor veel tuinen. Beukenbomen zijn erg sterk en duurzaam en hebben de mogelijkheid om een uitgebreid privacy scherm te creëren om ervoor te zorgen dat uw tuin gezellig en rustig blijft. Nochthans, zoals met het meeste in de tuin is het belangrijk om je Beukenhaag regelmatig te snoeien om het er mooi en gezond uit te laten zien. Hieronder wordt uitgelegd hoe je dat het beste kunt doen.

Wanneer je je Beukenhaag het beste kan snoeien?

Het beste moment om je Beukenhaag te snoeien is tussen maart en eind augustus, en dit twee of drie keer per jaar. Het is het beste om de eind augustus te snoeien als de meeste van de takken al hun bladeren verloren hebben. Je kunt de takken, al naar gelang je tuintype, af snoeien van ½ inch boven de laatste groene bladeren. Een Beukenhaag die twee keer per jaar wordt gesnoeid heeft een meer compacte vorm. Hiernaast kun je de deze twee snoeihandelingen uitvoeren. De eerste vanwege de vorm van het jaar en de tweede later in de zomer met het oogmerk de groei te beperken.

Het is ook belangrijk om te informeren naar specifieke information omtrent het snoeien in jouw streek omdat sommige plaatsen specifieke regels kent, wat betreft het snoeien van bomen, met name in de periode van het broedseizoen. Je hebt ook de mogelijk de haag wat korter te maken als je deze in de winter snoeit.

Hoe ga je te werk als je Beukenhaag snoeit?

Voordat je begint met het snoeien van je Beukenhaag is het belangrijk dat je het juiste materiaal bij de hand hebt alsook de juiste kennis om dit zo veilig en effectief mogelijk te doen. De beste gereedschappen om te gebruiken voor het snoeien van je Beukenhaag zijn een lange stokzaag, een handzaag en een snoeischaren.

Als je eenmaal alle spullen bij de hand hebt kun je met het snoeien beginnen door de takken terug te snoeien. Hiervoor is de lange stokzaag of de handzaag perfect. Je kunt ook algemeen worden snoeien om de haag in vorm te houden door de uitlopers die uit de haag steken, weg te snoeien. Hiervoor is de snoeischaren ideaal.

Voor- en nadelen bij het snoeien van je Beukenhaag

Als je je Beukenhaag regelmatig snoeit krijgt je hier voordelen van. Het voornaamste voordeel is dat het je Beukenhaag in een goede, vormklare en gezonde toestand houdt en hierdoor is het een stuk decoratiever. Naast het voorkomen van zo’n wilde uitlopende haag, voorkom je ook het ziek worden van de haag.

Het enige nadeel bij het snoeien is dat het tijd kost en dat je dit eventuele twee of drie keer per jaar moet herhalen. Maar je Beukenhaag zal je direct dankbaar zijn!

Conclusie

Het is belangrijk om je Beukenhaag regelmatig te snoeien zodat het sterk en gezond blijft. Het beste moment om dit te doen is tussen maart en eind augustus, al naar gelang de regels van je streek. Hiervoor moet je over het juiste materiaal beschikken; een lange stokzaag, een handzaag en een snoeischaren. Er zijn diverse voorder en een enkel nadeel. Als je de bovenstaande raadgevingen ter harte neemt, zal je Beukenhaag er als een visitekaartje uitzien!

Plaats een reactie