Een beukenhaag is een zeer veel gebruikte tuinafscheiding. Met name in Nederland wordt een beukenhaag vaak gebruikt. De beukenhaag bestaat uit beukenplanten (Buxus sempervirens) of Europese Beuk (Fagus sylvatica) die geplant worden in de juiste afstanden om zo een mooie haag te creëren. Een beukenhaag heeft vele voordelen. Ze zijn transparant en zorgen voor een mooie groene achtergrond in je tuin. Daarnaast is een beukenhaag winterhard en geeft hij het hele jaar door een groene sfeer. In dit artikel leggen we uit hoe je jouw beukenhaag het beste kunt snoeien.
Snoeien
Snoeien is de basis voor een mooie en gezonde beukenhaag. Bij het snoeien van jouw beukenhaag is het belangrijk om dit tijdig en verantwoord te doen. Het is daarom aan te raden om je beukenhaag te snoeien voor de winterperiode of in het vroege voorjaar, zo tussen maart en mei. Je kunt je beukenhaag snoeien door de bovenzijde vorm te geven en door het verwijderen van dorre en/of zieke plantendeelen. Zorg ervoor dat je je beukenhaag niet meer dan 15-20 cm in de breedte snoeit. Dit heeft als voordeel dat de beukenhaag gedurende de zomer optimaal in de breedte kan groeien.
Met het juiste gereedschap kom je al een heel eind. Wij raden aan om een goede, scherpe snoeischaar te gebruiken. Met deze snoeischaar kun je de planten makkelijk en preciezer bijsnoeien. Ook kun je een goede heggenschaar gebruiken. Daarnaast is het belangrijk om beschermhandschoenen aan te trekken. Als je klaar bent met snoeien, is het ook belangrijk de eventueel losgewaaide bladeren en takken op te ruimen. Dit is niet alleen nodig voor het onderhouden van je beukenhaag, maar is ook voorzichtigheidshalve belangrijk.
Vormsnoei
Vormsnoei wordt in de volksmond ook wel sierlijk snoeien genoemd. Vormsnoei betekent dat je je beukenhaag een mooie vorm geeft. Er zijn verschillende vormen mogelijk zoals een conische vorm, een lage uitgeknotte vorm of volgroeide vorm. Meestal worden de meeste beukenhaagjes in conische vormen gesnoeid. De hoogte van de beukenhaag is afhankelijk van de ruimte die je hebt. Je kunt er ook voor kiezen om je beukenhaag een regelmatige ronde vorm te geven.
Om de beukenhaag een mooie conische vorm te geven, is het belangrijk om de bovenzijde en de zijkanten gelijkmatig te snoeien. Bij deze vormsnoei heb je vooral te maken met het weg knippen van overhangende takken. Om je beukenhaag een mooie conische vorm te geven, is het aan te raden om ervoor te zorgen dat je dit voorzichtig doet en dat je zo min mogelijk takjes weg knipt. Als je de bovenkant teveel inkort, kan de beukenhaag de zon niet goed meer opnemen.
Onderhoud
Bij het onderhouden van je beukenhaag is het belangrijk dat je dit op regelmatige basis doet. Als je het onderhoud van je beukenhaag op een vaste dag doet, vermijd je dat je structuur en de vorm van je beukenhaag verloren gaat. Daarnaast raden we je ook aan om de haag minstens 1 keer per jaar te bemesten, zo krijgt je beukenhaag de juiste voedingsstoffen mee.
Als je je beukenhaag regelmatig onderhoudt, blijft hij niet alleen mooi, maar zal de beukenhaag ook langer meegaan. Door dat je je beukenhaag onderhoud (= willen maar niet snoeien) kun je eventuele ziektes of schimmels achterhalen en die in een vroeg stadium behandelen. Dat is natuurlijk beter voor de gezondheid van je beukenhaag.
Conclusie
Een beukenhaag snoeien is een belangrijk onderdeel van het onderhouden van je haag. Door je beukenhaag tijdig te snoeien, creëer je een gezonde beukenhaag die elke winter weer winterhard is. Door vormsnoei krijgt je haag de juiste vorm. Belangrijk is dat je de beukenhaag maximaal 20 cm in de breedte snoeit. Zorg ervoor dat je je beukenhaag geregeld onderhoud en bemest, zo houd je je beukenhaag gezond.