Beukenhagen snoeien

Beukenhagen, ook wel bekend als de Europese beuk of Fagus sylvatica, is een populair laanboom die voorkomt in veel tuinen. Het is een middelgrote, breed uitvouwbare boom met prachtige zilverkleurige lenteblaren en leerachtig, donkergroen, meestal wintergroen blad dat wat puntiger is dan dat van de beuk. De meeste beuken bloeien met kleine, klokvormige bloemen in de zomer, gevolgd door eenslingen of dubbele, compacte aarvormige bessen in september.

Hoewel Beukenhagen in veel gebieden moeilijk kan groeien, heeft het een lange levensduur en een stevige groeistructuur. Als het goed wordt onderhouden, kan een gezonde beuk meer dan 150 jaar oud worden. Een van de belangrijkste onderhoudstaakjes voor Beukenhagen is daarom regelmatig snoeien. Snoeien helpt bij het versterken van de groei en daarnaast kun je ook de vorm van je beuk bepalen.

Wanneer en met welke gereedschappen de beukenhagen snoeien?

Het is het beste om je Beukenhagen in de winter te snoeien. Omdat de beuk in de winter geen bladeren heeft, is het gemakkelijker om de vorm te zien die je wilt creƫren. Om je beuken te snoeien, heb je een scherp snoeimes, een tuinschaar en eventueel een telescopische boomzaag nodig. Voor het verwijderen van de dode takken kun je het beste een snoeimes gebruiken. Voor dikkere takken, kun je het beste een telescopische boomzaag gebruiken.

Hoe pak je het snoeien van beukenhagen aan?

Om te beginnen, moet je alle dode, beschadigde of zieke takken verwijderen en de hele structuur van de beuk afsnijden. Probeer om de gezonde takken intact te laten en alleen de dode takken te snoeien. Dit geeft de beuk de meeste kans om gezond en sterk te blijven. Voordat je begint met het snoeien van de kronen van de beuk, is het belangrijk om de stam te inspecteren om ervoor te zorgen dat er geen emmers worden gemaakt of verwondingen.

Als je begint met het snoeien van de kronen, moet je elke tak inspecteren om er zeker van te zijn dat hij geen schade heeft. Als je klaar bent met het snoeien van de tak, moet je de zijkanten van de tak snoeien om de beuk een natuurlijke structuur te geven. Voor elementaire vormsnoei is het uiterst belangrijk dat je consistent en blijvend blijft om ervoor te zorgen dat de takken altijd in hetzelfde ritme groeien.

Vergeet niet om de laagste takken dicht bij de grond te snoeien om ervoor te zorgen dat ze niet te dicht bij de grond en het struweel groeien. Als je pleisterwerk nodig hebt voor de beuk, moet je het speciaal voor beukenpleister gebruiken, omdat andere pleisters kunnen rotkan leiden aan de stam. Als je klaar bent met het snoeien, moet je ook de basis van de boom inspecteren op het teken van zwam en schimmels om ernstige ziekten te voorkomen.

Conclusie

Beukenhagen is een mooie boom die veel omgevingen kunt versieren. Deze soort blijft langer leven wanneer hij goed wordt onderhouden door regelmatig te snoeien. Het is het beste om de beuk in de winter te snoeien, met een scherp snoeimes, een tuinschaar en een eventueel telescopische boomzaag. Zorg ervoor dat je alle dode en beschadigde takken verwijdert en inspecteer ook de basis van de boom op zwam en schimmels. Door een gezonde beuk goed te onderhouden, zal deze meer dan 150 jaar oud kunnen worden.

Plaats een reactie