Blauwe regen snoeien

Blauwe regen is een sierlijke struik met hangende takken die worden geaccentueerd door lange, aanlokkelijke blauwe bloemen, die deze structuur aan elke tuin toevoegen. De blauwe regen, of Ceratostigma plumbaginoides, is een struik die wintergroen blijft en daarom extra weinig onderhoud vraagt. Hoewel misvormingen die het verschijnen van nieuwe basis offshoots bemoeilijkt kunnen voorkomen wanneer je goed onderhoudt, is de blauwe regen nog steeds gevoelig voor onjuist snoeien. Ben je nieuwsgierig hoe je de Blauwe regen het beste kan snoeien? Lees dan verder!

Wanneer snoeien?

Het beste moment om blauwe regen te snoeien, is aan het einde van de winter, tijdens de knopvorming. Als je blauwe regen eind maart tot begin april snoeit, heb je de beste kans dat de struik goed zal groeien en mooie bloemen zal produceren. Als je het te lang uitstelt, riskeer je dat de nieuwe knoppen al kunnen hebben gebloeid, wat betekent dat de bloemen deze zomer niet meer op tijd komen. Als je de struik op het midden van de lente snoeit, is de kans groot dat de struik een binnebeest wordt die dicht en onnatuurlijk uitziet.

Hoe je het snoeit?

Als je de struik in de lente snoeit, kan je de beste resultaten verkrijgen als je alle verweerde, gebroken of misvormde takken eerst verwijderd, alsook alle dood materiaal (zoals giftige, zwart-kleurige of gekroonde twijgen die geen nieuwe knoppen vertonen). Als je alleze verwijderd hebt, kan je beginnen met het snoeien van de jongere takken, die te diep of te donker groeien. Om een mooi, open bladwerk te behouden, pluk je dan de bladeren die onderaan de struik groeien (blaadjes die dicht bij de grond plukken).

Gereedschappen die je nodig hebt

Het beste gereedschap om de Blauwe regen mee te snoeien, is een goede, scherp geslepen snoeischaar. Controleer of je een scherp gereedschap gebruikt door het te proberen op een stuk karton of een krant. Als je het gereedschap gebruikt, knip je slechts terug wat je echt niet nodig hebt. Als je takken verwijderd die je niet hoort te verwijderen, kun je de struik schade toebrengen. Je hebt ook een leren tuinhandschoenen of een lange mouw jack nodig, als je wil voorkomen dat je je handen of armen krassen aan een scherp gereedschap. Verder heb je een emmer nodig of looppaden om verwijderde takken op te vangen, plus een toonbank of een middelgrote schuur om je gereedschappen schoon te maken nadat je klaar bent.

Veiligheid

Het snoeien van struiken en bomen in je tuin vereist voorzichtigheid. Voordat je begint, draag je stevige schoenen en een veiligheidsbril die beschermt tegen voortdurende stof- en bladeren. Als je wil voorkomen dat je je krabt aan het gereedschap of aan de takken, gebruik dan leren handschoenten. Als je hoog boven de grond moet werken, als je takken verwijderd die kunnen breken, of als je naar een grote tak moet klimmen, gebruik dan veiligheidsladders en gebruik voorzichtig een zaag om takken te verwijderen met beide voeten vast op stevig terrein.

Herstellende snoei

Herstellende snoei is essentieel bij het onderhouden van de blauwe regen. Als je de struik stevig hebt gesnoeid, rust je hem een paar jaar geduldig door de jonge, verse takken alleen op te laten groeien, maar geen bladeren. Dit laat de jonge knoppen tot stand komen en het klimaat in evenwicht houden, zodat er geen snoei nodig is. Herstellende snoei moet gebeuren na de winter, maar eind mei of juni is het beste. Als je de struik op deze manier regelmatig onderhoud, zullen de bloemen bloeien van april tot november en zal de blauwe glans van de tuin in het zonlicht botsen.

Conclusie

Blauwe regen is een duurzame, wintergroene struik die een mooi alternatief is voor traditionele bloemenstruiken. Hoewel de blauwe regen niet veel onderhoud vergt, vereist gerichte snoei voor het optimale resultaat. Snoei het beste aan het einde van de winter, verwijder alle dood materiaal en knip de jonge takken terug voor een mooi bladwerk.e. Gebruik een goed geslepen snoeischaar en loop neerkrijgt. Met jaarlijkse herstellende snoei zal je het jaar lang genieten van de sierlijke bloemen en heb je er geen omkijken naar!

Plaats een reactie