Blauwe regen snoeien

Blauwe regen is een sierlijke struik met hangende takken die worden geaccentueerd door lange, aanlokkelijke blauwe bloemen, die deze structuur aan elke tuin toevoegen. De blauwe regen, of Ceratostigma plumbaginoides, is een struik die wintergroen blijft en daarom extra weinig onderhoud vraagt. Hoewel misvormingen die het verschijnen van nieuwe basis offshoots bemoeilijkt kunnen voorkomen wanneer je goed onderhoudt, is de blauwe regen nog steeds gevoelig voor onjuist snoeien. Ben je nieuwsgierig hoe je de Blauwe regen het beste kan snoeien? Lees dan verder!

Wanneer snoeien?

Het beste moment om blauwe regen te snoeien, is aan het einde van de winter, tijdens de knopvorming. Als je blauwe regen eind maart tot begin april snoeit, heb je de beste kans dat de struik goed zal groeien en mooie bloemen zal produceren. Als je het te lang uitstelt, riskeer je dat de nieuwe knoppen al kunnen hebben gebloeid, wat betekent dat de bloemen deze zomer niet meer op tijd komen. Als je de struik op het midden van de lente snoeit, is de kans groot dat de struik een binnebeest wordt die dicht en onnatuurlijk uitziet.

Hoe je het snoeit?

Als je de struik in de lente snoeit, kan je de beste resultaten verkrijgen als je alle verweerde, gebroken of misvormde takken eerst verwijderd, alsook alle dood materiaal (zoals giftige, zwart-kleurige of gekroonde twijgen die geen nieuwe knoppen vertonen). Als je alleze verwijderd hebt, kan je beginnen met het snoeien van de jongere takken, die te diep of te donker groeien. Om een mooi, open bladwerk te behouden, pluk je dan de bladeren die onderaan de struik groeien (blaadjes die dicht bij de grond plukken).

Makita DUM111ZX LXT 18 V accu Grasschaar en Buxusschaar (excl. accu en lader)
Coolblue.nl
Standaard meegeleverd Zonder accu's en lader in doos inclusief buxusschaar Bijzondere kenmerken Dubbelsnijdende messen voor een mooi knipresultaat.Met beveiliging voor diepontlading van de accu: LED-indicator geeft de status aan.Stil en milieuvriendelijk door het gebruik van Lithium-ion accu.Lichtgewicht en compact ontwerp voor optimale bewegingsvrijheid.De LXT 18 V Makita accu past op ruim 250 machines.Ideaal voor preciesiewerk en het knippen van middelgrote oppervlakken.De messenset kan zonder gereedschap vervangen worden. De MAKITA DUM111ZX is ideaal voor het bijwerken van graskanten, het vormen en snoeien van buxus en het terugsnoeien van vaste planten en struiken. Dankzij de optioneel verkrijgbare steel 198516-8 is ergonomisch werken in een rechtopstaande positie mogelijk. Deze grasschaar heeft dezelfde basis als de DUM604Z met als verschil de werkbreedte van 110mm en de messen hebben een zwarte coating laag die corrosie tegen gaat. Standaard geleverd met een buxusschaarset van 200mm. Specificaties Platform:LXT 18 V Gewicht met BL1815N accu: 1,4 kg Vibratie ah met buxusschaarmes: 2,5 m/s² Gewicht met hoge LXT 18 V accu: 1,7 kg Onzekerheid (K) (LwA): 1,46 dB(A) Geluidsdrukniveau (LpA) met grasschaarmes: 70 dB(A) Afm. lxbxh: 333x120x131 mm Max. snijcap.: 200 mm Aantal snijbewegingen: 2500 Onzekerheid (K) (LpA): 3 dB(A) Geluidsvermogenniveau (LWA) met grasschaarmes: 74,28 dB(A) Volt (spanning): 18 V Geluidsdrukniveau (LpA): 70 dB(A) Geluidsvermogenniveau (LWA) met buxusschaarmes: 78,3 dB(A) Werktijd hoog (BL1815N): 0,03125 uur Type motor: 2-polig Dubbelsnijdende messen: 1 Vibratie (K) met grasschaarmes: 1,5 m/s² Softgrip: 1 Vibratie (K) met buxusschaarmes: 1,5 m/s² Geluidsdrukniveau (LpA) met buxusschaarmes: 70 dB(A) Geluidsdrukniveau (LpA) 2T slagmes: 70 dB(A) Vibratie ah onbelast: 2,5 m/s² Vibratie ah met grasschaarmes: 2,5 m/s²...
€ 63.36
Makita DUH483Z 18V LXT heggenschaar 48cm | zonder accu's en lader
Coolblue.nl
Let op! Standaard geleverd zonder accu's en oplader! Standaard meegeleverd 1x snijmessen voor heggenschaar 1x transportbescherming 1x beschermkapje voor accu Bijzondere kenmerken lichte en compacte heggenschaar op li-ion accu met een snijlengte van 48cm, ideaal voor lichtere snoeiwerkzaamheden in privé-tuinen. alle voordelen van een elektrische heggenschaar zonder de hinderlijke verlengkabel en het bijhorend risico op doorknippen. de verende ophanging van motor, transmissie en mesbalk binnen de behuizing zorgt voor een laag trillingsniveau. dubbelsnijdende mesbalk met tegengesteld bewegende messen en tegenmessen en tweezijdige snijrichting zorgt voor een efficiënte snijwerking. vuil- en harsafstotende nikkelcoating houdt de messen langer scherp en proper. verbrede aambeelden over de volledige lengte van het mes beschermen de gebruiker tegen snijwonden. elektrische veiligheidsrem stopt de messen zodra de machine met één van beide handen wordt losgelaten. overbelastings- en diepontlaadbeveiliging met lichtsignaal: rode led knippert wanneer de accu bijna opgebruikt is en geeft continu signaal bij lege batterij. met behulp van de optionele knipselvanger kan men het snoeisel uit de haag houden. deze basisversie wordt geleverd zonder batterijen en zonder lader, maar is compatibel met bijna alle andere lxt 18v li-ion batterijen. op deze manier kan u op een prijsbewuste manier uw collectie makita machines uitbreiden. Specificaties Batterijchemie Li-ion Afmetingen (l X B X H) 888 x 195 x 194mm Aantal Snijbewegingen Max. 1350min⁻¹ Effectieve Snijlengte 48cm Gebruiksduur Op Hoge Snelheid 30min Gegarandeerd Geluidspeil (ld) 89dB(A) Geluid Onzekerheidsfactor (k) 2,5 dB(A) Geluidsdrukniveau (lpa) 75 dB(A) Maximale Takdikte 10mm Mesafstand 15mm Nominale Accuspanning 18V Triaxiale Vibratiewaarde (ah) 2,5m/s² Vibratie Onzekerheidsfactor (k) 1,5m/s² Gewicht Met Standaard Accu 3,1kg ...
€ 106.33

Gereedschappen die je nodig hebt

Het beste gereedschap om de Blauwe regen mee te snoeien, is een goede, scherp geslepen snoeischaar. Controleer of je een scherp gereedschap gebruikt door het te proberen op een stuk karton of een krant. Als je het gereedschap gebruikt, knip je slechts terug wat je echt niet nodig hebt. Als je takken verwijderd die je niet hoort te verwijderen, kun je de struik schade toebrengen. Je hebt ook een leren tuinhandschoenen of een lange mouw jack nodig, als je wil voorkomen dat je je handen of armen krassen aan een scherp gereedschap. Verder heb je een emmer nodig of looppaden om verwijderde takken op te vangen, plus een toonbank of een middelgrote schuur om je gereedschappen schoon te maken nadat je klaar bent.

Veiligheid

Het snoeien van struiken en bomen in je tuin vereist voorzichtigheid. Voordat je begint, draag je stevige schoenen en een veiligheidsbril die beschermt tegen voortdurende stof- en bladeren. Als je wil voorkomen dat je je krabt aan het gereedschap of aan de takken, gebruik dan leren handschoenten. Als je hoog boven de grond moet werken, als je takken verwijderd die kunnen breken, of als je naar een grote tak moet klimmen, gebruik dan veiligheidsladders en gebruik voorzichtig een zaag om takken te verwijderen met beide voeten vast op stevig terrein.

Herstellende snoei

Herstellende snoei is essentieel bij het onderhouden van de blauwe regen. Als je de struik stevig hebt gesnoeid, rust je hem een paar jaar geduldig door de jonge, verse takken alleen op te laten groeien, maar geen bladeren. Dit laat de jonge knoppen tot stand komen en het klimaat in evenwicht houden, zodat er geen snoei nodig is. Herstellende snoei moet gebeuren na de winter, maar eind mei of juni is het beste. Als je de struik op deze manier regelmatig onderhoud, zullen de bloemen bloeien van april tot november en zal de blauwe glans van de tuin in het zonlicht botsen.

Conclusie

Blauwe regen is een duurzame, wintergroene struik die een mooi alternatief is voor traditionele bloemenstruiken. Hoewel de blauwe regen niet veel onderhoud vergt, vereist gerichte snoei voor het optimale resultaat. Snoei het beste aan het einde van de winter, verwijder alle dood materiaal en knip de jonge takken terug voor een mooi bladwerk.e. Gebruik een goed geslepen snoeischaar en loop neerkrijgt. Met jaarlijkse herstellende snoei zal je het jaar lang genieten van de sierlijke bloemen en heb je er geen omkijken naar!

Plaats een reactie