Boerenjasmijn snoeien

Boerenjasmijn

De Boerenjasmijn ( Lonicera periclymenum) is een wilde klimplant die onder meer in Nederland voorkomt. Deze winterharde klimplant stelt weinig eisen aan de omgeving en is relatief eenvoudig te snoeien. In dit artikel geven we uitgebreide tips over hoe je Boerenjasmijn het beste kunt snoeien en wat hierbij de belangrijkste aandachtspunten zijn.

Wanneer Boerenjasmijn snoeien ?

Boerenjasmijn kun je op elk moment van het jaar snoeien, maar het is het handigste om de plant tijdens het voorjaar en het begin van de zomer te snoeien. Dit geeft het meeste resultaat, omdat de plant dan nieuwe en levensvatbare stengels heeft gevormd. Wanneer je de Boerenjasmijn in de winter snoeit, maak je de risico dat de plant kan gaan verhouten. Tijdens het jarenlang snoeien van oudere stelen is het belangrijk om een goede structuur te behouden. Dit is belangrijk om te voorkomen dat de plant verhout.

Hoe Boerenjasmijn snoeien?

Om te beginnen moet je de juiste gereedschappen aanschaffen: Secateurs (snoeischaar), een telescoopstok, vilt handschoenen, een ladder en oogbescherming – om veilig te blijven als je zware stengels moet snoeien.

Om te beginnen met het snoeien, moet je alle droge, zieke, dode en ongewenste stengels, twijgen en bladeren verwijderen. Verwijder ook twijgen die elkaar kruisen en alleen kleine knoppen of loten hebben, wat een gewoonte is bij deze soort. Het is belangrijk om de stelen die je wilt behouden, dun te snoeien om een redelijke luchtcirculatie te garanderen.

Bloeiende stengels die de pin kan belemmeren moeten op voorhand worden verwijderd, dit geldt ook voor stengels die te dicht bij elkaar staan. Je kunt ook stelen verwijderen die van het pand teruggaan of die te veel zonlicht en licht vermijden. Als je de Boerenjasmijn op de plek laat waar hij staat, hoef je de schade van de stormen te repareren door te snoeien. Als je de bovenstaande punten volgt, zul je merken dat je Boerenjasmijn gezond zal blijven.

Wat kun je nog meer doen om Boerenjasmijn gezond te houden?

Naast het regelmatig snoeien heeft de Boerenjasmijn een voldoende hoeveelheid licht, niet te veel water en een goede grond nodig om gezond en sterk te blijven groeien. Als de Boerenjasmijn te veel water krijgt, kan deze geweldige plant worden aangetast door schimmel.

De grond waarin de Boerenjasmijn groeit, moet goed gedraineerd zijn, zodat het overtollig water er gemakkelijk kan uitvloeien. De Boerenjasmijn heeft ook een voldoende hoeveelheid voedingsstoffen nodig om te groeien. Je kunt organische stoffen toevoegen aan de grond om de voedingsstoffen aan te vullen.

Het is ook belangrijk om de Boerenjasmijn te bemesten. Voedingstoffen worden afgegeven door een bemesting die voldoet aan de noden van de plant, waaronder fosfor en kalium. Dit helpt de Boerenjasmijn toekomstige tekorten te voorkomen en tegelijkertijd sterker en gezonder te worden.

Tip voor het snoeien Boerenjasmijn

Wanneer je Boerenjasmijn snoeit, zorg er altijd voor dat je met schone gereedschappen werkt. Na elke snoeisessie kun je de gereedschappen behandelen met spuitbussen of jodium om infecties te voorkomen. Als je Boerenjasmijn gaat snoeien, is het ook belangrijk dat je ervoor zorgt dat je je zelf en anderen in je omgeving beschermt met oogbescherming en vilt handschoenen.

Het snoeien van Boerenjasmijn is niet zo moeilijk als je de bovenstaande tips goed in de gaten houdt. Geef de plant voldoende licht, voedingsstoffen, water en een warme omgeving om het gezond en sterk te houden. Door deze aandacht te schenken zal je zien hoe Boerenjasmijn gaat bloeien en hoe je volop kunt genieten van de natuur die het geeft.

Plaats een reactie