Boerenjasmijn snoeien

Boerenjasmijn is een geurende klimplant, die vaak wordt gebruikt om tuinen, terrassen en pergola’s te decoreren. Ondanks dat Boerenjasmijn relatief gemakkelijk te verzorgen is, is het belangrijk om ervoor te zorgen dat hij goed gesnoeid wordt. Door het goed snoeien van Boerenjasmijn kun je ervoor zorgen dat hij langer meegaat en goed blijft groeien. In dit artikel leer je hoe je Boerenjasmijn het beste kunt snoeien, in welke periode van het jaar je het beste kunt snoeien en wat voor gereedschappen je nodig hebt.

Wanneer moet je Boerenjasmijn snoeien?

Boerenjasmijn snoeien is het meest effectief als het in het voorjaar wordt gedaan. Boerenjasmijn komt van nature voor in landen in Zuid-Europa waar de winters mild zijn, maar de lente warm en vochtig. Bij ons in Nederland is het vooral van belang om het snoeien wat te verschuiven naar later in het jaar, omdat de winters wat kouder zijn dan wat Boerenjasmijn is gewend. Een goede richtlijn is om in de eerste maanden van het voorjaar met het snoeien te beginnen (april/mei), zodat de plant de zomer optimaal kan benutten om te groeien.

Hoe snoei je Boerenjasmijn?

Het snoeien van Boerenjasmijn vergt een beetje technische vaardigheid, maar is over het algemeen niet moeilijk. De snoeitechnieken die je kunt toepassen varieren afhankelijk van de leeftijd en de grootte van de plant. Als je Boerenjasmijn snoeit, is het belangrijk om ervoor te zorgen dat je alle vertakkingen afknipt die afvallen of die te dicht bij de centrale stengel staan. Deze kunnen de luchtstroom in de plant belemmeren en de groei beperken.

Gereedschap voor het snoeien van Boerenjasmijn

Voor het snoeien van Boerenjasmijn heb je verschillende soorten gereedschap nodig. Een schaar of een zaag zijn broodnodig voor het dunner maken van de takken of het verwijderen van dode takken. In sommige gevallen kan het nodig zijn om langere takken te verwijderen; hiervoor heb je een ranseldraad nodig. Het is belangrijk om scherp gereedschap te gebruiken, omdat dit ervoor zorgt dat de plant niet beschadigd raakt.

Top-down-snoeimethode

De beste manier om Boerenjasmijn te snoeien is door de top-down-snoeimethode te gebruiken. Bij deze methode verwijder je eerst alle vertakkingen van de bovenkant van de plant, waardoor er meer licht bijkomt voor de onderliggende takken. Daarna kun je deze takken dunner maken door de dikke takken af te knippen. Door de bovenste vertakkingen dunner te maken, krijgt de plant extra licht en kan hij beter groeien.

Tip: gebruik handschoenen

Het gebruik van handschoenen tijdens het snoeien van Boerenjasmijn is sterk aan te raden. Omdat de prei door de bladeren en stengels stroomt, kunnen deze je huid irriteren. Door handschoenen te gebruiken, voorkom je dat je huid wordt geïrriteerd door het vocht dat wordt vrijgelaten wanneer je de takken knipt.

Plaats een reactie