Bolboom Snoeien

Een bolboom is een prachtig landschapselement wat je gebruikt om tuinen een mooi gezicht te geven. Het beste resultaat krijg je als de bomen in goede conditie gehouden worden. Om dat te bereiken moet je de bomen regelmatig snoeien. In dit artikel geven we je informatie over hoe je het beste bolboom kunt snoeien en met welke gereedschappen.

Periode

Het beste moment om de bolboom te snoeien is aan het begin van de winter. In deze periode zijn de bladeren al afgevallen zodat je de takken goed kunt zien, maar de boom is nog niet in rust, dus je hoeft geen schade te veroorzaken door het snoeien. Ook maakt het niet uit of je een deciduele of een evergreen bolboomur hebt – de winter is de beste tijd om te snoeien.

Manier van snoeien

De manier waarop je de bolboom moet snoeien is afhankelijk van de leeftijd en de soort boom. Als je een jonge boom hebt, dan doe je er goed aan om hem in een pyramidevorm te knippen. Dit houdt in dat je het bovenste deel van de stam verkort, en de tweede laag op dezelfde hoogte vanwege de vorm. Dit is de beste manier om de gewenste vorm aan de jonge bolboom te geven.

Als je een oudere tree hebt, is het raadzaam om hem op een andere manier te snoeien. De beste methode is om de boom elk jaar een beetje te snoeien, zodat hij maar licht gesnoeid wordt en de vorm behouden blijft. Begin met het ontdoen van dode, zieke of beschadigde takken om de gezondheid van de bolboom te behouden.

Verwijder ook alle vertakkingen waar je bij kunt, want deze vertakkingen kunnen de boom trainen om de beste vorm te behouden. Vergeet ook niet de ongelijkheden in de stam te verwijderen, zoals jonge takken of knoppen die een te spitse vorm geven. Als je klaar bent, controleer dan of er geen verdikkingen aan de stam of stamverdunningen zijn, en corrigeer deze als dat nodig is.

Gereedschappen

Voor het snoeien van de bolboom heb je een aantal gereedschappen nodig. Ten eerste heb je een goede veiligheidszaag nodig. Als je een oude bolboom hebt, kun je daarvoor een hakhoutzaag gebruiken. Ook heb je loofscheren nodig, en als je jonge bomen hebt, heb je mogelijk een topzaag nodig.

Vergeet ook de beschermende kleding niet als je boven op de boom staat. Als je met de snoeischaar of -zaag bezig bent, draag dan veiligheidsbril of -handschoenen om letsel te voorkomen. Als laatste is het belangrijk om een stevig ladder te gebruiken om veilig de boom te kunnen snoeien.

Voorzorgsmaatregelen

Als je de bomen snoeit is het belangrijk om je eigen veiligheid te waarborgen en schade aan de bomen te voorkomen. Als je naar boven klimt, gebruik dan een stevige ladder en meet de stamomtrek voordat je de ladder schuilt. Zorg er ook voor dat de ladder niet tegen de stam duwt, want dat kan leiden tot beschadiging.

Als je bovenop de boom bent geklommen, leun dan alleen maar aan de stam of het takken. De rest van de tijd zou je zolang mogelijk in de lucht moeten staan. Als je met de zaag bezig bent, zou je zachtjes moeten beginnen met zagen om schade aan de bomen te voorkomen en pas na enige tijd krachtiger te kunnen zagen.

Samenvatting

Het snoeien van bolbomen is een essentiële stap om er mooi en gezond uit te zien. De beste tijd om bolbomen te snoeien is het begin van de winter. Als je een jonge boom hebt, snoei deze in een pyramidevorm. Als je een oude boom hebt, snoei deze vervolgens elk jaar licht, verwijder dode, zieke of beschadigde takken en verminder de ongelijkheden in de stam. Om het snoeien te kunnen uitvoeren, heb je verschillende gereedschappen nodig, zoals een veiligheidszaag, loofscheren en een stevige ladder. Om je eigen veiligheid te waarborgen, alsmede schade aan de bomen te voorkomen. Als je deze tips volgt, krijg je het beste resultaat, en geniet je van een mooie bolboom.

Plaats een reactie