Bomen snoeien

Bomen zijn een belangrijke toevoeging aan onze omgeving en bieden een veelheid aan voordelen, van schaduw en voedsel tot habitat voor verschillende dieren. Een vitale en gezonde boom vereist regelmatig onderhoud, waaronder snoeien. Een goed uitgevoerde snoeibeurt helpt de tegen de diverse omgevingsfactoren zoals kou en droogte, voorkomt en voorkomt verstoring van stroomlijnen en voorkomt overlast zoals fruit aan overhangende takken en toegang van vreemde dieren voor het nestelen. Als je de juiste technieken gebruikt, voorkom je verminkingen en schade aan de boom die ernstige gevolgen kan hebben – hier lees je hoe je Bomen het beste kunt snoeien.

Wat je nodig hebt

Je hebt een aantal apparaten nodig om je boom te snoeien. Een goede loofschaar is het belangrijkste gereedschap. Deze snoeischaar is ontworpen om bladeren, kleine takken, loten en bloeiende toppen te verwijderen en heeft kleine messen om precisiewerk te kunnen doen. Een haagschaar of een motorzaag is ook handig als je gezonde takken van grote bomen moet verwijderen. Al deze gereedschappen moeten scherp zijn, zodat je de takken zonder schade aan de boom kunt verwijderen. Vervolgens heb je stevig schoeisel nodig die je voeten beschermt tegen kleine stenen en dor hout.

Snoeien van je Boom

De beste tijd om te beginnen met snoeien is in de winter, als de boom niet in de bloeifase is. Dit helpt de boom zich te richten op zelfherstel door de zomer. Houd er rekening mee dat je niet meer dan een kwart van de takken tegelijk moet verwijderen, anders kan dit stress en schade veroorzaken. Verwijder dode, beschadigde, zieke of gemengde takken voorzichtig met de loofschaar. Je kunt ook takken die in de buurt van straten, paden, huizen en schuren lopen, vergezellen. Verwijder vervolgens dode of misvormde loten, bladeren en bloemen, waardoor de luchtstroom van de boom wordt verbeterd. Houd ook in gedachten dat je alle bladeren die de grond afdekken moet verwijderen, omdat deze water en voedingsstoffen van de stam ervan afsluiten.

Verzorging en bescherming

Als je klaar bent met het snoeien van de boom, moet er een onderhoudsinspectie worden uitgevoerd. Controleer de stam, de takken en loten op schade en zorg dat je de stam beschermt tegen verdere schade. Breng een gladgeschuurde kalkverf of een sealant aan op de stam van de boom om het hout te beschermen tegen schade door insecten en schimmels. Je kunt ook omwikkelingen rond de stam aanbrengen om schade door mechanische boormachines en schoffels te voorkomen. Als de boom klaar is met schoonmaken, moet hij water krijgen om het herstel te stimuleren, waarbij je water geeft in kringen rond de stam van de boom totwaar de bladeren reiken.

Veiligheid voor alle partijen

Veiligheid is erg belangrijk bij het snoeien van Bomen. Passende beschermende kleding is essentieel – draag een veiligheidsbril en handschoenen wanneer je werkt aan de boom. Omdat bomen soms groter worden dan verwacht, is het belangrijk om een snoeiplan op te stellen met betrekking tot de beste methode om de takken te snoeien. Probeer altijd de kruin diese-en-daar zo veel mogelijk te behouden, omdat dit essentieel is voor de gezondheid van de boom. Als je Bomen wilt planten en opnieuw invoeren, onthoud dan dat de juiste snoeiaanpak vereist is om de boomschade en stroomlijnen te vermijden die ernstige gevolgen kunnen hebben voor de gezondheid van de boom.

Plaats een reactie