Bomen snoeien

Bomen zijn prachtige aanwinsten voor een tuin. De meeste tuinbomen hebben een plaats die ze al vele jaren innemen. Omdat bomen zo lang blijven staan, is het belangrijk dat ze regelmatig gesnoeid worden. Snoeien voorkomt overlast zoals groei in verkeerde richtingen of overbelasting door dode of zieke takken. Goed snoeien voorkomt ook gevaren voor mens en dier.

Waarom snoeien?

Snoeien heeft verschillende voordelen voor de gezondheid van een boom. Door de juiste takken te verwijderen, krijgt de boom meer licht, lucht en voeding. Bovendien vermindert u onkruid en ongedierte. Een goed aangehouden boom is ook beter bestand tegen extreme temperaturen en stormen. Snoeien geeft ook structuur aan een boom of een boom gaat de juiste vorm aannemen.

Wanneer is het beste moment om te snoeien?

De meeste tuinbomen hebben winter- of voorjaarsoren nodig. Dit houdt in dat u wilt wachten tot na het vorstschild, maar voor het eind februari. In mildere klimaten kan u sommige bomen al vanaf het begin van de herfst tot december snoeien. Vermijd het snoeien van bomen in de zomermaanden omdat er dan meer kans op schimmels is. Snoeien in de latenmiddag is aan te raden omdat de boom weinig transpiratieverlies heeft door de lage zonnestralen.

Hoe moet je Bomen snoeien?

Gebruik verschillende snoeigereedschappen, zoals excenterscharen, scherphandloopscharen, snoeischaren, schoffelmessen, snoeischaar, hakbijl, handzaag en ladders. U moet ook bij het snoeien een aantal regels in acht nemen. Begin met het verwijderen van zieke, gebroken of dode takken. Vermijd het aanbrengen van grote schema’s aan een boom. Verwijder ook takken die minderjarige stammen kunnen kruisen of verdrukken. Verminder de groei van de krone door de buitenste randen van de takken te snoeien. Als je geen ervaren snoeier bent, kan je het beste een expert inschakelen om je te helpen bij het snoeien van bomen.

Veiligheid

Het is van groot belang dat u veiligheid altijd bovenaan staat bij het snoeien van bomen. Als je geen ervaring hebt, kun je beter het snoeien aan iemand met ervaring overlaten. Met de juiste gereedschappen kan een ervaren boomverzorger het werk snel en veilig uitvoeren. Breng ook altijd een veiligheidshelm, goede stevige schoenen, een bril, stevige handschoenen en een ladder mee naar een hoge boom. Vergeet niet de voorschriften van de verhuurder te volgen als je een ladder huurt.

Conclusie

Snoeien is een belangrijk onderdeel van het onderhoud van bomen. Wanneer je aan het kappen bent, moet je er zorg voor dragen dat je de juiste tijd van het jaar kiest, de juiste gereedschappen gebruikt en dat je je aan de veiligheidsregels houdt. Als je de juiste voorzorgsmaatregelen neemt, kunnen je bomen gezond blijven en kan je van hun schoonheid een leven lang genieten.

Plaats een reactie