Bougainville : Hoe je Bougainville optimaal kunt snoeien

Waarom Bougainville Snoeien?

Bougainville is een prachtig bloeiend gewas dat veel mensen in hun tuin of op hun veranda hebben staan. Vanwege de vele kleuren en weelderige bloei is Bougainville echt een eyecatcher. Om van de prachtige bloei te kunnen blijven genieten is het belangrijk dat je Bougainville goed en geregeld snoeit. Dit is noodzakelijk omdat het anders kan gebeuren dat de bloemen tegen elkaar aan groeien of de plant gaat ‘verbreden’. Geregeld en goed snoeien zorgt er ook voor dat de plant steviger in de grond groeit en de kans op knoppen en mooie bloemen wordt groter.

Hoe moet je Bougainville snoeien?

Bij het snoeien van Bougainville is het belangrijk om kort en direct te snoeien. Dit betekent dat je je beperkt tot het snoeien van de direct naast elkaar groeiende takken. Hierbij is het erg belangrijk om stippen te maken als je werkt. Dit doe je door een dunne draad over de punten te leggen tussen de planten. Zo maak je de punten duidelijk en kun je je bepalen welke takken je gaat snoeien. Je wordt geacht de punten en de takken meerdere malen in de loop van het jaar door te lopen om zo het beste resultaat voor de boeg te krijgen. De beste momenten om te snoeien zijn voor het begin van de bloei en direct na de bloei.

Verder is de manier waarop je de takken bij de snoei moet behandelen ook van belang. Bij het doorsnoeien van de takken, moet je de tak afsnijden in de richting van de tak die je wilt laten staan. De stukken die je afsnijdt, gebruik je daarna om het patroon te vervolmaken. Hierbij is het heel belangrijk om goed op je snoeikracht te oefenen. Snoei nooit meer takken af dan strikt noodzakelijk is, omdat dit een ernstige verzwakking van de plant kan veroorzaken.

Makita DUM111ZX LXT 18 V accu Grasschaar en Buxusschaar (excl. accu en lader)
Coolblue.nl
Standaard meegeleverd Zonder accu's en lader in doos inclusief buxusschaar Bijzondere kenmerken Dubbelsnijdende messen voor een mooi knipresultaat.Met beveiliging voor diepontlading van de accu: LED-indicator geeft de status aan.Stil en milieuvriendelijk door het gebruik van Lithium-ion accu.Lichtgewicht en compact ontwerp voor optimale bewegingsvrijheid.De LXT 18 V Makita accu past op ruim 250 machines.Ideaal voor preciesiewerk en het knippen van middelgrote oppervlakken.De messenset kan zonder gereedschap vervangen worden. De MAKITA DUM111ZX is ideaal voor het bijwerken van graskanten, het vormen en snoeien van buxus en het terugsnoeien van vaste planten en struiken. Dankzij de optioneel verkrijgbare steel 198516-8 is ergonomisch werken in een rechtopstaande positie mogelijk. Deze grasschaar heeft dezelfde basis als de DUM604Z met als verschil de werkbreedte van 110mm en de messen hebben een zwarte coating laag die corrosie tegen gaat. Standaard geleverd met een buxusschaarset van 200mm. Specificaties Platform:LXT 18 V Gewicht met BL1815N accu: 1,4 kg Vibratie ah met buxusschaarmes: 2,5 m/s² Gewicht met hoge LXT 18 V accu: 1,7 kg Onzekerheid (K) (LwA): 1,46 dB(A) Geluidsdrukniveau (LpA) met grasschaarmes: 70 dB(A) Afm. lxbxh: 333x120x131 mm Max. snijcap.: 200 mm Aantal snijbewegingen: 2500 Onzekerheid (K) (LpA): 3 dB(A) Geluidsvermogenniveau (LWA) met grasschaarmes: 74,28 dB(A) Volt (spanning): 18 V Geluidsdrukniveau (LpA): 70 dB(A) Geluidsvermogenniveau (LWA) met buxusschaarmes: 78,3 dB(A) Werktijd hoog (BL1815N): 0,03125 uur Type motor: 2-polig Dubbelsnijdende messen: 1 Vibratie (K) met grasschaarmes: 1,5 m/s² Softgrip: 1 Vibratie (K) met buxusschaarmes: 1,5 m/s² Geluidsdrukniveau (LpA) met buxusschaarmes: 70 dB(A) Geluidsdrukniveau (LpA) 2T slagmes: 70 dB(A) Vibratie ah onbelast: 2,5 m/s² Vibratie ah met grasschaarmes: 2,5 m/s²...
€ 63.36
Makita DUH483Z 18V LXT heggenschaar 48cm | zonder accu's en lader
Coolblue.nl
Let op! Standaard geleverd zonder accu's en oplader! Standaard meegeleverd 1x snijmessen voor heggenschaar 1x transportbescherming 1x beschermkapje voor accu Bijzondere kenmerken lichte en compacte heggenschaar op li-ion accu met een snijlengte van 48cm, ideaal voor lichtere snoeiwerkzaamheden in privé-tuinen. alle voordelen van een elektrische heggenschaar zonder de hinderlijke verlengkabel en het bijhorend risico op doorknippen. de verende ophanging van motor, transmissie en mesbalk binnen de behuizing zorgt voor een laag trillingsniveau. dubbelsnijdende mesbalk met tegengesteld bewegende messen en tegenmessen en tweezijdige snijrichting zorgt voor een efficiënte snijwerking. vuil- en harsafstotende nikkelcoating houdt de messen langer scherp en proper. verbrede aambeelden over de volledige lengte van het mes beschermen de gebruiker tegen snijwonden. elektrische veiligheidsrem stopt de messen zodra de machine met één van beide handen wordt losgelaten. overbelastings- en diepontlaadbeveiliging met lichtsignaal: rode led knippert wanneer de accu bijna opgebruikt is en geeft continu signaal bij lege batterij. met behulp van de optionele knipselvanger kan men het snoeisel uit de haag houden. deze basisversie wordt geleverd zonder batterijen en zonder lader, maar is compatibel met bijna alle andere lxt 18v li-ion batterijen. op deze manier kan u op een prijsbewuste manier uw collectie makita machines uitbreiden. Specificaties Batterijchemie Li-ion Afmetingen (l X B X H) 888 x 195 x 194mm Aantal Snijbewegingen Max. 1350min⁻¹ Effectieve Snijlengte 48cm Gebruiksduur Op Hoge Snelheid 30min Gegarandeerd Geluidspeil (ld) 89dB(A) Geluid Onzekerheidsfactor (k) 2,5 dB(A) Geluidsdrukniveau (lpa) 75 dB(A) Maximale Takdikte 10mm Mesafstand 15mm Nominale Accuspanning 18V Triaxiale Vibratiewaarde (ah) 2,5m/s² Vibratie Onzekerheidsfactor (k) 1,5m/s² Gewicht Met Standaard Accu 3,1kg ...
€ 106.33

Welke gereedschappen heb je nodig?

Voor het snoeien van Bougainville heb je een aantal gereedschappen nodig. We raden je aan om een scherpe en goed onderhouden snoeischaar of takkenschaar te gebruiken. Hierdoor kun je de takken en de bloemen gemakkelijker snoeien. Daarnaast is het ook belangrijk dat je een goede snoeiset hebt, die bestaat uit kleine, losse tangen voor het precies en voorzichtig werken.

Tot slot is het ook handig om een vergrijstingsmiddel en een speciaal mulchenbestanddeel te hebben, wat je direct na het snoeien aan kunt brengen om de oude bloemen en takken rustiger te laten worden. Dit bestanddeel is verkrijgbaar in vele tuinwinkels. Als je dit gaat gebruiken is het belangrijk dat je de bouwverordeningen raadpleegt, want sommige staan het niet toe om dit te gebruiken.

Conclusie

Boukainville snoeien is een proces dat veel tijd vergt, maar waarvan het resultaat het zeker waard is. Het is daarom belangrijk om te weten hoe je de plant op de juiste manier kunt snoeien. Om Bougainville goed te kunnen snoeien is het essentieel dat je weet wanneer je het beste kunt snoeien en welk gereedschap je nodig hebt. Als je deze tips in acht neemt, krijg je gegarandeerd een mooi resultaat.

Plaats een reactie