Braam is een populaire, robuuste, groene struik en behoort tot de Rosaceae-familie. Hij geeft sfeer aan een tuin met zijn glanzende bladeren en rijke purperen bessen. Het snoeien van Braam is van cruciaal belang, omdat het verschillende vormen kan aannemen. Als je de struik behoudt in een goed gevormde, natuurlijke staat, kun je het jarenlang blijven genieten. Lees hier hoe je je Braam het beste kunt snoeien.
Wanneer snoeien?
Het beste moment om je Braam te snoeien is in het vroege voorjaar, liefst tussen februari en maart. De struik is het meest actief met het groeien wanneer de zon begint te schijnen. Het is dan ook het beste moment om je Braam te snoeien, aangezien de struik dan de meeste aandacht krijgt. Snoei je te laat of te vroeg in het jaar, dan doe je de struik geen goed. Als het kouder of nat wordt, drogen de takken en twijgen uit en kan dit schade veroorzaken.
Hoe te snoeien?
Braam behoudt het meest zijn natuurlijke vorm als je de struik regelmatig snoeit. Snoei de struik naar dezelfde vorm, in dezelfde richting en houd het tuinpad schoon. Verwijder de vertakkingen die de structuur van de struik kunnen aantasten en som zo mogelijk de vorm van de struik aan. Als je een externe scheve vorm wilt geven aan je Braam, moet je de scheve vertakkingen voorzichtig verwijderen. Je mag de vertakkingen niet te dicht bij ieder ander verwijderen om de open structuur van de struik te behouden.
Gereedschap
Bij het snoeien van Braam heb je het juiste gereedschap nodig. Je hebt een stevige, scherpe snoeischaar en bij voorkeur ook een tuinstok nodig. Je kunt ook een lange heggenschaar of lange zijnsschaar gebruiken, maar let erop dat deze regelmatig affileerd en gecontroleerd wordt. Plaats de puntige kant van de snoeischaar bij elke vertakking en knip de vertakking er net boven af. Let bij elke stap dat de stengels rondom de vertakking intact blijven, en gebruik desnoods een tuinstok ter ondersteuning.
Voordelen van snoeien
Door braam regelmatig te snoeien, zal hij zich langer in zijn beste vorm behouden. Ook zal hij minder ziektes ontwikkelen. Het snoeien is ook belangrijk om te verhinderen dat de braam teveel hoogte bereikt. Door de braam te snoeien worden de bessen ook groter. Verder worden de stengels minder dik en komt er meer licht en zuurstof in de plant, wat een verbetering van de stofwisseling tot gevolg heeft.