Bramenstruiken snoeien

Bramenstruiken zijn een populaire aanvulling op de gemiddelde tuin. Met hun weelderige, verse vruchten waarmee je lekkere recepten kunt bereiden, zijn ze een grote investering waard. Bij het onderhouden van je bramenstruiken moet je regelmatig snoeien om invloed te hebben op de kwaliteit en smaak van je eindproduct. In dit artikel helpen we je bij het snoeien van bramenstruiken, zodat je in staat bent om de beste oogst te oogsten.

Waarom snoeien?

Bramenstruiken zijn aanhoudende struiken en kunnen in één seizoen meerdere oogsten produceren. Door het snoeien krijg je meer rijpen fruit en krijg je een sterkere struik met meer bloei die gezondere bramen produceert. Door te snoeien stimuleer je ook een betere luchtcirculatie wat invloed heeft op het gecontroleerde groeipatroon. Hierdoor verminderen de kans op schimmelziektes waardoor je meer fruit krijgt.

Wanneer moet je de struik snoeien?

Het snoeien van bramenstruiken moet meestal in het vroege voorjaar, wanneer de winter begint af te nemen en de nieuwe scheuten te zien zijn, gebeuren. Het is aan te raden om in het einde van de winter te beginnen met het snoeien omdat veel bramen in de winter al schade oplopen. Oude, verrotte of gesnoeide vruchten die dienen als huis voor ongedierte of schimmels moeten worden verwijderd. Door het verwijderen van dood of verrot fruit verspreid je infecties niet naar gezonde zijscheuten.

GARDENA - TeleCut Telescopische - Takkenschaar 520-670B - 42 mm Verstelbare Lengte
Coolblue.nl
De Gardena takkenschaar TeleCut 520-670 B is een bypass takkenschaar voor het snoeien van vers hout. Vanwege het lage gewicht en de uitstekende werking van de armen, heeft u weinig kracht nodig om te snoeien. De in lengte verstelbare hefboomarmen maken ook het nauwkeurig snoeien van hogere takken mogelijk. Daarnaast beschermen stopbuffers van speciaal kunststof uw gewrichten. Precisiegeslepen messen met antikleeflaag garanderen een nauwkeurige snede die vriendelijk is voor planten. 25 jaar garantie. Belangrijkste specificaties van dit product De hendelarmen met verstelbare lengte zorgen voor een uitstekende hendelwerking waardoor minder kracht nodig is bij het snijden. Aluminium hendelarmen en ergonomisch gevormde handgrepen met zachte onderdelen bieden de benodigde antislipeigenschappen en garanderen gebruiksgemak en veilig werken. Stootkussens van speciale kunststof beschermen de polsen. De garantie van 25 jaar garandeert de hoge kwaliteit Over het merk Gardena Gardena (onderdeel van de Husqvarna Group) is het grootste merk in Europa op het gebied van tuinverzorging. Of het nu gaat om besproeiingssystemen, pompen, tuinvijvers, gazononderhoud, verzorging van bomen en struiken, tuingereedschap of bodembewerking. Uw planten en gazon houdt u groen en gezond door de juiste besproeiing. Gardena heeft uitstekende oplossingen voor besproeiing, watertransport, reiniging en schoonmaken, besproeiingspompen en automatische besproeiing. Voor nagenoeg iedere tuin heeft Gardena een efficiënte besproeiingsoplossing....
€ 40.50

Hoe ga je te werk?

Voordat je begint met het snoeien, is het goed om een plan te maken. Je moet nadenken over de geschikte places om te snoeien en ook wat je van plan bent te verwijderen. Plan waar je zal starten met hetsnoeien en bepaal met hoeveel secateurs u kunt werken. Het is belangrijk om je secateurs per plek te steriliseren om infecties en ziektes te voorkomen.

Vervolgens moet je de struik inspecteren en de sterkste takken behouden. Oude, dode of droge takken moeten worden verwijderd bij het snoeien. Verwijder takken die leiden tot het kriuwen van de stam. Zorg ervoor dat een struik overblijft met minimaal 3 tot 4 takken om de gezonde groei ervan te ondersteunen. Velen snoeien hun bramenstruiken ook zodat ze geen vruchten verliezen door uit een boom reiken.

Met welke gereedschap je het snoeien uitvoert?

Om de bramenstruiken te snoeien heb je verschillende tools nodig. Nadat je een plan hebt gemaakt kun je het snoeien beginnen. Hiervoor gebruik je een klein paar sneedijen, om stekelige takken te verwijderen. Placeer je secateurs zo dicht mogelijk bij de stam, zonder beschadiging ervan. Verwijder ook alle takken die onder een hoek van 20 graden staan of verder groeien dan de normale takken.

Naast secateurs heb je ook heggenschaar nodig. Gebruik deze om de stam zo laag mogelijk te snoeien. In sommige gevallen heb je een snoeischaar nodig om kaalgesnoeide houtige takken te verwijderen. Als laatste krijg je een grote klopbijl nodig, om grote dode takken te verwijderen en de boom te ruimen voor een gebalanceerde groei.

Hoe ernaar streven om je struik top te houden?

Na het snoeien is het belangrijk om je bramenstruik te bemesten, zodat deze de juiste energie krijgt voor de groei. Bepaalde soorten meststoffen zijn speciaal gemaakt voor het groeien en bloeien van bramenstruiken. Kies een meststof die speciaal is gemaakt voor bramen en volg de instructies op het etiket om de juiste balans te vinden. Besproei je struik ook regelmatig om de juiste hydraterende balans te behouden. Hierdoor vermijd je droge vruchten en overmatige bloei.

Om je structuur te behouden, moet je jaarlijks snoeien. Controleer regelmatig je bramenstruik voor ziektekiemen, zodat je op tijd met preventieve werkzaamheden kunt beginnen. Als er de nieuwe bloei verschijnt, verwijder dan oude bloesem die meer leeftijd heeft, om de nieuwe bestoppingsprocessen te stimuleren. Hierdoor krijg je betere gezondere bramen aan het einde van het seizoen.

Conclusie

Snoeien is een van de meest essentiele onderdelen voor het beheren van een bramenstruik. Om de tastbaarste resultaten te boeken, is de juiste timing van het snoeien van essentieel belang. Door op het juiste moment te snoeien, ben je in staat om de beste oogst te produceren. Met programma, de juiste gereedschappen en meststoffen krijg je smaakvolle bramen die je zal verrassen.

Plaats een reactie