Camelia Snoeien

Camelia’s zijn prachtige struiken met veelgeliefde bloemen. Om de Camelia te laten bloeien als de beste, dient de plant gesnoeid te worden. Naast het voorkomen van onkruid en het scheppen van een mooie esthetische waarde, voorkomt het goed snoeien ook schade die wordt veroorzaakt door ziekten of plagen. In dit artikel bespreken we hoe je Camelia het beste kunt snoeien, the timing en het gereedschap dat je daarvoor nodig hebt.

Hoe snoei je Camelia?

Om de Camelia optimaal te laten bloeien is het belangrijk om de planten voor te bereiden met de juiste snoei technieken. Het eerste wat je moet doen is het verwijderen van dode bloemen wanneer deze op de Camelia verschijnen. Dit laat het bloeien van nieuwe bloemen toe, en voorkomt dat er ziekten op de plant gevonden kunnen worden. Het is ook belangrijk om onkruid te verwijderen, zodat de Camelia de voedingsstoffen kan opnemen die het nodig heeft om weer te frissen.

Naast het verwijderen van dode bloemen en onkruid, is het ook belangrijk om regelmatig te snoeien. Dit betekend het verwijderen van lange twijgen of droge takken. Dit helpt de Camelia om gezond te blijven en laat de plant zich ontwikkelen evenals het aantrekkelijk maken van de structuur. Begin met het verwijderen van een twijg of tak die dicht bij de stam ligt. Probeer laterale takken te verwijderen die een 60 graden hoek vormen en knippen zo dicht mogelijk bij de stam. Hiermee voorkom je dat er stukken van de stam beschadigen.

Daarnaast is het ook belangrijk om droge stukken en dode bladeren te verwijderen. Dit zal de plant helpen zich zelf te verjongen. Verwijder ook takken die in elkaar gegroeid zijn, of die lopen in verkeerd richtingen. Vergeet niet de top met de tondeuse in snorrende bewegingen te behandelden zodat je haarlijn consistent en regelmatig is.

Wanneer te snoeien?

Camelia’s worden meestal aan het begin van het jaar gesnoeid. In de lente maar ook in de late zomer/vroeg herftst. Bij de lente snoei verwijderd je droge en dood blad en vertakkingen van de takken die optreden van de vorige herfst. Daarnaast worden takken die te dicht bij elkaar staan of die overlappen, verwijderd. Hierdoor krijg je een meer open en luchtige struktuur. De late zomersnoei, of eerder herfst, heeft dezelfde functie als de lente snoei maar is gefocusseerd meer op het verwijderen van dode bloemen.

Gereedschappen voor snoeien

Voor het snoeien van Camelia heb je een paar verschillende fundamentele gereedschappen nodig. Op de bovengenoemde manier is een goede schaar essentieel. Je hebt een lange hak voor grotere twijgen en diepere snoeisneden nodig, en een kleiner type heggenschaar voor kleinere takken. Een tuinschaar is ook nuttig, zowel voor het verwijderen van losse bladeren als voor het knippen van de top. Een kleine takkenschaar is ook handig om kleine takken te verwijderen.

Conclusie

Camelia’s hoeven niet vaak gesnoeid te worden, maar om de plant in top conditie te houden, is het verstandig om het aan het begin van het jaar als late zomer/vroeg herfst te snoeien. Bepaalde technieken en gereedschappen zoals lange scharen, heggenscharen, tuinscharen en kleine scharen zijn van essentieel belang om de Camelia optimaal te laten bloeien. Als je de Camelia op deze manier regelmatig en zorgvuldig snoeit, zal de plant de hele zomer lang in top conditie blijven en je veel liefde geven.

Plaats een reactie