Catalpa snoeien

Catalpa is een populaire kleine boom die wordt gebruikt als landschapselement. Hij wordt bijvoorbeeld toegepast in parks, tuinen en landgoederen. De boom heeft een prachtige bloei en is de thuisbasis van vele vogels en kleine knaagdieren. Hoewel het vrij gemakkelijk is om te verzorgen is het wel belangrijk dat je de catalpa regelmatig moet snoeien om de vorm en de gezondheid te behouden. Hieronder vertellen we je alles wat je moet weten over het snoeien van catalpa in Nederland.

Hoe je Catalpa het beste kunt snoeien

Catalpa dient jaarlijks gesnoeid te worden. Het beste moment om een catalpa te snoeien is in de late winter of het vroege voorjaar, net voor de boom zijn bladeren begint te produceren. Op deze manier kan de boom de meeste energie toewijzen aan het vervangen van de verwijderde takken.

Sommige mensen vinden het prettig om hun catelpa een jaarlijks snoeibeurt te geven omdat het kan helpen om de boom in vorm te houden. Als je de kroon van de catalpa te breed vindt, kun je de takken zo snoeien dat de kroon meer ovaal wordt. Je kunt ook een luchtige kroon creëren door takken die door elkaar groeien te verwijderen, hierdoor krijgt je de meeste ruimte tussen de bladeren.

Met welke gereedschappen je het snoeien uitvoert

Het heeft geen zin om specialty snoeigereedschap te gebruiken voor catalpa takken. Gewone takkenscharen, shears of een zaag werken prima voor het snoeien van deze boomsoorten.

Let er bij het gebruik van gewone takkenscharen op dat je de schaar goed aanscherpt. Je wilt scherpe randen voor de snoei van catalpa, omdat de stammen en takken nogal ruw kunnen zijn.

Hoe je het aanpakt en wat je wel en niet moet doen

Snoeien van catalpa-bomen kan gemakkelijk en veilig gebeuren als je weet wat je doet. Het is het beste om stap voor stap te werk te gaan om het risico te verkleinen.

Om te beginnen met snoeien is het belangrijk dat je de structuur van de boom zichtbaar kunt zien. Kijk naar de locatie van de stam en de stam branches, zodat je ziet wat gesneden moet worden.

Takken die dicht bij elkaar komen groeien, dode of zieke takken of scheuten die door de stam lopen, dienen verwijderd te worden. Voorkom ook dat takken die op of langs de stam groeien te dicht bij elkaar komen.

Verwijder ook binnendringende takken uit de kruin, vooral als deze zwaar gewonnen zijn, zodat de kroon kan uitbreiden. Snoei ook takken die alleen maar vertakt zijn, zodat de boom gezonder en volwassener lijkt.

Doe niet meer dan 30% van de kroon weg. Meer kun je niet snoeien zonder ernstige schade aan de boom toe te brengen.

Als je klaar bent met het snoeien, is het belangrijk dat je de open plekken goed bekijkt. Als u ze niet goed genoeg bekijkt, kunnen er kleine insecten of andere problemen leiden tot weeziekten of schimmels.

Conclusie

Het jaarlijks snoeien van de catala heeft als voordeel dat je de vorm en de gezondheid van de boom kunt behouden. Bij het snoeien is het belangrijk dat je stap voor stap werkt en niet meer dan 30% van de kroon wegneemt. Gebruik bij voorkeur gewone takkenscharen, shears of een zaagom de takken te verwijderen. Het beste moment om een catalpa te snoeien is in de late winter of het vroege voorjaar. Als je klaar bent met het snoeien is het belangrijk dat je de open plekken goed bekijkt. Zo voorkom je dat er kleine insecten of andere problemen leiden tot weeziekten of schimmels.

Plaats een reactie