Choisya ternata snoeien

Choisya ternata is een luchtverfrissende struik die veel gebruikt wordt in tuinen vanwege haar prachtige, groene bladeren en witte bloemen die bloeien vanaf het voorjaar tot in de late herfst. Deze struik kan zo’n twee meter hoog groeien en bloeit meerdere keren per jaar. Toch is het belangrijk om de struik goed te snoeien zodat hij er mooi verzorgd uitziet en qua groei zo gezond mogelijk blijft. In dit artikel gaan we dieper in op de manier waarop je Choisya ternata het beste kunt snoeien.

Wanneer moet je Choisya ternata snoeien?

De beste tijd om Choisya ternata te snoeien is van januari tot maart. Choisya ternata is een vrij taaie struik, wat betekent dat hij ook prima kan worden gesnoeid nadat hij al heeft begonnen met bloeien. Dit kun je doen als je de struik in de loop van de zomer te breed vindt worden. Let er wel op dat je geen ‘hardhout’verwijdert(directe maatregelen neemt)tijdens het warme seizoen. Hardhout is het hout dat helemaal wortelloos is. Als je het hardhout wel weghakt in de warmere maanden, kan de struik droog worden en bladeren verliezen. Daarom is het beter om in de wintermaanden ervoor te zorgen dat de struik in het juiste formaat blijft.

Hoe snoei je Choisya ternata op de juiste manier?

Voordat je met het snoeien begint, moet je ervoor zorgen dat je de juiste gereedschappen hebt. Je hebt een goede snoeischaar nodig die het formaat van de choisya heeft dat je wilt, en ook een stok om ongewenste takken te verwijderen op veilige afstand. De beste manier om Choisya ternata te snoeien is om in het voorjaar, vlak nadat de bloemen verwelkt zijn, een stuk van de struik af te knippen. Trek de takken die je wilt verwijderen voorzichtig van de struik af voordat je ze wegknipt. Als je de takken geleidelijk en zorgvuldig verwijdert, zul je constateren dat er veel nieuwe groei ontstaat. Knip de takken af net boven de stam of de scheut waar de tak voortereikt. Als je dat doet, zullen de nieuwe bladeren vrij veel schaduw geven, precies zoals je wilt.

Snoei ook alle zijscheuten die te veel aan de voorkant of aan de achterkant van de struik groeien. Deze twijgen kunnen op grond van de verkeerde groei de voorkant en de achterkant van de struik vormen. Je kunt deze twijgen ook verwijderen als je de structuur van de Choisya ternata aan het herstellen bent.

Waar moet je nog meer op letten?

De meeste tuinders adviseren om maximaal 20 à 25% van de takken weg te snoeien. Als je bepaalde takken afknipt, verander je de vorm van de struik, dus als je de choisya ternata in een bepaalde vorm wilt snoeien, moet je de juiste takken verwijderen. Doe je dat, zorg er dan voor dat je geen te veel snoeit. Als je meer dan 30% van de takken verwijdert, zal het gevaar bestaan dat de struik niet goed aanslaat.

Om na het snoeien van de choisya ternata de groei ervan te stimuleren en tegen verwelkingsziekte te bestrijden, spuit je de takken, naalden en bladeren deeldes aan de onderzijde in met een fungicide. Doe dit niet meer dan twee keer per jaar en alleen als er een infectie waarneembaar is. Als je de choisya ternata in de zomer of lente snoeit, zorg er dan voor dat je vaker water geeft dan normaal. Overmatig snoeien in de zomer maanden is des te belangrijker vanwege de warmte.

Conclusie

Snoeien is de sleutel om de choisya ternata in een goede en verzorgde vorm te houden, alsook om de bloem- en bladerenproductie op een gezonde en consistente manier te behouden. Wil je meer over snoeien weten of heb je vragen? Neem dan contact op met je plaatselijke tuinman of -vrouw voor advies. Of raadpleeg een deskundige over je struik, ze zullen je daar meer over kunnen vertellen.

Plaats een reactie