Citroenboom snoeien

Een Citroenboom is een prachtige en efficiënte toevoeging aan elke tuin. Ze leveren abondante oogst van heerlijke, sappige citroenen. Om optimaal van deze boom te genieten is een jaarlijks snoeibehoeft. Door je citroenboom te snoeien is het voor een lange levensduur mogelijk.

Wanneer je een Citroenboom snoeien?

Snoeien van je citroenboom is meestal in het vroege voorjaar, van maart tot juli. In Nederland komt er nogal wat regen voor, waardoor de tuin vaak te nat is om te snoeien. Als dit het geval is, wacht dan even totdat het droger wordt voordat je aan je snoeiwerk begint. In het algemeen kun je de meeste snoei verrichten tussen maart en november.

Hoe je een Citroenboom te snoeien?

Snoeien van een Citroenboom begint met het inspecteren van de takken. Controleer of er takken zijn die te dicht bij elkaar staan, knopeigenaardigheden hebben of beschadigd zijn. Verwijder alle beschadigde takken met een tuinschaar. Zorg ervoor dat je de bovenkant en de zijkanten van de boom inspecteert. Haal vervolgens de dood hout en takken uit de boom. Zorg ervoor dat je niet teveel van de gezonde takken weg snoeit. Als laatste snoei je de boom in vorm. De citroenboom heeft meestal een mooie, kegelvormige kroon en moet gesnoeid worden zodat deze vorm behouden blijft. Teken de boomvorm in de lucht en snoei vervolgens de buitenste takken weg om deze vorm te behouden.

Gereedschap om een Citroenboom te snoeien?

Voor het snoeien van een Citroenboom heb je een aantal stukken gereedschap nodig. Een scherp tuinschaar (handmatige of elektrische ), loppers (handmatige of elektrische) en een snoeischaar. Het is ook handig om een ladder of een hoge stoel te hebben zodat je ook de hogere takken kunt bereiken. Het is ook aan te raden om snoeihandbeken te dragen als je citroenboom hoog genoeg is om goed te inspecteren en te snoeien.

Tips voor het snoeien van Citroenboom

Als je je citroenboom gaat snoeien is het belangrijk om voorzichtig te werk te gaan. Het is aan te raden om de tuinschalen, loppers en snoeischaar schoon en scherp te houden. Bedenk voor je begint dat de schade aan de boom moeilijk te repareren is en dat het geen haast heeft. Snoei niet meer dan één derde van de boom in één keer en probeer ook altijd de natuurlijke vorm van de takken te behouden. Snoei alleen takken die eruit steken of overtakken zijn. Zorg ervoor dat u de schaar of de lopper zodanig boven de top van de tak vasthoudt, zodat deze op dezelfde hoogte als de basis kan worden gesneden. Wees voorzichtig met het knippen van de centrale stam en dikke takken om verdere schade te voorkomen.

Snoeien van een citroenboom is een belangrijk onderdeel om van je boom te genieten. Zorg ervoor dat als je je citroenboom gaat snoeien de juiste gereedschappen gebruikt, in de juiste maanden en op de juiste manier. Je citroenboom zal je dan elk jaar bedanken met een grote oogst van sappige citroenen.

Plaats een reactie