Clematissen snoeien

Waarom Clematissen snoeien?

Het snoeien of prunen van Clematissen is het meestal om twee verschillende doelen: om de plant gezond te houden en het om twee verschillende doelen: om de plant zo fraai en productief mogelijk te laten groeien. Door regelmatig te snoeien wordt er een goed uitziende en gezonde plant bereikt die elke tweeënhalf tot drie jaar wordt vervangen. Snoei is ook nodig om de plant te helpen bloeien, zoals afschot van afbladvorming in het begin van het seizoen en het afknippen van oude stengels om ruimte te maken voor de nieuwe. Snoeien heeft ook een preventieve reden, waardoor de plant minder gevoelig is voor ziekten en plagen.

Wanneer Clematissen snoeien?

Het snoeien van Clematissen vereist voorbereiding. Gebruik hiervoor bijvoorbeeld een paar gewone, draagbare zaden, stengels of stukken touw om de gesnoeide stengels en ranken tijdens het snoeien te ondersteunen. Verwijder de oude, dode takken en ranken in de late winter of vroege lente, vóór het begin van de nieuwe groei, in het voorjaar. Begin door elke tak te verwijderen die meer dan drie jaar oud is. Verwijder daarna elke tak die wit of kromgetrokken, zwartschimmelig of met schimmels aangetast is, of die gebroken is. Bij jonge planten moet je ook de lelieachtige bloemen verwijderen om de plant langer mee te laten gaan.

Hoe Clematissen snoeien?

U kunt ongeveer twintig procent van de uitlopers snoeien, op verschillende plaatsen van de plant. Als je meer snoeit, kan de plant uitgeput raken en langere tijd nodig hebben om zich te herstellen. Snoei de plant met een schaar met scherpe bladen en verwijder alle dode stengels, verdroogde knoppen en dood blad. Begin met kleine snoeisnoeisessies om de plant de kans te geven zich te herstellen. Verlaag de stengels aan de basis en verwijder elke schors die tegen de stengel aankleeft, zodat deze schoon en gezond blijft. Vergeet niet dat alle scherpe hoeken recht gesneden moeten worden. Controleer ook of er stengels zijn die twee keer gerangschikt worden – deze moeten worden verwijderd. Verwijder ook elke verweerde of driedikke stengels, om de plant fit en gezond te houden. Om de stengels te stutten, kunt u voor elke tak uitlopers bijvoegen die dicht bij de basis van de stengel aansluiten.

Waar Clematissen snoeien?

Snoei de G clematissen met behulp van een scherpe snoeischaar en knip bijvoorbeeld een derde van de stengels terug tot op 5 cm boven de grond. Daarnaast is het belangrijk de plant zonlicht en veel lucht te geven. Vermijd drukke, donkere plekken in de tuin omdat dit kan leiden tot schimmelvorming. Snoei de plant alleen als er te veel afbladering is en als er stengels verschijnen die te hoog worden. De optimale tijd om te snoeien is september en oktober. Als je de plant te vaak snoeit, kan het uitharden of haar bloei verminderen.

Gereedschap voor het snoeien van Clematissen

Als je Clematissen gaat snoeien, heb je het volgende gereedschap nodig:

  • Snoeischaar: Een goede, scherpe snoeischaar is een must. Snoeischaren met lange handvatten zijn ideaal om te snoeien hoge Clematissen. Zorg er altijd voor dat je schaar schoon is als je begint met snoeien.
  • Snoeigereedschap: Gardena of Felco snoeigereedschap is een must voor het snoeien van Clematissen. Met dit gereedschap kun je de plant in de juiste vorm schikken en ervoor zorgen dat je betrouwbaar kunt werken.
  • Stuttoestel: Een stuttoestel is een hulpmiddel om ervoor te zorgen dat je stengel stevig op zijn plaats blijft staan terwijl je werkt. Je kunt hier bijvoorbeeld draad of tuinschuur voor gebruiken. Op deze manier kun je gemakkelijker ranken in de juiste vorm schikken en eventuele knooppunten verwijderen.

Samenvatting

Het snoeien van Clematissen is noodzakelijk om een gezonde en productieve plant te behouden. Het snoeien vereist voorbereiding en begint met het verwijderen van de oude en dode takken in de late winter of vroege lente. Gebruik een schaar met scherpe bladen en snoei de plant met kleine snoeisessies, met als doel om de plant gezond te houden en zo fraai en productief mogelijk te laten groeien. Als je Clematissen gaat snoeien, heb je gereedschap zoals een scherpe snoeischaar, Gardena of Felco snoeigereedschap en een stuttoestel nodig. Vermijd drukke, donkere plekken in de tuin en snoei de plant alleen als er te veel afbladering is en als er stengels verschijnen die te hoog worden.

Plaats een reactie