Dakplataan snoeien

De dakplataan is een vaste plant die meestal in stedelijke omgevingen voorkomt. Hij is vanwege zijn hoogte en kronkelende takken een ideaal optie als luchtfilter in de stad. Hij is niet alleen mooi om te zien, maar ook nog erg veelzijdig.
Het is belangrijk om te weten dat de dakplataan vrij makkelijk is om te snoeien, maar dat het wel noodzakelijk is om het regelmatig te doen.

Waarom is snoeien nodig?

Snoeien is nodig omdat de bomen oud worden. Oudere bomen hebben de neiging om minder stevig te staan, waardoor de kans op storm- of windschade toeneemt. Ook zorgt het ervoor dat er teveel schaduw ontstaat of dat er minder licht naar de bodem op de grond valt. Verder is het heel belangrijk de dakplataan regelmatig te snoeien, zodat er geen overbodige takken aan de boom groeien. Deze takken kunnen uiteindelijk een gevaar vormen voor mens en dier.

Wanneer is de juiste tijd om de dakplataan te snoeien?

Het beste is om de dakplataan te snoeien in de winter (rond november of december). In deze periode is het afgeraden om de dakplataan te snoeien, omdat de boom dan in rust is en vatbaar is voor ziektes en schimmels. Tijdens de lente (maart / april) begint de groei van de dakplataan en is het veilig om de dakplataan te snoeien. De lente is ook een goed moment om eventuele toekomstige snoei te plannen.

Hoe en met welk gereedschap kun je de dakplataan het beste snoeien?

Het is het beste om te beginnen met het snoeien van kleine takken voorzichtig en stap voor stap te doen. Gebruik voor het snoeien bijvoorbeeld een takkenschaar of een snoeischaar. Met deze gereedschappen kun je de tak aanpakken en netjes snoeien.

Het is belangrijk dat je bij het snoeien het kroontje op een zo natuurlijk mogelijke manier blijft. Het helpt om goed in het kroontje te kijken en te proberen de boom zo veel mogelijk de vorm te laten behouden die hij al had. Zorg ervoor dat je zoveel mogelijk van de takken probeert te behouden om het gebladerte boven een stam zo groen mogelijk te houden.

Het snoeien van de dakplataan is een proces dat wel 1 tot 2 uur in beslag kan nemen. Probeer ook elke 3-4 jaar wat kleinere takken weg te halen die niet nodig zijn. Verwijder bijvoorbeeld takken die tegen andere takken aan groeien of takken die door knopen groeien op hetzelfde niveau.

Voor het snoeien van de takken aan de basis van de boom is het belangrijk om altijd een snoeischaar te gebruiken, omdat de takken hier anders te broos zijn en kunnen knappen wanneer ze met een ander gereedschap worden gesnoeid.

Conclusie

Snoeien is belangrijk om de dakplataan in goede staat te houden. Je moet de dakplataan het beste in de winter (rond november of december) snoeien. Gebruik voor het snoeien een takkenschaar of een snoeischaar. Probeer zoveel mogelijk van de takken te behouden om het gebladerte boven een stam zo groen mogelijk te houden. Ook moet je elke 3-4 jaar wat kleinere takken weghalen waar nodig. Blijf de boom zo veel mogelijk de vorm behouden die hij al had. Met deze tips kun je ervoor zorgen dat je jouw dakplataan optimaal kunt snoeien.

Plaats een reactie