Dakplataan Snoeien

Het snoeien van een Dakplataan is een belangrijke taak om ervoor te zorgen dat de boom gezond en stevig blijft. Een goed onderhouden Dakplataan heeft een lange levensduur en biedt schaduw en groen in de tuin. Om het snoeien van de Dakplataan goed uit te voeren, is het belangrijk om te weten wanneer, hoe en waar te snoeien. Als je dit in acht neemt, zal je merken dat je in staat bent om de Dakplataan gezond en sterk te houden.

Wanneer is de ideale snoeiperiode?

Het drukste seizoen voor het snoeien van je Dakplataan is in de vroege lente. De meeste geschikte dagen zijn van maart tot mei. Het is echter ook mogelijk om in andere perioden van het jaar te snoeien, afhankelijk van de situatie. Als je een kleinere plataan hebt, dan is het heel gebruikelijk om in de herfst of winter te snoeien. De beste snoeiperiode is afhankelijk van de omstandigheden, maar het eerste dat je moet doen is de plataan inspecteren om te zien of er takken zijn die afgeknipt moeten worden.

Hoe snoei je Dakplataan?

Bij het snoeien van een Dakplataankan je het beste beginnen met de top van de boom. Door de top van de boom te verlengen en de zijkanten in te korten, zorg je ervoor dat de takken nog meer zonlicht en lucht krijgen. Een Dakplataan heeft ook een speciale stam- en schorsstructuur nodig om goed te kunnen bloeien. Hierbij moet je de eerste twee of drie knopen van de stam en schors verwijderen. Als je de rest van de boom van dichtbij bekijkt, zul je verdachte knopen of twijgen vinden die moeten worden verwijderd. Let vooral op scheuten die naar binnen groeien of langs andere takken, alsmede takken die lijken te kruisen. De meeste van deze takken kunnen worden verwijderd.

GARDENA Comfort B/S-XL Bypass Snoeischaar - Ø 24 mm - 25 Jaar Garantie
Coolblue.nl
De GARDENA Comfort snoeischaar B/S-XL is krachtig, comfortabel, licht in gewicht en eenvoudig om mee te snoeien voor zowel grote als kleine handen. De schaar heeft een lange levensduur dankzij de hoge kwaliteit van de materialen, met wel 25 jaar garantie! Waar is het artikel voor geschikt? De schaar is geschikt voor het knippen van iets dikkere takken met een diameter van 24mm. De voordelen van de GARDENA snoeischaar De schaar heeft scherpe messen die met veel precisie door het hout snoeien. Door het gebruik van kwalitatieve componenten heeft de schaar een zeer lange levensduur. Er wordt glazvezel gebruikt in het grip zodat de schaar lichter werkt en langer mee gaat. De schaar is altijd veilig op te bergen door de vergrendeling die bovenop de schaar gevestigd is. De ergonomische handgreep is voorzien van antikleef coating en een softgrip. De belangrijkste specificaties van de snoeischaar Maximale knipdiameter: 24 mm Kniptechniek: Bypass Gewicht: 269 gram Met sapgeul: Ja Twee greepposities: Ja Onderste mes: Kwaliteitsstaal Handgrip: Ergonomisch Geschikt voor type hout: Vers hout met een grotere diameter tak Garantie Er zit 25 jaar garantie op de GARDENA snoeischaren. Nieuw assortiment Onder het mom van; werken in de tuin moet zo comfortabel en licht mogelijk zijn, heeft het Duitse concern GARDENA een hele nieuwe generatie snoeischaren gelanceerd. Deze schaar behoort tot deze nieuwe generatie. Dit betekent dat de schaar meerdere testen heeft doorstaan om op de markt gebracht te worden. Dit garandeert de beste kwaliteit en meest comfortabele werking. Eenmaal een GARDENA schaar gekocht en je komt niet makkelijk vanaf! Dankzij de uitmuntende kwaliteit gaat deze generatie snoeischaren generaties lang mee. Over het merk GARDENA GARDENA (onderdeel van Husqvarna Group) is in 1961 opgericht in Ulm, Duitsland. Sindsdien is het merk uitgegroeid tot een van de grootste en meest innovatieve marktleiders op het gebied van tuingereedschap. Of het nu gaat om bewatering, gazononderhoud of snoeigereedschap, GARDENA heeft voor iedere klus in de tuin de juiste oplossing. Om kwaliteit te waarborgen test GARDENA alle artikelen meerdere malen voordat ze op de markt worden gebracht. Dit garandeert de beste kwaliteit en een lange levensduur. Bekijk hier het gehele GARDENA assortiment. (hand)gereedschap, tuinonderhoudsartikelen, spades en accessoires waarmee je de klussen in je moes- en siertuin simpel kunt klaren. Ook voor gazononderhoud, besproeiing, watertransport, besproeiingspompen en automatische besproeiing heeft GARDENA de juiste oplossing. ...
€ 21.50

Met welk gereedschap snoei je het beste?

Voor het snoeien van je Dakplataan heb je een snoeischaar of een verstekzaag nodig. Met een immense plataan is het soms verstandig om een verstekzaag te gebruiken om de takken in kleine stukjes te snijden. Vergeet ook de schans niet. Er is veel trimwerk aan de schans en dit kan het best worden gedaan met secateurs. Gebruik altijd scherp gereedschap om ervoor te zorgen dat alle snoeiwerk schoon en netjes verloopt. Voordat je begint met het trimwerk, controleer dan ook of de scharen schoon zijn en goed geslepen. Als je de verkeerde gereedschappen gebruikt, kan dit schade aan de boom veroorzaken.

Waarom is het belangrijk om je Dakplataan te snoeien?

Veel mensen schakelen een lokale tuinman in om hun Dakplataan te snoeien, maar deze klus is ook eenvoudig zelf te doen. Het snoeien van een Dakplataan heeft veel voordelen. Het heeft een gunstig effect op de groei, maakt de boom gezonder en voorkomt gevaren, zoals sterke wind. Bovendien voorkomt het dat de takken overrijden en vermindert het de kans op schimmelverstoring. En het voorkomt ook dat de kroon meer zonlicht krijgt, wat in het voordeel is van zonnebloemen bijvoorbeeld. Wanneer je je Dakplataan snoeit, voorkom je ook dat er meer takken kunnen ontkiemen, wat veel problemen kan veroorzaken.

Conclusie

Het snoeien van een Dakplataan is essentieel voor het behoud van een gezonde en sterke boom die jarenlang kan bloeien. Het is belangrijk om hierbij rekening te houden met de juiste tijd en plaats, de juiste technieken, gereedschappen en – bovenal – veiligheid. Zorg ervoor dat je de juiste gereedschappen gebruikt en pas op als je in de boomlessen werkt. Als je deze tips volgt, dan zal je in staat zijn om je Dakplataan goed te snoeien en er veel jaren plezier van te hebben.

Plaats een reactie