Druif snoeien

Druiven zijn een van de oudste cultuurgewassen ter wereld. Ze zijn makkelijk om te kweken, smaken verschillend en door hun krachtige smaak een lekkernij voor mensen om te eten. Hoewel druiven decennialang als onderhoudsvriendelijk bekend staan, hebben ze soms wat extra zorg nodig om de beste opbrengst te bereiken. Het snoeien van druiven is een van de belangrijke onderdelen van het verzorgen van deze heerlijke vruchten. In dit artikel bespreken we hoe we de druif het beste kunnen snoeien, wanneer we dit het beste kunnen doen en wat voor materialen we nodig hebben.

Waarom is snoeien noodzakelijk?

Het snoeien van druiven is heel belangrijk om ervoor te zorgen dat er voldoende energie naar de druivenstokken gaat, zodat er meer stamgebied voor de vorming van bloemen en vruchten ontstaat. Het snoeien houdt ook de druivenstokken in goede conditie, zodat ze gezond en productief blijven. Het is ook belangrijk om de druif te snoeien om ervoor te zorgen dat er geen oude of zieke takken blijven, waaruit andere schadelijke gezondheidsproblemen kunnen ontstaan.

Wanneer Druif snoeien?

Het snoeien van de druivenstokken is het beste tussen november en februari, waarbij het meeste snoeiwerk op het laatste moment gedaan wordt. Het is beter om op een koude en droge ochtend te beginnen, waarbij de laagste temperaturen zo tussen 6 en 10 °C liggen. Wanneer je later begin is het belangrijk om goed op te letten dat de temperatuur niet boven de 20 graden Celsius komt, om te voorkomen dat er teveel warmte in de plant komt en de nieuwe groei teveel wordt gestimuleerd.

Hoe je het snoeien moet aanpakken

De beste manier om druivenstokken te snoeien is door een combinatie van ‘hand- en machine-snoei’. Bij de hand-snoei worden de oude, zieke en dood takken met de hand met een schaar gesnoeid. De machine-snoei maakt gebruik van speciaal gemaakte elektrische trimmers voor de stammen. Deze trimmers zijn ontworpen om door te dringen in de dichte schors van de stammen, waardoor de meeste takken worden verwijderd. Het gebruik van de trimmers is vrij eenvoudig, maar vereist wel enige ervaring voor een goed resultaat.

Gereedschappen die je nodig hebt

Om druiven te snoeien heb je een aantal speciale gereedschappen nodig. Een reeks brede maar effectieve scharen is de basis. Aangezien de meeste druivenstokken dikke stammen hebben, heb je dan ook een stokbeugel nodig die stevig om de stam heen past. Als je veel oud hout te snoeien hebt, dan heb je ook een kloofzaag of een beitel nodig. Elektrische trimmers die bedoeld zijn voor het snoeien van druiven, worden al verkocht in veel tuincentra.

Veilige snoeitips

Tijdens het snoeien is het erg belangrijk dat je je aan enkele veiligheidsvoorzorgsmaatregelen houdt. Zorg ervoor dat je alle benodigde en geschikte gereedschappen hebt voordat je begint met het snoeien. Draag altijd mouwen conform de veiligheidsvoorschriften en gebruik de trimmer of schaar nooit onbeheerd op open-arm groen hout. Ook moet je altijd goed oppassen als je bovenin de takken gaat werken, om eventuele valgevaar te voorkomen.

Het resultaat

Als je het juiste moment, de juiste technieken en het juiste gereedschap gebruikt bij het snoeien van druiven, zal je al je harde werk beloond worden met een prachtig fruit dat gezond en heerlijk smaakt. Het is belangrijk om de druiven regelmatig te controleren op ziektes en plagen, zodat je op tijd actie kunt ondernemen als er veranderingen zijn aan de druivenstokken. Met de juiste zorg zullen je druivenstokken voortdurend gezond blijven en voldoende opbrengst geven.

Plaats een reactie