Druif snoeien

Het snoeien van de druif is essentieel om de kwaliteit van de druiven te verbeteren en ervoor te zorgen dat de oogst zo optimaal mogelijk is. Bij het snoeien van druiven moet je verschillende factoren in gedachten houden. In dit artikel zullen we praten over de beste manier om druiven te snoeien, wanneer je dit het beste kan doen en welke gereedschappen je nodig hebt om het goed te doen.

Wanneer je de Druif moet snoeien?

In het algemeen wordt je aangeraden om de Druif in twee delen te snoeien. In het vroege voorjaar, wanneer de knoppen op de plant beginnen te bloeien, moet je vorstbestendige druiven snoeien. Dit houdt in dat je de lange doorns en overtollige ranken moet snoeien die de druif heeft ontwikkeld over het vorige seizoen. In het late voorjaar kun je de druiven verder in model snoeien door overtollig hout dat zich heeft gevormd dicht bij de wortelbasis te verwijderen.

Hoe Druif te snoeien?

Er zijn verschillende manieren om druiven correct te snoeien. In het algemeen kan het snoeien met twee soorten snoeischaar worden gedaan. De eerste is een ‘dunlaschaar’ die vaak wordt gebruikt om dun hout te verwijderen en de tweede is een ‘duurschaar’ die wordt gebruikt om dikkere takken en ranken te verwijderen. Je kunt ook een “Karakilsnoeischaar” gebruiken, een speciaal type snoeischaar dat is ontworpen om dunne twijgen te snoeien zonder het hout beschadigd te maken. Als je naar een kwekerij gaat, kun je ook speciale snoeigereedschappen, zoals secateurs en snoeihaken, gebruiken om je druiven perfect in model te snoeien.

Waar moet je op letten bij het snoeien van Druif?

Bij het snoeien van Druif is het belangrijk om er rekening mee te houden dat je netjes werkt en alle ranken en takken op de juiste manier knipt. Zoals eerder vermeld, moet je de stabiele limieten van de druif aan de buitenkant respecteren. Ook moet je ervoor zorgen dat je alle dode en verdorde takken verwijdert. De andere zorgen die je moet hebben als je druiven snoeit, zijn om ervoor te zorgen dat je alle ranken en takken even lang maakt, zodat er geen nieuwe bladeren op de oneven lange ranken groeien. Dit kan de luchtstroom naar de druivenblijven beperken, waardoor de plant niet optimaal presteert.

Voorzorgsmaatregelen

Als je druiven snoeit, is het belangrijk om de juiste veiligheidsmaatregelen in acht te nemen. Snoeien is een gevaarlijk proces, dus het is belangrijk dat je zowel veiligheidsbril als handschoenen draagt bij het snoeien van druiven. Je zou ook tegenkaning en een mondstuk met masker kunnen dragen om je luchtwegen te beschermen tegen het vuil en stof dat tijdens het snoeiproces vrijkomt. Bovendien, als je de snoeischaar op of nabij het druivenhout of een schorsboom gebruikt, moet je er zeker van zijn dat je geen schade aanricht aan andere planten.

Conclusie

Het snoeien van druiven is een belangrijk onderdeel van hun goede verzorging. Als je op de juiste manier voor je druiven zorgt, zal je oogst dankbaar zijn. Zorg ervoor dat je de periode en de juiste gereedschappen gebruikt om je druiven correct te snoeien, dat je de bladstelen en takken even groot maakt en dat je de limieten van de druiven in het oog houdt zodat je je planten geen schade toebrengt. Als je dit allemaal in acht neemt, zul je verbeterde kwaliteit en kwantiteit van je druivenoogst zien.

Plaats een reactie