Druiven Snoeien

Het snoeien van druiven is een belangrijke taak voor iedere druiventeler. Door het juist snoeien kun je de kwaliteit van de druivenoogst verhogen en de ongelijke druivenplanten gladstrijken. Het beste moment om druiven te snoeien is tijdens de wintermaanden, wanneer de druivenplanten hun rust hebben. In dit artikel laten we je zien hoe je op de juiste manier druiven kunt snoeien.

Wanneer moet je druiven snoeien?

Het beste moment om te snoeien is in de wintermaanden, als de druif in rust is. Omdat de druivenplanten dan minder moeite hebben met het wegknippen van het overtollige groen. De temperatuur gaat meestal dan ook sterk dalen, waardoor er minder risico bestaat dat ze sneuvelt tijdens het snoeien. Zorg er ook voor dat je de druif in de juiste periode snoeit, anders zal de oogst later zijn dan gehoopt. In het algemeen kun je ervan uitgaan dat je druivenplanten in november-december snoeit, maar dit kan verschillen per klimaat.

Hoe druiven snoeien?

Voordat je begint met het snoeien is het goed om te zorgen dat je de juiste gereedschappen hebt. Je kunt het beste een paar hoogwaardige snoeischaren gebruiken. Zorg ervoor dat ze scherp zijn, anders loop je het risico om de druivenplant te beschadigen.

GARDENA - TeleCut Telescopische - Takkenschaar 520-670B - 42 mm Verstelbare Lengte
Coolblue.nl
De Gardena takkenschaar TeleCut 520-670 B is een bypass takkenschaar voor het snoeien van vers hout. Vanwege het lage gewicht en de uitstekende werking van de armen, heeft u weinig kracht nodig om te snoeien. De in lengte verstelbare hefboomarmen maken ook het nauwkeurig snoeien van hogere takken mogelijk. Daarnaast beschermen stopbuffers van speciaal kunststof uw gewrichten. Precisiegeslepen messen met antikleeflaag garanderen een nauwkeurige snede die vriendelijk is voor planten. 25 jaar garantie. Belangrijkste specificaties van dit product De hendelarmen met verstelbare lengte zorgen voor een uitstekende hendelwerking waardoor minder kracht nodig is bij het snijden. Aluminium hendelarmen en ergonomisch gevormde handgrepen met zachte onderdelen bieden de benodigde antislipeigenschappen en garanderen gebruiksgemak en veilig werken. Stootkussens van speciale kunststof beschermen de polsen. De garantie van 25 jaar garandeert de hoge kwaliteit Over het merk Gardena Gardena (onderdeel van de Husqvarna Group) is het grootste merk in Europa op het gebied van tuinverzorging. Of het nu gaat om besproeiingssystemen, pompen, tuinvijvers, gazononderhoud, verzorging van bomen en struiken, tuingereedschap of bodembewerking. Uw planten en gazon houdt u groen en gezond door de juiste besproeiing. Gardena heeft uitstekende oplossingen voor besproeiing, watertransport, reiniging en schoonmaken, besproeiingspompen en automatische besproeiing. Voor nagenoeg iedere tuin heeft Gardena een efficiënte besproeiingsoplossing....
€ 40.50

Vervolgens kun je ervoor kiezen om dunne takken weg te knippen. Dit is vaak het geval als je druivenmuur hoger is dan je armen. Hierdoor kun je gemakkelijk takken bereiken die je anders niet kunt snoeien.

Het is ook belangrijk dat je niet te veel snoeit. Anders zal de druif zijn blad kwijtraken, wat slecht is voor de groei en de oogst. Zorg ervoor dat je de druif alleen snoeit om ongelijke lange takken en onkruid weg te knippen. Alle takken die bent afgeknipt kun je het beste letterlijk weggooien om te voorkomen dat de knoppen terugkomen.

Grondonderhoud bij het snoeien van druiven

Het is ook aan te raden om de grond rond de druivenplanten te onderhouden zodra je deze hebt gesnoeid. Zorg ervoor dat je alle overblijvende bladeren en dode takken weghaalt, zodat er geen plaats is voor ongedierte of schimmel. Je kunt ook wat compost of organische mest toevoegen om de bodem rijker te maken voor de volgende druivenoogst.

Het is ook aan te raden om regelmatig de druivenmuur te controleren, om te kijken of alle takken er goed aanhangen en dat er geen risico is op struikelen. Bij bijna alle soorten druivenmuur moet je erop let dat je de takken niet klem plet, omdat dit ervoor zorgt dat je minder druiven gaat oogsten.

Conclusie

In het kort kunnen we zeggen dat het snoeien van druiven een belangrijke taak is voor elke druiventeler. Het is belangrijk om druiven in de wintermaanden te snoeien, met een scherp en goed gereedschap. Voor de beste resultaten moet je de druif alleen snoeien om ongelijken en onkruid weg te knippen. Vergeet ten slotte niet regelmatig de grond rondom de druivenplanten te onderhouden en de druivenmuur te controleren voor gemakkelijk vastlopen van struiken.

Plaats een reactie