Druivenstruiken snoeien

Druivenstruiken hebben structurele snoeibehandelingen nodig om veroudering tegen te gaan, te voorkomen dat de struik te groot wordt en om de oogstgewassen te verbeteren. Druivenstruiken kunnen op de juiste manier worden gesnoeid om de druivenkwaliteit te verbeteren. In deze blog post gaan we wat dieper in op hoe je Druivenstruiken het beste kunt snoeien, wanneer je het moet doen en welke gereedschappen je ervoor kunt gebruiken.

Welke periode is het beste om te snoeien?

Het is het beste om te beginnen met snoeien van de Druivenstruiken in januari. Snoeien in deze tijd zorgt ervoor dat er weinig schade aan de bladeren en limoenen wordt toegebracht. Je moet ook vooral opletten op de weersomstandigheden. Vermijd om te snoeien als het weer te koud is of als de bladeren nog niet volledig uitgegroeid zijn. Als je de struiken in februari of maart snoeit, zou je geen problemen mogen hebben met de snoeibehandeling.

Hoe je het snoeien uitvoert

Het proces van druivenstruiken snoeien begint met het verwijderen van oude, verdorde of gewonde takken die aan de struik hangen. Deze dienen geïdentificeerd te worden, zodat je de druiven ranken die de beste kwaliteit druiven geven, niet verwijdert. Vervolgens moet je de jonge, vers groeiende scheuten verwijderen die aan de volgroeide twijgen hangen. Dit verbetert de luchtcirculatie en maakt de druivenstruik gezonder. Ten slotte moet je de bloeiende druivenstruiken maaien en slanke, krullende takken snoeien om een goede balans in het gewas te behouden.

Makita DUM111ZX LXT 18 V accu Grasschaar en Buxusschaar (excl. accu en lader)
Coolblue.nl
Standaard meegeleverd Zonder accu's en lader in doos inclusief buxusschaar Bijzondere kenmerken Dubbelsnijdende messen voor een mooi knipresultaat.Met beveiliging voor diepontlading van de accu: LED-indicator geeft de status aan.Stil en milieuvriendelijk door het gebruik van Lithium-ion accu.Lichtgewicht en compact ontwerp voor optimale bewegingsvrijheid.De LXT 18 V Makita accu past op ruim 250 machines.Ideaal voor preciesiewerk en het knippen van middelgrote oppervlakken.De messenset kan zonder gereedschap vervangen worden. De MAKITA DUM111ZX is ideaal voor het bijwerken van graskanten, het vormen en snoeien van buxus en het terugsnoeien van vaste planten en struiken. Dankzij de optioneel verkrijgbare steel 198516-8 is ergonomisch werken in een rechtopstaande positie mogelijk. Deze grasschaar heeft dezelfde basis als de DUM604Z met als verschil de werkbreedte van 110mm en de messen hebben een zwarte coating laag die corrosie tegen gaat. Standaard geleverd met een buxusschaarset van 200mm. Specificaties Platform:LXT 18 V Gewicht met BL1815N accu: 1,4 kg Vibratie ah met buxusschaarmes: 2,5 m/s² Gewicht met hoge LXT 18 V accu: 1,7 kg Onzekerheid (K) (LwA): 1,46 dB(A) Geluidsdrukniveau (LpA) met grasschaarmes: 70 dB(A) Afm. lxbxh: 333x120x131 mm Max. snijcap.: 200 mm Aantal snijbewegingen: 2500 Onzekerheid (K) (LpA): 3 dB(A) Geluidsvermogenniveau (LWA) met grasschaarmes: 74,28 dB(A) Volt (spanning): 18 V Geluidsdrukniveau (LpA): 70 dB(A) Geluidsvermogenniveau (LWA) met buxusschaarmes: 78,3 dB(A) Werktijd hoog (BL1815N): 0,03125 uur Type motor: 2-polig Dubbelsnijdende messen: 1 Vibratie (K) met grasschaarmes: 1,5 m/s² Softgrip: 1 Vibratie (K) met buxusschaarmes: 1,5 m/s² Geluidsdrukniveau (LpA) met buxusschaarmes: 70 dB(A) Geluidsdrukniveau (LpA) 2T slagmes: 70 dB(A) Vibratie ah onbelast: 2,5 m/s² Vibratie ah met grasschaarmes: 2,5 m/s²...
€ 63.36
Makita DUH483Z 18V LXT heggenschaar 48cm | zonder accu's en lader
Coolblue.nl
Let op! Standaard geleverd zonder accu's en oplader! Standaard meegeleverd 1x snijmessen voor heggenschaar 1x transportbescherming 1x beschermkapje voor accu Bijzondere kenmerken lichte en compacte heggenschaar op li-ion accu met een snijlengte van 48cm, ideaal voor lichtere snoeiwerkzaamheden in privé-tuinen. alle voordelen van een elektrische heggenschaar zonder de hinderlijke verlengkabel en het bijhorend risico op doorknippen. de verende ophanging van motor, transmissie en mesbalk binnen de behuizing zorgt voor een laag trillingsniveau. dubbelsnijdende mesbalk met tegengesteld bewegende messen en tegenmessen en tweezijdige snijrichting zorgt voor een efficiënte snijwerking. vuil- en harsafstotende nikkelcoating houdt de messen langer scherp en proper. verbrede aambeelden over de volledige lengte van het mes beschermen de gebruiker tegen snijwonden. elektrische veiligheidsrem stopt de messen zodra de machine met één van beide handen wordt losgelaten. overbelastings- en diepontlaadbeveiliging met lichtsignaal: rode led knippert wanneer de accu bijna opgebruikt is en geeft continu signaal bij lege batterij. met behulp van de optionele knipselvanger kan men het snoeisel uit de haag houden. deze basisversie wordt geleverd zonder batterijen en zonder lader, maar is compatibel met bijna alle andere lxt 18v li-ion batterijen. op deze manier kan u op een prijsbewuste manier uw collectie makita machines uitbreiden. Specificaties Batterijchemie Li-ion Afmetingen (l X B X H) 888 x 195 x 194mm Aantal Snijbewegingen Max. 1350min⁻¹ Effectieve Snijlengte 48cm Gebruiksduur Op Hoge Snelheid 30min Gegarandeerd Geluidspeil (ld) 89dB(A) Geluid Onzekerheidsfactor (k) 2,5 dB(A) Geluidsdrukniveau (lpa) 75 dB(A) Maximale Takdikte 10mm Mesafstand 15mm Nominale Accuspanning 18V Triaxiale Vibratiewaarde (ah) 2,5m/s² Vibratie Onzekerheidsfactor (k) 1,5m/s² Gewicht Met Standaard Accu 3,1kg ...
€ 106.33

Gereedschappen gebruiken

Het type gereedschap dat je gebruikt om druivenstruiken te snoeien, hangt af van de groei van de struik. Voor kleine druivenstruiken kun je gewoon een stansschaar gebruiken. Voor iets grotere struiken moet je misschien een snoeischaar of een krulmes gebruiken om de takken aan te passen. Als je een grote druivenstruik hebt die teveel groeit, dan is het het beste om een loper te gebruiken om de ankerschotel in te stellen. Als je de takken op de juiste manier kunt aanpassen, dan is het niet nodig om een stokloze of telescopische snoeischaar te gebruiken. Alles wat je nodig hebt is een goede snoeischaar en een krulmes.

Tips voor het snoeien van Druivenstruiken

Om ervoor te zorgen dat je de juiste structuur hebt voor de snoeibehandeling, is het belangrijk dat je de druivenranken op de juiste manier snoeit. Druivenranken die te dicht bij elkaar groeien, moeten worden afgeknipt, omdat ze anders versmelten en te groot worden. Verder moet je ervoor zorgen dat de takken een stevige vorm hebben en dat de takken niet te ver worden uitgerekt of te dicht bij elkaar worden gesnoeid. Tenslotte is het belangrijk dat je de bladeren die op de takken groeien, regelmatig inspecteert om de beste bloeiresultaten te krijgen. Als je groeicombinaties ziet die gekoppeld zijn met negatieve gevolgen, moeten deze afzonderlijk worden verwijderd.

Kort samengevat

Druivenstruiken kunnen helpen om uitstekende wijn te produceren, maar ze moeten op de juiste manier worden gesnoeid. De beste periode om Druivenstruiken te snoeien, is van januari tot en met maart. Het snoeien kan worden uitgevoerd met behulp van een stansschaar, een snoeischaar, een krulmes en een loper, afhankelijk van de grootte van de struik. Als je de stappen van dit blog artikel volgt, kan je zeker zijn van een goede oogst.

Plaats een reactie