Druivenstruiken snoeien

Druivenstruiken hebben structurele snoeibehandelingen nodig om veroudering tegen te gaan, te voorkomen dat de struik te groot wordt en om de oogstgewassen te verbeteren. Druivenstruiken kunnen op de juiste manier worden gesnoeid om de druivenkwaliteit te verbeteren. In deze blog post gaan we wat dieper in op hoe je Druivenstruiken het beste kunt snoeien, wanneer je het moet doen en welke gereedschappen je ervoor kunt gebruiken.

Welke periode is het beste om te snoeien?

Het is het beste om te beginnen met snoeien van de Druivenstruiken in januari. Snoeien in deze tijd zorgt ervoor dat er weinig schade aan de bladeren en limoenen wordt toegebracht. Je moet ook vooral opletten op de weersomstandigheden. Vermijd om te snoeien als het weer te koud is of als de bladeren nog niet volledig uitgegroeid zijn. Als je de struiken in februari of maart snoeit, zou je geen problemen mogen hebben met de snoeibehandeling.

Hoe je het snoeien uitvoert

Het proces van druivenstruiken snoeien begint met het verwijderen van oude, verdorde of gewonde takken die aan de struik hangen. Deze dienen geïdentificeerd te worden, zodat je de druiven ranken die de beste kwaliteit druiven geven, niet verwijdert. Vervolgens moet je de jonge, vers groeiende scheuten verwijderen die aan de volgroeide twijgen hangen. Dit verbetert de luchtcirculatie en maakt de druivenstruik gezonder. Ten slotte moet je de bloeiende druivenstruiken maaien en slanke, krullende takken snoeien om een goede balans in het gewas te behouden.

Gereedschappen gebruiken

Het type gereedschap dat je gebruikt om druivenstruiken te snoeien, hangt af van de groei van de struik. Voor kleine druivenstruiken kun je gewoon een stansschaar gebruiken. Voor iets grotere struiken moet je misschien een snoeischaar of een krulmes gebruiken om de takken aan te passen. Als je een grote druivenstruik hebt die teveel groeit, dan is het het beste om een loper te gebruiken om de ankerschotel in te stellen. Als je de takken op de juiste manier kunt aanpassen, dan is het niet nodig om een stokloze of telescopische snoeischaar te gebruiken. Alles wat je nodig hebt is een goede snoeischaar en een krulmes.

Tips voor het snoeien van Druivenstruiken

Om ervoor te zorgen dat je de juiste structuur hebt voor de snoeibehandeling, is het belangrijk dat je de druivenranken op de juiste manier snoeit. Druivenranken die te dicht bij elkaar groeien, moeten worden afgeknipt, omdat ze anders versmelten en te groot worden. Verder moet je ervoor zorgen dat de takken een stevige vorm hebben en dat de takken niet te ver worden uitgerekt of te dicht bij elkaar worden gesnoeid. Tenslotte is het belangrijk dat je de bladeren die op de takken groeien, regelmatig inspecteert om de beste bloeiresultaten te krijgen. Als je groeicombinaties ziet die gekoppeld zijn met negatieve gevolgen, moeten deze afzonderlijk worden verwijderd.

Kort samengevat

Druivenstruiken kunnen helpen om uitstekende wijn te produceren, maar ze moeten op de juiste manier worden gesnoeid. De beste periode om Druivenstruiken te snoeien, is van januari tot en met maart. Het snoeien kan worden uitgevoerd met behulp van een stansschaar, een snoeischaar, een krulmes en een loper, afhankelijk van de grootte van de struik. Als je de stappen van dit blog artikel volgt, kan je zeker zijn van een goede oogst.

Plaats een reactie