Echinacea snoeien

Echinacea is een zeer populair, meerjarig flower- en tuinplant. Het is een vaste plant, die het best groeit in gebieden met een koele zomer en milde winter. Echinacea wordt niet alleen gebruikt als decoratief element in tuinen, maar ook om medicinaal gebruik, zoals de behandeling van luchtweginfecties. Omdat Echinacea bestand is tegen droogte, is de verzorging ervan relatief gemakkelijk. Om ervoor te zorgen dat Echinacea goed blijft groeien en bloeien, is het belangrijk om de plant af en toe te snoeien, zodat hij gezond blijft.

Hoe en wanneer Echinacea snoeien?

Echinacea heeft snoei meestal alleen nodig in de periode midden-lente tot midden-zomer. De beste tijd om Echinacea te snoeien is vlak na de bloei. Maar als het resterende gedeelte van de stengel erg zwak is, kan de top gesnoeid worden om de stengel te versterken. Als de Echinacea wordt beschadigd, bijvoorbeeld door vorst, kan het ook in het vroege voorjaar worden gesnoeid om nieuwe stengels te laten groeien. Je moet ook op zoek gaan naar oude stengels en bloemen, die je weg kunt snijden om de kruidachtige plant mooi te houden. Vooral in de late lente moet je op zoek gaan naar stengels zonder bloei – deze kun je dan verwijderen. Als je de stengel helemaal naar beneden snoeit, kan hij in het vroege voorjaar opnieuw gaan groeien.

Voor het snoeien heb je basisgereedschap nodig, zoals een roestvast stalen tuinschaar, een kleine grotere takkenschaar, een lange snoeischaar voor lange takken en een kostbare schoffel. Een goede, stevige schaar is belangrijk, omdat Echinacea varieert in dikte. Sommige stengels zijn heel dun en kunnen gemakkelijk worden geknipt met een normale schaar en andere stengels zijn dikker. Afhankelijk van de dikte van de stengel, zul je de schaar regelmatig moeten oliën om te voorkomen dat deze verroest. Als je je Echinacea in het vroege voorjaar snoeit om nieuwe stengels te laten groeien, kun je ook een stukje tuingereedschap zoals een snoeischaar of een schoffel gebruiken.

Voortdurende snoei van Echinacea

De top van de stengel moet worden gesnoeid om de groei ervan te beperken. Dit is vooral belangrijk als de planten erg groot worden. Om het uiterlijk van de plant te verbeteren, kun je de stengels bij de basis wat korter maken. Door de bovenkanten van de stengels regelmatig te snoeien, komen er steeds meer stengels naar voren. Snoei overtollige bloemen en verdorde bladeren. Snoei ook stengels die te dicht tegen elkaar staan.

Om er voor te zorgen dat Echinacea gezond en sterk blijft, moet je de grond regelmatig hellen, de helling van de grond onder de Echinacea aanpassen en losse aarde toevoegen. Deze technieken helpen de plant om water af te voeren, wat essentieel is voor een gezonde plant. Je kunt ook wat organisch materiaal zoals compost, stof of dierlijke mest toevoegen om de grond te verrijken.

Tip

Een laatste tip is om de volledige bloemetjes in eerste instantie zo veel mogelijk intact te laten. Als je de bloemblaadjes intact laat, zal de plant meer energie hebben om sterker en gezonder te groeien. Snoei in plaats daarvan alleen de delen van de bloem die beschadigd of verlept zijn. Als je de bloem helemaal afknipt, verlies je de energie die wordt gebruikt om nieuwe bloemen te produceren. Als je eenmaal hebt geleerd hoe je Echinacea moet snoeien, kun je er jaren plezier aan beleven.

Plaats een reactie