Eik Snoeien

Een eik (Quercus) is een populaire en veelgebruikte haagbomensoort. De eik is een sterk, bladverliezend bladverliezend bomensoort die geschikt is voor het aanleggen van een haag. Een eik heeft lange, sterke takken die geschikt zijn voor het aanleggen van een haag. Een goed gesnoeide eik haag heeft veel meerwaarde voor ieders tuin en maakt je tuin mooi.

Wanneer een eik snoeien?

Het beste is om een eik in het voorjaar te snoeien, omdat er dan veel nieuwe knoppen zullen ontstaan. De eerste stap is het verwijderen van alle doodwood, dode takken en/of dode nieuwe knoppen. Als er een verjonging plaatsvindt, moet dit ook in het voorjaar gebeuren. Pas de verjonging echter niet toe zonder de hulp van een professionele tuinman.

Hoe een eik snoeien?

Je kunt je eik het beste snoeien met een goed scherp snoeimes. Voor het begin van het snoeien wordt aanbevolen om elke tak afzonderlijk te controleren op beschadigingen of schimmel. Is dit het geval, dan moet de tak worden afgesneden. De volgende stap is het knippen van de uitstekende takken waarbij je altijd zorgvuldig moet snoeien. Verwijder alleen de dode of zieke delen en let er op dat je niet meer dan een derde deel verwijdert. Het is ook aan te raden om de bovenop de takken te verwijderen, omdat dit leidt tot nieuwe jonge takken.

GARDENA - TeleCut Telescopische - Takkenschaar 520-670B - 42 mm Verstelbare Lengte
Coolblue.nl
De Gardena takkenschaar TeleCut 520-670 B is een bypass takkenschaar voor het snoeien van vers hout. Vanwege het lage gewicht en de uitstekende werking van de armen, heeft u weinig kracht nodig om te snoeien. De in lengte verstelbare hefboomarmen maken ook het nauwkeurig snoeien van hogere takken mogelijk. Daarnaast beschermen stopbuffers van speciaal kunststof uw gewrichten. Precisiegeslepen messen met antikleeflaag garanderen een nauwkeurige snede die vriendelijk is voor planten. 25 jaar garantie. Belangrijkste specificaties van dit product De hendelarmen met verstelbare lengte zorgen voor een uitstekende hendelwerking waardoor minder kracht nodig is bij het snijden. Aluminium hendelarmen en ergonomisch gevormde handgrepen met zachte onderdelen bieden de benodigde antislipeigenschappen en garanderen gebruiksgemak en veilig werken. Stootkussens van speciale kunststof beschermen de polsen. De garantie van 25 jaar garandeert de hoge kwaliteit Over het merk Gardena Gardena (onderdeel van de Husqvarna Group) is het grootste merk in Europa op het gebied van tuinverzorging. Of het nu gaat om besproeiingssystemen, pompen, tuinvijvers, gazononderhoud, verzorging van bomen en struiken, tuingereedschap of bodembewerking. Uw planten en gazon houdt u groen en gezond door de juiste besproeiing. Gardena heeft uitstekende oplossingen voor besproeiing, watertransport, reiniging en schoonmaken, besproeiingspompen en automatische besproeiing. Voor nagenoeg iedere tuin heeft Gardena een efficiënte besproeiingsoplossing....
€ 40.50

Uitdunnen

Na het knippen van de dode of zieke delen, kunt u de eik uitdunnen. Uitdunnen is het verwijderen van de langere takken van de eik. Dit kan worden gedaan door de langere takken terug te snoeien langs de stam, of door hele takken te verwijderen bij de basis van de tak. Ook hier kun je beter geen meer dan een derde van de takken verwijderen. Je kunt er ook voor kiezen om de stam te verkleinen door de bovenkant van de stam te knippen.

Welke gereedschappen?

Voor het snoeien van een eik zijn er verschillende soorten gereedschappen mogelijk die je kunt gebruiken. Het belangrijkste is een goed scherp snoeimes. Andere gereedschappen die je kunt gebruiken, zijn takkenscharen, snoeischaar, sikkel, bijl of haakse slijper. Het is aan te raden om een goede kwaliteit gereedschappen te gebruiken, om ervoor te zorgen dat desnoei goed wordt uitgevoerd.

Verzorging

Na het snoeien moet de eik goed worden verzorgd. Vermijd stikstofbemesting gedurende het winterseizoen, omdat dit het blad verzwakt en kan leiden tot winter schade. Maak een mulchlaag van compost of houtsnippers, dit voorkomt verdamping en voorkomt ook onkruid. Na deze stappen kun je de eikwater geven om de grond te voeden. Je zult zien dat de eik zich weer herstelt en bloeit.

Conclusie

Een goed gesnoeide eik is van essentieel belang voor het creëren van een mooie haag. Door te snoeien voorkom je dat jouw eik te dicht geslagen en onverzorgd eruit ziet. Een goed snoeimes, takkenschaar, snoeischaar, sikkel, bijl of haakse slijper zijn belangrijke gereedschappen voor het snoeien van een eik. Vergeet niet om je eik na het snoeien te verzorgen door een mulchlaag aan te leggen en de eik water te geven.

Plaats een reactie