Eikenbladhortensia bekappen snoeien

Eikenbladhortensia’s, ofwel Hydrangea quercifolia, staan bekend om hun prachtige bloemenstelen die je van eind juni tot en met maart/april kunt bewonderen. Toch is deze plant wat vaker toe aan een schoonmaakbeurt. Door de Eikenbladhortensia goed te bekappen zorg je niet alleen voor een verfraaping in je tuin, ook groeit de plant gezonder en krijgt hij er mooiere bloemen door. Hieronder leggen we uit hoe je Eikenbladhortensia’s het beste kunt bekappen.

Hoe snoei je Eikenbladhortensia?

De Eikenbladhortensia doe je het beste in de wintermaanden aan. Naarmate de avonden langer worden en de temperatuur met de dag warmer tijgergt, heeft deze tuinplant voldoende energie en kracht om te her groeien. Hoewel je deze tuinplant ook in de lente kunt bekappen, is winter kennelijk beter. Geef je Hortensia’s af en toe een nieuwe knipbeurt en maak ze eens goed schoon. Heb je de Hortensia gekocht in dezelfde maand dat je die gaat bekappen, dan kun je het beste tot het volgende jaar wachten.

Als je de Eikenbladhortensia bekappen, kun je deze twee keer per jaar, om en om, in vorm bekappen. Dit mag je het beste na de bloei doen. Hierdoor heb je op het einde van het jaar, wanneer de Hortensia voor het laatst bloeit, altijd een mooie, compacte en stevige struik. Je focus moet daarbij liggen op het afknippen van de oude bloemenstelen, omdat deze stokken geen nieuwe bloemen zullen voortbrengen en alleen de energie van de plant opeisen.

De Eikenbladhortensia kan best tegen een pittige knipbeurt, dus ga gerust los. Breng geen verschil aan tussen de bloemenstelen die er het laatste jaar aan de struik zijn toegevoegd en de oudere bloemenstelen. Ook het kort houden van de plant veroorzaakt geen schade. Als je de bloemenstelen boven de 5 cm laat staan, verliest de plant haar struikvorm.

Gereedschappen voor het snoeien van Eikenbladhortensia

Heb je besloten om je Eikenbladhortensia te gaan betimmeringen, zorg er dan voor dat je alle benodigdheden voorhanden hebt. We raden aan een scherp, gereedschap gebruiken, zodat je de plant precies kunt knippen. Voor de kleine takjes is het gebruik van een takkenschaar uitstekend. Geef de struik daarnaast netjes vorm, door gebruik te maken van een kantenmaaier of een een tuinschaar. Het is als volgt: Kruid de Eikenbladhortensia vervolgens van onderen naar boven schoon, waarbij je takken die terug groeien of kruisen binnen de takkenschaar wegsteekt. Daarna kun je de Eikenbladhortensia voorzichtig schrooten en bijwerken, zodat de plant zijn compacte vorm behoudt.

Het resultaat van het snoeien van Eikenbladhortensia’s

Dankzij alle schoonmaakwerkzaamheden krijgt de Eikenbladhortensia een mooiere uitstraling en sterkere takken. Ook zal hij meer energie gaan bewaren voor de bloei in de zomer. Misschien heb je de neiging om de Hortensia’s heel kort te knippen; Ditzelfde geldt ook voor andere struiken. Vergeet niet dat je slechts een deel van de takken kan verwijderen; een gedeelte van de takken moet je laten staan om een krachtige en open struik te behouden. Als je niet vaak genoeg snoeit, zal de struik uitzaaien en de bloei zal het ieder jaar minder worden. Omdat de Eikenbladhortensia van nature kleiner en bijna kubisch van vorm is, kun je veel energie her slechten om de sterke bovenste takken en de jonge onderste takken intact te houden. Dat gezegd hebbende, we raden je aan een goed en gespreid bekappen van de Eikenbladhortensia te doen.

Plaats een reactie