Erysimum: Alles over het snoeien van deze sierlijke madeliefjes

Wat is Erysimum?

Erysimum, ook wel wallflowers genoemd, is een kruidachtig gewas, afkomstig uit de Brassicaceae-familie. Het voorkomt voornamelijk in de gematigde klimaatzone’s van Noord- en Zuid-Amerika, maar komt ook voor in Europa, met inbegrip van Nederland. Erysimum is een zeer gewaardeerde tuinplant omdat het lange bloei geeft en een breed scala aan kleuren heeft. Daarnaast is het ook winterhard en kan het voorkomen in verschillende groottes en maten.

Waarom is het belangrijk om Erysimum te snoeien?

Om de esthetische waarde van Erysimum te behouden, is het essentieel om deze planten te snoeien. Goed snoeien voorkomt dat deze struiken te uitdunnen, voorkomt dat de planten te veel bladeren krijgen en voorkomt dat de planten te hoog worden. Bloomtuinen worden beter gepresenteerd wanneer de bloemen niet over elkaar heen groeien en dit alleen kan worden bereikt door regelmatig te snoeien. Om een mooi uitziende tuin te behouden, moet je de Erysimum-struiken regelmatig knippen, kortwieken en trimmen om deze er stevig en verzorgd uit te laten zien.

Hoe en wanneer Erysimum snoeien?

Het is belangrijk om te weten wanneer en hoe je Erysimum moet snoeien. Het is het beste om Erysimum te snoeien in het najaar, nadat de bloemen zijn uitgebloeid, maar voordat de eerste koude temperaturen arriveren. Om de bloemtoppen eruit te halen, kun je tijdens deze late herfstdagen de planten beconcurreren. Begin met het knippen van de oude bloemtoppen en oude bladeren. Knip al het oude materiaal terug tot het korte steelhorstje en knip het steelhorstje voorzichtig weg. Als de struik te ver is uitgegroeid, kun je deze steeds pot gebruiken om te verkleinen. Al het ongewenste, dode, beschadigde of zieke materiaal kan best worden verwijderd, om de bloei niet te verslechteren en plaats te maken voor nieuw uitlopend materiaal.

Gereedschappen om Erysimum te snoeien

Het is belangrijk om de juiste gereedschappen te gebruiken om Erysimum zo efficiënt mogelijk te snoeien. Een goed paar tuinschaar, heggenschaar en/of bosmaaier zijn fundamenteel. Voor het snoeien, kun je het beste waterdichte handschoenen, veiligheidsbril, lange mouwen en een flinke stapel afvalzakken aanbevelen. Houd altijd in gedachten dat je, afhankelijk van de grootte van de struik, een ladder nodig hebt om je hoog genoeg te krijgen om de takken te bereiken.

Tips voor de verzorging van Erysimum

Naast het snoeien is het ook belangrijk om te weten wat je voor de verzorging en onderhoud van Erysimum moet doen. Om ervoor te zorgen dat de bloemen correct bloeien, moeten de planten regelmatig worden gegeven. Bevochtig de bodem niet teveel, maar gebruik liever dubbel gezwermd gietwater. Ook de vorming van nieuwe knoppen en bloemen wordt bevorderd door een goede bemesting. Geef de planten twee keer per jaar wat kunstmest, één maand na het planten en weer één maand voor de bloei. Als je opgroeiende zaailingen hebt, geef je ze dan ook wat extra organisch materiaal voor optimale verzorging.

Conclusie

Het snoeien van Erysimum is een cruciaal onderdeel van het onderhoud van deze planten. Goed snoeien voorkomt dat de stengels en bladeren te uitdunnen raken, of dat de hele struik te hoog wordt. Regelmatig knippen en trimmen is essentieel om de bloemen er mooi en afgeschermd uit te laten zien. Het is het beste om deze planten in het najaar te snoeien, maar tegelijkertijd is het ook belangrijk om de bodem van de planten regelmatig te bevochtigen, goed te bemesten en alle oude bloemen te verwijderen. Gebruik hiervoor de juiste gereedschappen en neem de juiste veiligheidsmaatregelen voor het optimaal snoeien van Erysimum.

Plaats een reactie