Euonymus japonicus snoeien

Euonymus japonicus is een veel voorkomende groenblijvende struik die in veel tuinen te vinden is. De plant heeft een kleurrijk en decoratief blad dat ’s winters donkerpaars kleurt. De bloemen van deze struik verschijnen in de lente en de vruchten in de herfst. De struik is naast versiering om tuinen mooier te maken ook nuttig, want het kan als afscheiding gebruikt worden tussen stukken tuin of om in te slowen. Euonymus japonicus is ook goed te kunnen snoeien om hem bij te houden en zijn groei te beheersen. Het snoeien van deze struik is niet zo moeilijk, mits je de juiste gereedschappen en technieken gebruikt. Hieronder zal ik stap voor stap uitleggen hoe je Euonymus japonicus het beste kunt snoeien, welke gereedschappen hiervoor gebruikt moeten worden en in welke periode van het jaar je het het beste kunt snoeien.

Scherp gereedschap

Allereerst is het belangrijk om scherp gereedschap te gebruiken. Voor het snoeien van Euonymus japonicus is het aan te raden om een scherpe snoeischaar te gebruiken, maar een kleine bijl of een ander scherp snoeigereedschap kan ook gebruikt worden. Zorg er altijd voor dat het gereedschap scherp is zodat je zonder te veel moeite door de takken heen kunt snoeien. Dit helpt ook om de takken zo schoon mogelijk te snoeien, waardoor de bloemen goed hun kleur krijgen.

Tijd van het jaar

Euonymus japonicus is een groenblijvende struik die, in tegenstelling tot bladverliezende struiken, zijn bladeren niet elk jaar verliest. Daarom is het aan te raden om de struik tussen februari en maart te snoeien. In deze tijd van het jaar heeft de Euonymus japonicus de minste nodig om te groeien en het blad blijft langer vers. Als je de Euonymus japonicus later in het jaar snoeit, is de kans groter dat het blad vervelt of dat het plantenmateriaal beschadigd raakt.

Aanpak

De Euonymus japonicus heeft alleen snoei nodig als er takken zijn die te dicht bij elkaar staan of als er takken in de weg staan. De meeste takken die gesnoeid worden zullen maximaal 7 cm boven de grond afgesneden worden. Indien niet nodig, kan het beter zijn om de takken gelijk af te snijden. Wanneer je meer dan 7 cm van de grond af knipt (het uitdunnen) heeft de struik meer ruimte nodig om aan te groeien. Let ook op om niet al te veel te snoeien, omdat dit het risico op schimmelinfectie vergroot.

Langzaamsnoei

Vaak kan het langzaamsnoei van Euonymus japonicus nodig zijn wanneer de struik te hard groeit of als hij in geen tijden meer gesnoeid is. Bij het langzaamsnoeien laat je alleen de versleten of doodgeworden delen in de struik staan en snoei je de rest weg. Let op dat je de lengte van de bladeren niet te veel verkort. De lengte van de bladeren moet worden aangepast zodat deze niet meer dan 7 cm langer zijn dan de takken.

Beschermen na snoeien

Na het snoeien is het belangrijk om de struik te beschermen tegen schade door insecten of ziektes. Na het snoeien is het aan te raden om de struik in te pakken met folie of plastic om de takken te beschermen tegen verrotting. Daarnaast is het belangrijk om de struik water te geven om ervoor te zorgen dat de takken en bladeren gezond blijven.

Conclusie

Zoals je hebt gezien is het snoeien van Euonymus japonicus een eenvoudig maar belangrijk onderdeel van het onderhouden van de struik. Het is belangrijk om het gereedschap goed te onderhouden, je moet de struik alleen snoeien als dat nodig is en de juiste periode van het jaar kiezen. Met de juiste tools en technieken om Euonymus japonicus te snoeien, is je tuin altijd fraai en gezond.

Plaats een reactie