Ficus benjamina snoeien

Ficus benjamina is een populair huisplantje. Het is een makkelijke plant om te verzorgen en dankzij zijn veerkracht kan hij goed tegen verplaatsing, veranderingen in omgeving en temperatuur. Ondanks dat het een makkelijke plant is, heeft het ook een goede verzorging nodig. Het is belangrijk om regelmatig over je Ficus benjamina te snoeien om hem mooi en gezond te houden.

Wanneer snoeien?

Het beste is om Ficus benjamina in het voorjaar te snoeien. De ideale maanden voor het snoeien van Ficus benjamina zijn april en mei, vlak nadat het winterseizoen is afgelopen. Niet alleen op die manier kan je profiteren van een nieuwe start met je plant, maar hij zal zich ook beter kunnen aanpassen aan de seizoenen. Als je Ficus benjamina het hele jaar in binnenklimaat hebt, kan je ook andere momenten kiezen om de plant te snoeien. Je moet er dan wel op letten dat je de plant niet te vaak of te hard snoeit.

Hoe snoeien?

Ficus benjamina kan met verschillende gereedschappen worden gesnoeid. De meeste mensen gebruiken takkengaren of een kleine en scherpe takkenschaar. Tijdens het snoeien is het belangrijk dat je rekening houdt met twee factoren: de tijd van het jaar en de leeftijd van de plant. Als de plant relatief jong is, moet je de takken, die je wilt afsnoeien, voorzichtig snijden en zo veel mogelijk behouden op je plant. Als de plant ouder is, kun je geruster de takken moedig afsnoeien om de gewenste groei van de plant te bereiken.

Om je plant te laten groeien in een mooie vorm, moet je elke keer dat je een tak afbreekt, opnieuw zorgvuldig kijken naar de Ficus benjamina. Kijk welke takken te lange nieuwe uitlopers hebben. Al deze takken moeten gesnoeid worden. De nieuwe uitlopers die je hebt gesnoeid, zullen maar een paar millimeter dik zijn en makkelijk kunnen breken. Het is daarom belangrijk om voorzichtig te werk te gaan en te vermijden dat je te ruw bent. Je kan ook meerdere takken in een keer snoeien, maar het is belangrijk dat je het doet op een manier die je plant niet beschadigt. Als je het juist doet, kan je de volgende keer dat je snoeit, de twijgen verder verfijnen tot het gewenste resultaat.

Goed gereedschap

Het is belangrijk dat je het juiste gereedschap gebruikt om je Ficus benjamina te snoeien. Hoewel het meeste gereedschap dat voor kleine tuinbouwproblemen wordt gebruikt in een tuincentrum, ook voor het snoeien van Ficus benjamina gebruikt kan worden, wordt aangeraden professioneel gereedschap te gebruiken. Goed gereedschap zoals een kleine, goed afgewerkte en scherpe snoeischaren, een goede schoffel en een stevige steelbijl, maken het snoeien van de Ficus benjamina veel makkelijker. Een goede steelbijl is ook essentieel om dikke takken te verwijderen.

Als je Ficus benjamina goed verzorg en regelmatig snoeit, zal je merken dat je plant gezonder wordt. Het is belangrijk om de kostbare tijd die je aan het snoeien spendeert te waarderen. Gebruik je tijd en gereedschap goed en je zult zien dat je Ficus benjamina er voor de komende jaren mooi uitzal zien!

Plaats een reactie